Vancouverista suomalaiset uutuuskirjat saa jonottamatta

Kuva: Leena Kelly

− Monia näistä saisi Helsingissä jonottaa viikkokaupalla, toteaa Leena Kelly Vancouverin suomalaisen kirjaston uutuuksista.
− Yleensä annan uudet kirjat ihmisille käteen.
Viime aikojen suosikkeja ovat olleet esimerkiksi Minna Lindgrenin Ehtoolehto-trilogia, Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-sarja, Teemu Keskisarjan teokset ja Anneli Kannon Pyöveli (2015).
-Sotaromaaneja on myös luettu paljon varsinkin silloin, kun sotaveteraaneja oli vielä enemmän.

Hankintoja tehdään Vancouver Finlandia Clubin kautta saadulla rahoituksella. Sitä taas tukee British Columbia Community Gaming Grant. Vuosibudjetti on 3 000 dollaria. Uudet kirjat kulkevat Vancouveriin kätevästi Suomen-matkalaisten laukuissa. Kirjakokoelma vaihtuu tiuhaan, ja uutuuksille tehdään tilaa. Kelly harmittelee sitä, että varastomahdollisuuksia ei ole paljonkaan.
− Ihmiset haluavat lahjoittaa meille kirjoja, mutta ei ole tilaa.

Ei käännösteoksia – poikkeuksena suomenruotsalaiset kirjat

Tämänhetkistä kirjojen tarkkaa lukumäärää ei ole tiedossa, mutta vuonna 2006 kirjoja oli 2 300. Tyylikirjo on laaja, ja esimerkiksi Suomen Kielen Koulun lapset ja nuoret lainaavat kirjastosta luettavaa itselleen. Käännöskirjoja kirjastoon ei oteta. Poikkeuksena tästä ovat ainoastaan suomenruotsalaiset kirjat. Lainaajia käy yleensä melkein joka päivä.
− Joku saattaa lainata luettavaa pitemmäksi aikaa ja ottaa 20 kirjaa kerralla, Kelly kertoo.
Kirjastosta saa äänikirjoja, mutta e-kirjoja ei ole suunnitteilla hankkia.
− Kirjasto tuo Centerille ihmisiä, ja he nauttivat siitä, että saavat "oikeita" kirjoja.

Vancouverin suomalainen kirjasto toimii Scandinavian Community Centren tiloissa Suomi-huoneessa. Itsepalveluperiaate on havaittu hyväksi:
Lainaaja tulee kirjastoon, kun ulko-ovet ovat auki, ottaa haluamansa kirjat ja kirjoittaa tiedot vihkoon. Leena Kelly hoitaa vapaaehtoistyönä kirjastonhoitajan tehtäviä nyt noin kahdeksatta vuotta. Apuna toimii Marja Hammond.

Vancouverin suomenkielinen kirjasto on toiminut jo nelisenkymmentä vuotta. Ensimmäinen kirjahylly hankittiin vuonna 1974, ja tuolloin kokoelma käsitti 145 teosta.

Teksti: Inkeri Tuikka

Views: 253

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service