Elinkeinoministeri Jyri Häkämies kävi Kanadassa markkinoimassa suomalaista teknologian osaamista.


Suomen elinkeinoministeri Jyri Häkämies vieraili Torontossa, Calgaryssa ja Edmontonissa viime viikolla.
Ministerillä oli mukana yli 20-henkinen yritysdelegaatio, johon kuuluvat yrittäjät edustivat vierailun painopisteiden kaivosteollisuuden, cleantechin, energia -ja ympäristöteollisuuden aloja.
Häkämies tapasi maanantaina Torontossa Kanadan liittovaltion luonnonvaraministeriön edustajan sekä Ontarion ja Albertan osavaltioiden teknologia-, elinkeino- ja luonnonvaraministereitä. Hän osallistui myös Kanadan ja Suomen väliseen bioenergian seminaariin.
Tiistaina elinkeinoministeri vieraili Torontossa maailmaan suurimmassa kaivosalan PDAC 2012 -tapahtumassa suomalaisyhtiöiden esittelypisteissä sekä avasi yhteispohjoismaisen Fennoscandian Luncheon -tilaisuuden.
Lisäksi ministeri piti promootiotilaisuuden Suomesta kiinnostuneille sijoittajille yhdessä Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen Tekesin kanssa, ennen kuin jatkoi vierailuaan Albertassa.

Suomen vienti Kanadaan oli viime vuonna 900 miljoonaa euroa, jossa kasvua edellisestä vuodesta 41 prosenttia. Tuonti puolestaan oli 522 miljoonaa euroa ja siinä kasvua 49 prosenttia.
Työ- ja elinkeinoministerissä onkin huomattu, miten paljon yhteistyömahdollisuuksia Suomella voi olla Kanadan kanssa.
Elinkeinoministeri Häkämies toivoikin vierailun alkupuolella Torontossa, että suomalaisyritykset löytäisivät vierailun avulla uusia kumppanuuksia ja syventäisivät yhteistyötä.
– Molemmilla mailla on vahva metsäteollisuustausta. Bioenergian puolella Suomella on kuitenkin sellaista osaamista, jota täällä voitaisiin hyödyntää. Suomessa ollaan onnistuttu esimerkiksi siinä, miten hyödynnetään puuta tai jätteidenlajittelua, hän pohtii.
Vierailulla pyrittiin edistämään myös innovaatioyhteisöjen yhteistyötä ja myös Tekes oli vahvasti mukana järjestelyissä.

Häkämiehen vierailu rakennettiin alunperin PDAC-kaivostapahtuman ympärille, joten kaivostoiminta oli yksi vierailun pääteemoista.
Kanadalaiset kaivosyritykset toimivat sadassa maassa, kun taas Suomessa kaivosteollisuus on vasta kasvamassa. Käynnissä olevien investointien suuruus Suomessa on noin miljardi euroa, mutta lähivuosina alaan investoidaan todennäköisesti enemmän.
– Kaivostoiminta on Suomessa aika lupaava, mutta täkäläisittäin vielä pientä. Ne esiintymät, mitä Suomessa on, vaativat toteutuakseen valtavia investointeja. Siihen tarvitaan myös ulkomaisia investointeja, Häkämies toteaa.
Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) mukaan Suomi ja Ruotsi ovat erittäin mineraalirikkaita, mutta Häkämies kertoo investointien laahaavan niin kotimaassa kuin ulkomailla.
– Tällä hetkellä suomalaisten yritysten investoinnit menevät useammin Suomen rajojen ulkopuolelle kuin Suomeen. Jos pitkään ollaan investoimatta, tuotantokoneista vanhenee pikku hiljaa, ja Suomen asema heikkenee. Yksi tämän vierailun tarkoituksista onkin edistää investointeja Suomeen.
Häkämiehen mukaan Suomen hallituksen tehtävä onkin turvata hyvät edellytykset liiketoiminnalle.

Teksti: Elina Kirssi
Kuva: Aapo Mentula

Views: 128

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store Now Open! 2 Replies

Fall into Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Oct 29.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service