Kuopijolaaset mualimalla: keskuspuolustajana pelaava Katarina Naumanen kasvoi Kuopiossa ja pelaa kuopiolaisseura Pallokissoissa. Myös valmentaja Marianne Miettinen on alun perin Kuopiosta kotoisin.

Suomen alle 20-vuotiaiden naisten jalkapallomaajoukkue pelaa parhaillaan MM-lopputurnausta Kanadassa.

Alle 20-vuotiaiden naisten MM-lopputurnaus pelataan Kanadassa 5.–24. elokuuta. Suomen joukkue pelasi ensimmäisen alkulohkon ottelunsa eilen 5. elokuuta Torontossa, ja hävisi Pohjois-Korealle luvuin 1-2.

Suomi pelaa samassa lohkossa isäntämaa Kanadan, Ghanan ja Pohjois-Korean kanssa. Suomi pelaa Kanadaa vastaan perjantaina 8. elokuuta ja matkustaa sitten alkulohkon viimeistä otteluaan varten Monctoniin, New Brunswickiin. Ottelu Ghanaa vastaan pelataan 12. elokuuta.

Turnauksen pelipaikat ovat Edmonton, Moncton, Montreal ja Toronto. Alkulohkojen voittajajoukkueet sekä toiseksi sijoittuneet joukkueet jatkavat puolivälierävaiheeseen.

"Keskitymme aluksi pääsemään alkulohkostamme jatkoon. Se olisi jo kova saavutus", joukkueen valmentaja Marianne Miettinen sanoo.

Hän pitää joukkueen vahvuutena sitä, että yhtenäinen joukkue puolustaa järjestelmällisesti ja pelaajat ovat hyviä viimeistelemään maaleja.

"Voittaakseen ei välttämättä tarvitse hallita palloa eniten. Oikeassa paikassa riistetään pallo ja mennään tekemään maali", Miettinen sanoo.

"Omissa ei saa soida", lisää joukkueessa pelaava Katarina Naumanen. Vastustajaa ei siis saa päästää tekemään maaleja Suomen verkkoon.

Haastajana turnaukseen

Suomi on pelannut alle 20-vuotiaiden naisten MM-turnauksessa vain kerran aikaisemmin, vuonna 2006 Venäjällä. Tuolloin Suomi ei selviytynyt jatkoon alkulohkostaan, kun se hävisi kaikki kolme otteluaan.

"On helppo vastata, että olemme altavastaajia, tai haastajia oikeastaan", Naumanen sanoo.

Joukkue on kuitenkin viime kesänä Walesissa pelatussa EM-lopputurnauksessa jo osoittanut, ettei se ole pelkkä heittopussi.

"Teimme ison määrän maaleja ja saavutimme kovia tuloksia isoja maita vastaan", Miettinen sanoo.

Suomi eteni nyt pelattavaan MM-lopputurnaukseen sijoittumalla Saksan kanssa jaetulle pronssille alle 19-vuotiaiden tyttöjen EM-lopputurnauksessa. Joukkueen onnistui alkulohkossaan kukistaa Norja sekä pelata tasan Ruotsin ja Saksan kanssa. Suomi hävisi lopulta välieräottelussa Englannille.

"Suomalaiset ovat ennen olleet sellaisia, että annetaan kaikkemme ja katsotaan mihin se riittää. Nykyään uskotaan vahvemmin siihen, että on mahdollisuus pärjätä. Nämä pelaajat uskaltavat luottaa itseensä ja joukkueeseen. Emme pelkää sanoa, että lähdemme voittamaan joka pelin, riippumatta siitä, kuka tulee vastaan", Miettinen sanoo.

"Jos lähdetään näin kauas, on tyhmää lähteä häviämään. Aina lähdetään voittamaan", Naumanen jatkaa.

"Ja jos nyt johonkin maahan voi niin sanotusti ylimielisesti suhtautua, niin me olemme varmasti se joukkue, josta saatetaan alitajuisesti näin ajatella. Mutta se on vain meidän etu, jos niin käy", Naumanen kuvaa Suomen asemaa maailman 16 parhaan joukkueen joukossa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA) järjestää alle 20-vuotiaiden naisten MM-lopputurnausta nyt seitsemättä kertaa. Turnauksia on järjestetty vuodesta 2002. Silloinkin pelattiin Kanadassa.

USA on ollut turnauksen menestyksekkäin maa voittaen maailmanmestaruuden kolme kertaa. Saksa on voittanut kahdesti ja Pohjois-Korea kerran.

"Eurooppalaisista Saksa ja Ranska tulevat olemaan kovia. USA on tietysti yksi ennakkosuosikeista. Myös aasialaiset ovat hyviä, etenkin Pohjois-Korea on menestynyt. Jonkun heistä nostaisin voittajasuosikiksi", Miettinen sanoo.

Vuodesta 2010 alle 20-vuotiaiden naisten MM-turnaus on järjestetty naisten MM-turnauksen esiturnauksena. Myös naisten MM-turnaus pelataan Kanadassa ensi kesänä.

Haasteena toimeentulo

Suomen joukkueessa pelaa vuosina 1994, 1995 ja 1996 syntyneitä nuoria naisia. Miettinen tuli Suomen Palloliiton palvelukseen marraskuussa 2010. Hänelle kuuluu 18- ja 19-vuotiaiden tyttöjen valmentaminen.

"Nämä pelaajat siirtyvät sitten minun valmennuksestani A-maajoukkueeseen. Minun tehtäväni on valmistaa heitä siihen", Miettinen sanoo.

Naumanen, 19, on yksi joukkueen keskuspuolustajista eli toppareista. Hän pelaa seuratasolla Kuopion Pallokissojen riveissä. Naumanen on jo nostettu mukaan naisten A-maajoukkueeseen, missä hän on saanut vastuuta viiden ottelun verran.

Naumanen aloitti uransa 9-vuotiaana jalkapalloleiriltä. Jalkapalloharrastuksen rinnalla hän tanssi kilpaa, mutta noin kolme ja puoli vuotta sitten kilpatanssin paikoin karukin maailma sai jäädä.

"Jalkapalloharrastuksen aloittavia ikäluokkia on tytöissäkin koko ajan enemmän. Haaste on lukionaloittamisiässä, kun jokainen miettii, mitä haluaa elämältään. Silloin yleensä aletaan harjoitella tosissaan tai lopetetaan kokonaan. Haaste on etsiä keinoja siihen, että pitäisimme pelaajat mukana pidempään", Miettinen sanoo.

Naumanen ja hänen pelitoverinsa harjoittelevat noin 20 tuntia viikossa. Noin puolentoista tunnin harjoituksia on viikossa 11. Päälle tulevat tietysti ottelut ja ottelumatkoihin käytetty aika.

"Tänäkin kesänä olen välillä mennyt kahdeksalta harjoituksiin, kymmeneksi töihin ja kun kuudelta lopetan työt, menen taas harjoituksiin", Naumanen kertoo.

Miettisen mukaan suomalaisen naisjalkapalloilun haaste onkin tarjota etenkin lukionsa päättäville 19–20-vuotiaille pelaajille tukea, niin että heidän olisi mahdollista tehdä esimerkiksi vain puolipäiväistä työviikkoa ja he voisivat jatkaa ammatikseen pelaamista.

"Haaste on siinä, että naiset harjoittelevat yhtä paljon kuin esimerkiksi SM-tasolla Veikkausliigaa pelaavat miehet, mutta eivät saa siitä sitä rahaa", Miettinen tietää.

Esimerkiksi Ruotsissa lajiliitto tukee pelaajia taloudellisesti ja siihen Suomessakin pyritään.

"Ensi syksyksi olemme saaneet Palloliitolta tukea meidän budjettiin, jotta voimme tukea noin 10–15 pelaajaa antamalla ns. kuukausirahaa", Miettinen sanoo. Tämän lisäksi kunkin pelaajan oma seura myöntää pientä palkkaa.

Ammatikseen viheriöille halajavat lähtevät toimeentulon perässä ulkomaille, esimerkiksi juuri Ruotsiin tai Norjaan. Usein päädytään pelaamaan alasarjoissa, tai joukkueissa, joissa on vaikea saada peliaikaa.

"Toivoisimme, että voisimme pitää pelaajia pidempään Suomen sarjoissa, jotta he lähtisivät ulkomaille vasta kun ovat siihen valmiita ja pääsevät isompiin rooleihin", Miettinen sanoo.

Ulkomailla pelaamiseen kuitenkin kannustetaan, sillä sarjat ovat monesti parempitasoisia: parempia pelejä ja parempaa kokemusta. Siitä on etua myös Suomen maajoukkuetoiminnalle.

Teksti: Miina Sillanpää
Kuva: Liisa Qureshi

Artikkeli on julkaistu Kanadan Sanomien numerossa 32/2014, 6.8.2014.

Views: 747

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service