Euroviisut yhdistävät hetkeksi koko Euroopan

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
23.5.2012

Euromaat ovat kriisin partaalla Kreikan hallitusneuvotteluiden kariuduttua ja Kreikan eroaminen eurosta on nyt lähempänä kuin koskaan.
Euron epätoivoinen tilanne unohtuu kuitenkin ainakin hetkeksi tämän viikon lauantaina, kun Suomi ja muut Euroopan maat seuraavat televisioruutua silmä kovana. Euroopan yleisradioliiton EBU:n järjestämä Eurovision laulukilpailu televisioidaan suorana 45 jäsenmaahan, ja viisuja katsoo joka vuosi arviolta noin 130 miljoonaa katsojaa.
Eurovision laulukilpailu on vahvistanut eurooppalaista yhteenkuuluvuuden tunnetta jo vuodesta 1956. Euroviisuihin saavat osallistua kaikki Euroopan yleisradiounioniin kuuluvat maat, ja viime vuosina osallistujamaita uusia on tullut etenkin Itä-Euroopasta.
Puheet äänestysblokeista ovat kuitenkin mustanneet yhteishenkeä: etenkin isobritannialaiset ovat olleet katkeria uusien jäsenmaiden menestyksestä, koska maa on joutunut tyytymään jumbosijoihin. Toissa vuonna sääntöjä muutettiin, jotta finaalissa nähtäisiin parhaat kappaleet suosituimman maan edustajan sijaan.

Eurovision laulukilpailu on silti edelleen leikkimielinen kisa, jossa kukoistaa camp-huumori. Usein lavalla nähdään huumoriesityksiä ja esimerkiksi tänä vuonna Venäjä lähettää kuusi kansallispukuihin pukeutunutta mummoa Azerbaidzaniin. Sympaattisen Buranovskiye Babushkin esittämä Party For Everybody nähdään varmasti kärkisijoilla.
Hyvän mielen säilyttäminen Euroviisuissa onkin tärkeää: sääntöjen mukaan esityksissä ei saa olla poliittisia tai kaupallisia viestejä eikä kiroilua. Georgian edustajan kappale We Don’t Wanna Put In hylättiin vuonna 2009, koska sen uskottiin pilkkaavan Venäjän silloista pääministeriä Vladimir Putinia.
Vaikka politiikka on kielletty puheenaihe, parhaimmillaan Euroviisut voivat muuttaa maailmaa suvaitsevaisemmaksi. Vuonna 1998 voiton vei Israelin edustaja Dana International, avoimesti transseksuaali.
Dana Internationalin menestys synnytti keskustelua transseksuaalien oikeuksista ja neljä vuotta myöhemmin myös Suomessa astui voimaan laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta.

Suomi on ollut mukana Euroviisuissa 1960-luvun alusta alkaen, muttei ole juuri menestynyt kisoissa. Vasta vuonna 2006 Lordi onnistui rikkomaan Suomen pitkän tappioputken ylivoimaisella voitolla ja seuraavana vuonna Helsinki pääsi isännöimään Euroviisuja. Tänä vuonna juhlat jäävät väliin tänä vuonna, sillä Suomea edustanut Pernilla Karlsson ei yltänyt finaaliin.
Euroviisut ovat mittari sille, mitä muut maat ajattelevat kanssakilpailijoistaan. Suomalaiset ovat tunnetusti olleet aina huomissaan siitä, mitä muut ajattelevat meistä. Taas saa hävetä, kriittisimmät sanoivat, kun Lordi valittiin Suomen edustajaksi.
Mutta kun Lordi skeptikkojen yllätykseksi vei voiton, Suomi pääsi vihdoin juhlimaan. Koko maa oli hetken yhtä ja Lordi-huuma kesti koko kesän. Yhtye sai jopa oman aukion muusikoiden kotikaupunkiin Rovaniemelle, ja Hard Rock Hallelujah soi myös vanhempien iskelmäfanien kännyköissä soittoäänenä.
Euroviisut yhdistävät koko kansan.

Views: 191

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store is Open

Shop your favourite Finnish and Swedish products at FinnGoods Christmas store at www.FinnGoods.com. We are located in Langley,…Continue

Tags: Töysäläinen, Muurikka, Ruuvi, Linkosuo, Panda

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade Nov 2, 2022.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

© 2023   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service