Hengellisyys, historia ja vahva virolaistausta säveltäjän kaikupohjana

Nuori kanadalaissäveltäjä Riho Esko Maimets haluaa muuttaa sukujuurilleen Viroon. Hän tuntee voimakasta yhteyttä Viron vanhaan kulttuuriin, keski-aikaisten rakennusten tunnelmaan sekä luontoon.

Nuori kanadalaissäveltäjä tahtoo tehdä kansainvälistä uraa Tallinnasta käsin

Riho Maimets, 25, on nauttinut musiikista koko ikänsä, mutta ei koskaan oppinut viihtymään yleisön edessä. Hän keskittyi sen sijaan säveltämiseen. Nuoren säveltäjän teokset hakevat sielunsa kuoromusiikista ja viestivät pohjoiseurooppalaista melankoliaa. Eikä ihme, sillä Maimetsin juuret ovat Virossa ja osaksi myös Suomessa.

Juuri ennen tuoreimman sävellyksensä maailman ensi-iltaa Maimet ei enää jännitä.
"Aikaisemmin päivällä olin harjoituksissa melko hermostunut. En ollut vielä päättänyt, onko sävellykseni omasta mielestäni hyvä vai ei. Oli haasteellista säveltää jotain soitettavaksi trumpetilla, sellolla ja marimballa, puisella lyömäsoittimella", Maimets kertoo.

Lopputulos miellytti säveltäjää, joten kaikenlaiset pelot ensi-iltaesitystä kohtaan olivat pois pyyhityt. Sävellys When she falls asleep sai maailman ensi-iltansa Torontossa helmikuussa, kun se esitettiin Gallery 345:ssä järjestetyssä kamarimusiikin konsertissa 19.2.

Juuret Virossa ja Suomessa

Nuori säveltäjä on järjestyksessään perheen kolmas lapsi. Musiikki on ollut vahvasti läsnä Maimetsin elämässä tämän syntymästä saakka, sillä hänen siskonsa soittivat pianoa ja äiti siskoineen piti laulamisesta. Riho itse aloitti pianotunnit jo viisi vuotiaana. Vuotta myöhemmin hän alkoi harjoitella myös viulunsoittoa. Oman musiikin säveltäminen astui kuvioihin Maimetsin ollessa 13-vuotias.

"Rakastan musiikkia, mutta en ollut koskaan erityisen hyvä esiintymään. En kokenut olevani omimmillani lavalla, mutta musiikki itsessään kiinnosti minua kovasti", Maimets kertoo.

Nuori säveltäjä opiskelee parhaillaan Philadelphiassa, Yhdysvalloissa. Musiikkiopinnot Curtisin instituutissa (Curtis Institute of Music) ovat loppusuoralla ja Riho valmistuu kevään kuluessa. Maisteriopinnot hän on suorittanut Toronton yliopistossa ja kandidaatintutkinnon Viron musiikki- ja taideakatemiassa Tallinnassa.


Veri vetää Tallinnaan

Riho Esko Maimets on syntynyt Torontossa, mutta vahvaa yhteys suvun suomalaisiin ja etenkin virolaisiin juuriin elää hänessä vahvana. Niin vahvana, että opinnot päätettyään hän on suunnitellut muuttavansa Tallinnaan.

"Tunnen, etten voisi asua Pohjois-Amerikassa ja olla onnellinen. En tunne kuuluvani täkäläisiin suurkaupunkeihin. Elämä Virossa on yksinkertaisempaa. Tunnen yhteyttä sikäläiseen vanhaan kulttuuriin, vanhoihin rakennuksiin ja luontoon", Maimets kuvailee maata, jossa on opintojen ohella viettänyt useita kesiä. Hän puhuu sujuvasti eestiä, eikä suomen kielikään ole täysin vieras.

Maimetsin äidin isä oli syntyjään Savonlinnasta, mutta asui myöhemmin Karjalassa. Kanadaan Aarne Orpana muutti vuonna 1951 Ruotsista, jonne hän oli päätynyt sotalapsena ja evakkona toisen maailmansodan aikaan. Maimetsin virolaisen isoäidin Aarne tapasi Ruotsissa ja he avioituivat myöhemmin Kanadassa. Myös Maimetsin isän puolen sukulaiset ovat tulleet siirtolaisina Virosta.

"Haluan luoda kansainvälisen uran, mutta uskon, että säveltäjän on mahdollista tehdä musiikkia missä tahansa", Maimets sanoo.

Tulevaisuudelleen ja uralleen Maimets ei aseta ennakkotavoitteita.

"Opiskelut ovat pian ohitse ja haluan sen jälkeen vain kirjoittaa musiikkia. Haluan tehdä sitä mitä rakastan. Kunnianhimo sen sijaan voi olla suuri häiriötekijä ja viedä huomion siltä, mikä todella on tärkeää. En halua tipahtaa siihen ansaan.

Kuoromusiikki lähinnä sydäntä

Maimets on säveltänyt kuoromusiikkia virolaisten kuorojen ja yhtyeiden esitettäväksi sekä saanut palkintoja ja huomiota muun muassa Italiassa ja Iso-Britanniassa. Maimetsin sävellys When she falls asleep puolestaan syntyi Yhdysvalloissa viimeisimmän vuodenvaihteen molemmin puolin.

"Teos on mielenkiintoinen, koska sävelsin sen soitettavaksi trumpetilla, sellolla ja marimballa. Siinä vasta outo yhdistelmä soittimia! Sävellän mieluiten kuoromusiikkia, joten kamarimusiikin säveltäminen on aina haaste", Maimets kertoo.

Sävellyksen tilasi kanadalainen nuori trumpetinsoittaja Aaron Hodgson. Hän kuuli Maimetsin sävellyksen viime vuonna Westernin yliopistolla ja piti kuulemastaan. Maimets oli silloin valittu ottamaan osaa Génération 2012 -projektiin, jonka myötä hän ja kolme muuta alle 35-vuotiasta kanadalaissäveltäjää kiersivät esiintymässä kahdeksassa kanadalaiskaupungissa.

Hodgson halusi Maimetsin säveltävän kappaleen hieman erikoisemmalle soitinkolmikolle. Ensi-iltaesityksessä Hodgson itse soitti trumpettia. Hänen seuranaan teoksen tulkitsivat Sonya Nanos sellolla ja Dr. Jill Ball marimballa.

"Teosta inspiroi vokaalimusiikki ja hyvin varhainen musiikki. Tunnelmaltaan se on hyvin tyyni ja liikkumaton, lähes meditatiivinen. Musiikkini on hyvin paljon tämän tyylistä, koska koen, että tämän kaltainen energia on hyvin harvinaista pohjoisamerikkalaisissa suurkaupungeissa ja urbaaneissa keskuksissa", Maimets kuvailee tuoretta sävellystään.

Kuvaillessaan musiikillisia inspiraationlähteitään Maimets mainitsee Helsingin tuomiokirkon.

"Käydessäni siellä jäin istumaan paikoilleni melkein tunniksi. Se oli hyvin erityistä. Se ikään kuin puhdistaa sielusi. Säveltäessäni mietin sitä kokemusta, mietin rauhaa, hiljaisuutta ja liikkumattomuutta. Janoan sen kaltaista tunnelmaa", Maimets sanoo.

"Musiikki ja hengellisyys on mielestäni hyvin tiiviissä yhteydessä toisiinsa. Ne ovat erottamattomat. Musiikkini vaikutteet tulevat hengellisestä musiikista, joka katsoo taaksepäin historiaan. Minä pidän historiasta. Ehkä sen vuoksi haluan myös muuttaa Viroon", Maimets kuvailee omia musiikillisia innoittajiaan.

Yöaika inspiroi

Gallery 345 -galleriassa ensi-esityksenä kuultua sävellystä Maimets työsti yhteensä kolme kuukautta. Se on pidempään kuin säveltäjä itse oletti.

"Minun piti kärsiä kirjoittaakseni tämän sävellyksen", Maimets nauraa.

Sävellyksen säveltämiseen kuluva aika vaihtelee. Maimetsin mukaan hän on säveltänyt pienempiä teoksia jopa tunnissa. Pisimmillään hän on työstänyt yhtä sävellystä kaksi vuotta.

"Sävellän öisin ja nukun päivisin, joten esimerkiksi tämän teoksen nimi When she falls asleep sai yksinkertaisesti ideansa siitä, miten kaupunki vaipuu uneen minun herätessä säveltämään", Maimets selvittää.

"Sävellyksellä ei ole tarinaa. Se on absoluuttista musiikkia, puhdasta soitinmusiikkia eli se ei pyri kertomaan tai esittämään mitään. Se pitää vain kokea."

Teksti ja kuva: Miina Sillanpää

Views: 272

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service