Lauri Väättänen saapui Toronton Suomi-Kodille pitämään esityksen teoksestaan "Lauri Miettinen ja asekätkentä Vakka-Suomessa". Hänen mukaansa asekätkennän merkitys Suomen itsenäisyyden säilymisessä on aiemmin luultua suurempi, vaikka lopullinen totuus asiasta ei ole vieläkään selvinnyt.

Yleisesikuntaupseeri Lauri Väättäsen teos asekätkennästä julkaistiin Suomessa viime vuoden lopulla. Tutkija piti Torontossa esitelmän aiheesta sunnuntaina tammikuun 18. päivä. Monet vanhat kanadansuomalaiset yleisön joukossa muistivat vielä ajan, kun asekätkennästä vaiettiin. Ajat ovat onneksi muuttuneet ja aiheesta on julkistettu mittava määrä akateemista tutkimusta, jonka pääpiirteitä Väättänen kävi läpi kirjassaan ja Suomi-Kodin esitelmässään.

Väättäsen kirjoitusurakka alkoi yllättävästä kysymyksestä.

"Maaliskuussa 2012 serkkuni kysyi minulta, tiesinkö isäni olleen pidätettynä ja kuulusteluissa asekätkentään liittyen. Se oli minulle aivan uusi kysymys ja päätin selvittää, oliko se totta", Väättänen kertoo.

Väättänen ei ollut perehtynyt asekätkentään aiemmin, mutta hän halusi löytää vastauksen kysymykseen ja ryhtyi tutkimaan asiaa. Hyvin varhaisessa vaiheessa selvisi, että Väättäsen isä oli kyllä viranomaisten kortistoissa mukana, mutta asekätkentään liittyvässä pidätysaallossa häntä ei ollut pidätetty eikä kuulusteltu.

"Halusin silloin tutkia ja löytää vastauksia. Ikävä kyllä olin kaikilta osin aivan liian myöhässä. Vuonna 2012 ei asekätkijöitä ollut enää hengissä. Löysin joitain, jotka olivat olleet asekätkennän kanssa tekemisissä jollain tavoin, mutta suurilta osin olin vuosia, tai jopa vuosikymmeniä myöhässä", Väättänen harmittelee.

Varautumista pahimman varalle

Kirja alkoi muodostua, kun Väättänen otti tavoitteekseen selvittää Tuusniemellä vuonna 1907 syntyneen kummisetänsä Lauri Miettisen taustan. Talvisodassa komppanianpäällikkönä ja jatkosodan aikaan pataljoonankomentajana toiminut Miettinen oli tärkeässä roolissa Vakka-Suomen alueen asekätkennässä. Tehtävä tuli vastaan sodan loppuvaiheessa, kun luottamus Neuvostoliittoon sopimuskumppanina oli koetuksella muun muassa taisteluiden päättymispäivään liittyvien epäselvyyksien takia.


Lue lisää Kanadan Sanomien 27.01.2015 ilmestyneestä numerosta

Kirjoittaja esittelee tutkimuksensa Suurjuhlilla

Kirjoittaja Lauri Väättänen on lupautunut luennoimaan ja keskustelemaan kirjoittamastaan kirjasta kanadansuomalaisten suurjuhlilla Torontossa 26.-28.6.2015. (Tarkempi aika ja paikka TBA). Kirja on tällä hetkellä loppuunmyyty, mutta on saatavilla suurjuhlilta.

Ennakkotilauksia otetaan vastaan: finnfest2015@gmail.com.

Onko sinulla omakohtaista kokemusta asekätkennästä Suomessa?
Kirjoittaja haluaisi kuullu henkilöistä, joilla on henkilökohtaista kokemusta asekätkentään liittyvistä tapahtumista. Voit ottaa yhteyttä kirjoittajaan: lauri.vaattanen@welho.fi.

Views: 450

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Welcome Fall 2 Replies

Welcome Fall! We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Sep 24.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service