Kansansuosikkeja ja isänmaallista haikeutta

Thunder Bayn Pelimanniorkesterin säveliä kuultiin taas sunnuntaina 14. toukokuuta, kun orkesterin Suomi 100 -juhlakonsertti polkaistiin käyntiin Hilldalen kirkossa. Äitienpäivänä järjestetty konsertti keräsi myös varoja Pelimanniorkesterin Suomen-matkaa varten, sillä heinäkuun 9.-19. järjestettävä kiertue vie Pelimannit soittamaan ympäri Suomen, muun muassa Helsinkiin, Pohjanmaalle ja Kaustisen kansanmusiikkifestivaalille.

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä juhlistavan konsertin ohjelmisto koostui odotetusti kansallisesti tunnetuista kappaleista. Ohjelmassa kuultiin muun muassa hengellistä musiikkia ja virsiä, mutta myös iskelmään päin kallistuvia kappaleita. Koska konsertin tarkoituksena oli kunnioittaa Suomen itsenäisyyttä, myös kappalevalinnat olivat isänmaallisia ja erityisesti sotiemme veteraaneja kunnioittavia. Myös yleisössä oli paikalle saapuneita veteraaneja, joita Pelimanniorkesteri halusi konsertillaan kiittää.

Konsertti alkoi Taneli Kuusiston virrellä Siunaa ja varjele meitä ja jatkui lukuisilla kansainvälisestikin tunnettujen suomalaissäveltäjien teoksilla. Koska itsenäistä Suomea olisi mahdoton juhlistaa ilman kansallisromantiikkaa, kuului ohjelmistoon myös Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon sävellyksiä. Sibeliuksen töistä Pelimanniorkesteri esitti Sydämeni laulun ja Merikannolta teoksen Oi, muistatko vielä sen virren.

Konsertin edetessä kuultiin odotetusti myös monien suomalaisten rakastama Täällä Pohjantähden alla, jonka säveltäjä Petri Laaksonen vieraili pari viikkoa sitten Kanadassa, myös Thunder Bayssa. Yleisön innokkaasta vastaanotosta päätellen kappale oli selvästi odotettu osa konserttia.

Konsertin kulkua tahditti kappaleiden välissä kerrottu tarina Veera Ylisestä, joka työskenteli lottana Suomen sotavuosina. Tarina kertoi Ylisen sotakokemuksista lottana ja toimi niin ikään kunnianosoituksena siitä tärkeästä työstä, jota lotat sotien aikana tekivät. Lottakertomuksen luki yleisölle konsertin juontajanakin toiminut Lilja Lahtinen.

Konsertin puolivälissä kuultiin Martti Lutherin sanoittama virsi Jumala ompi linnamme, joka esitettiin yhteislauluna yleisön kanssa. Tämän jälkeen ohjelmiston painotus siirtyi muistelemaan sota-aikaa ja itsenäisyytemme puolustusta. Esitettyihin kappaleisiin kuuluivat muun muassa Jean Sibeliuksen Jääkärimarssi, Helena Viertolan Kertokaa lapsenlapsillenne sodasta sekä G. Dubrianskyn säveltämä ja Usko Kempin sanoittama Elämää juoksuhaudoissa.

Konsertin kevyemmän musiikin päästä kuultiin Lasse Mårtensonin klassikko Myrskyluodon Maija, joka on sävelletty Åke Lindmanin samannimisen televisiosarjan tunnussävelmäksi.

Lue koko juttu Kanadan Sanomien numerosta 20/2017.

Teksti ja kuva: Arttu Manninen

Views: 192

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Metrilaku - Meter Licorice Available at www.FinnGoods.com 2 Replies

Finnish and Swedish products from FinnGoods shipped anywhere in Canada and the USA. We are located in Vancouver area and carry most popular Finnish and Swedish products such as Organic Fazer Rye…Continue

Tags: Metrilaku

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jul 25.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

Mahdollinen muutto kanadaan 1 Reply

Hei arvon foorumilaiset.Olisi kiinnostusta tietää mitä kaikkea tarvisin siihen jos muuttaisin johonkin päin kanadaa? Ei ole siis vielä todellakaa varmaa mutta alustaavasti kyselen. Miten helppoa on…Continue

Started by E.Rantala in Miscellaneous. Last reply by Vilukko Nov 21, 2018.

© 2020   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service