Huhtikuun 1. päivänä sudburyläinen urheilujärjestö Finnish-Canadian Athletic Association Voima täyttää 75 vuotta. Tapahtumaan juhlistetaan Finlandia-kylässä. Valitettavasti kyseessä on myös Voiman päättäjäisjuhla.


Voiman keskeisimpään toimintaan kuului aikanaan paikallisten jalka- ja pesäpallojoukkueiden sponsorointi. Voiman joukkueet eivät ole kuitenkaan pelanneet enää vuosiin. Voimalla oli myös murtomaahiihtoa varten omat ladut. Kerholla oli oma lumikone, sekä vapaaehtoisia, jotka hiihtivät latuja auki. Voima oli osallisena myös Jack rabbit –ohjelmassa, joka opetti lapsille murtomaahiihtoa. Lasten- ja nuortentyö on aina ollut tärkeää Voimalle, ja vuosittain on jaettu satojen dollareiden arvoisia koulustipendejä.


Voiman tapahtumiin osallistuneiden urheilijoiden joukosta on noussut runsaasti Kanadan mestareita ja jopa olympiatason urheilijoita.
"Ilman Voimaa emme olisi kilpailleet", totesi 18-19 Kanadan mestaruusmitalia (viesti mukaan lukien) 23 vuoden urallaan hiihtänyt Erik Salked Voiman 50-vuotisjuhlissa vuonna 1990.

Historian lähtölaukaus


Voiman perustamisen aikaan vuonna 1940 Sudburyssä kerättiin rahaa sotaa käyvän Suomen avustamiseksi. Monet suomalaisaktiivit halusivat herättää myös muuta toimintaa Sudburyn alueella. Sota-avun innostamina suomalaiset tarttuivat mielellään seuratoimintaan.

Voiman tanssiryhmät esiintyivät monissa paikallisissa tapahtumissa, kuten myös suomalaisfestivaaleilla ympäri Ontariota. Myös järjestön teatteriryhmä oli suosittu ja aikanaan järjesti uuden näytelmän joka kuukausi sudburyläisten iloksi.


Lopun ajat


Voiman toiminta alkoi tulojen puutteessa ja kustannusten noustessa käydä taloudellisesti kannattamattomaksi 1990-luvulla. Kun yhdistyksen vuodesta 1944 käytössä ollut 250 henkilön vetoinen Suomiranta - juhlahalli purettiin vuosituhannen vaihteessa, katosi iso osa yhdistyksen historiaa.
"Yhteisön ikääntyessä ei heillä ole enää intoa osallistua mittavampiin urheilutapahtumiin", toteaa Timo Nordberg, Voiman nykyinen ja viimeinen puheenjohtaja.

Nordbergin lisäksi järjestön historiasta kertoo Taisto Eilomaa, joka on toiminut Voiman johtokunnan jäsenenä 40-50 vuoden ajan. Hän on toiminut rahastonhoitajan, jäsenkirjurin sekä viime aikoina myös Voiman historioitsijan viroissa. Molemmat ovat myös järjestön elinikäisiä jäseniä. Myös Anne Viitala on ollut mukana Voiman toiminnassa koko ikänsä, työskennellen järjestön hallituksessa, hiihtotapahtumissa ja toimien esimerkiksi tanssiryhmän perustajana.

Vaikka jäsenistö ikääntyy ja Voiman toiminta lakkaa, jää se elämään paikkakuntansa tapahtumia mullistaneena järjestönä.

Teksti: Paavo Ihalainen
Kuva: Vapaan Sanan arkisto

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien 31.03.2015 ilmestyneestä numerosta 15.

Views: 249

Comment by Niinistö Juhani on May 16, 2015 at 2:32am

Voima was a major shareholder in the Vapaa Sana publishing company. I wonder where that voting power ended up in the close down? Yhtiössä oli aikanaan tehty kaikenlaisia sääntöjä osakesiirtojen vaikeuttamiseksi kaiketi nurkanvaltausten torjuntamielessä. Valta oli "kirkkosuomalaisten" leiriin kuuluneilla, jotka halusivat tietenkin pitää kilpailevat aateleirit ulkona. Suuri osa tuhansien yksityishenkilöiden omistuksista menetti äänioikeuden perinnönjakojen yhteydessä, kun uudelleenrekisteröintiä ei tehty. Mutta urheiluseuratason omistus varmaan siirtyi hallitusti.

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jun 23.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service