40 vuotta suomalaisen muotoilun juhlaa Thunder Bayssä

Bay Streetillä kävi lauantaina 25. huhtikuuta iloinen kuhina jo aamusta alkaen, kun vuosikymmenten aikana kertynyt asiakaskunta saapui juhlistamaan Tarmo Pihlajan vuonna 1975 perustamaa, 40-vuotisjuhliaan viettänyttä Finnport-liikettä. Suomalaista designia, muotoilua ja lahjatavaroita myyvää kauppaa ovat viimeiset 18 vuotta luotsanneet Mona Pitkänen ja Diana Milton.

”Parasta työssämme on ehdottomasti ihana asiakaskunta. Vuosien varrella olemme saaneet kaupan myötä monia ystäviä”, iloinen parivaljakko kertoo.

Valtaosa asiakkaista puhuu nykyään englantia suomen sijaan, mutta useimmilla on suomalaisia sukujuuria. Suomalaiset tuotteet ovatkin yksi tapa pitää suomalaisuutta yllä. Kolmannen polven kanadalainen Diana Milton kertoo, että kaupassa työskentely on opettanut suomalaisuudesta paljon.

Suomalainen design on Thunder Bayssä kysyttyä ja tunnettua, ja on vakiinnuttanut asemansa niin, että se myy jo itse itsensä.

”Parhaiten käyvät kaupaksi Marimekon ikisuosikit, kuten Unikko-tuotteet. Iittalan klassista muotoilua menee paljon, mutta myös Muumi-aiheiset tavarat käyvät kaupaksi yhä paremmin ja paremmin. Tällä hetkellä suosituimpia tuotteitamme ovat Suomi-aiheiset tiskirätit, etenkin malli, johon on painettu suomalaisten lettujen resepti”, Pitkänen kertoo.

Pitkänen ja Milton tilaavat tuotteensa Suomesta ja osin myös Ruotsista, ja käyvät Suomessa yhdistelyillä työ- ja lomamatkoilla säännöllisin väliajoin. Internetin myötä tuoreen valikoiman ylläpitäminen onnistuu myös ilman matkustamista.

”Parasta on silti, jos voi omin silmin ja käsin varmistaa tuotteen laadun. Kerran tilasimme netistä hienolta näyttäneitä Suomi-kravatteja, jotka osoittautuivatkin hupailutuotteiksi. Kävivät ne silti kaupaksi”, Pitkänen muistelee.

”Usein käy myös päinvastoin: esimerkiksi kangaspainatusten upeus tulee kunnolla esille vasta kun saa kankaan käsiinsä”, Milton lisää.

Miltonin ja Pitkäsen mukaan hyväksi havaittua konseptia on turha muuttaa, joten puodin valikoima tahdotaan tulevaisuudessakin säilyttää pääosin nykyisen kaltaisena. Modernia muotoilua suosituimpia ovat tuotteet, jotka ihmiset muistavat jo vuosikymmenten takaa.

”Olemme pitkään miettineet alkaako perinteisten huopatossujen suosio joskus hiipua, mutta ainakaan toistaiseksi niiden suosio ei näytä minkäänlaisia hiipumisen merkkejä”, Pitkänen kertoo.

”Hauskaa on myös, että monet Suomessa asuvat suomalaiset ovat saaneet Kanadan-sukulaisiltaan tuliaisiksi suomalaista tavaraa”, Pitkänen nauraa.

Teksti ja kuvat: Nora Uotila

Views: 235

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store Now Open! 2 Replies

Fall into Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Oct 29.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service