Kari Jämsä polkee Thunder Baystä Toronton Suurjuhlille

Kesäkuussa pari viikkoa ennen FinnFestivalin alkua thunderbayläinen Kari Jämsä nousee satulaan ja suuntaa polkupyöränsä kohti Torontoa. Tempauksen tavoitteena on polkemisen ilon lisäksi kerätä varoja Kanadan Suomalaiselle Kulttuuriliitolle (KSK), joka edesauttaa lukuisten kanadansuomalaisten yhdistysten ja yhteisöjen toimintaa.


Reitin varrelle osuvien paikkakuntien suomalaisyhteisöt ovat järjestämässä vastaanottotilaisuuksia Jämsän saapuessa Sault Ste. Marieen ja Sudburyyn, sekä mahdollisesti pienemmillekin paikoille. Thunder Baystä lähtiessä ajatuksena on koota väkeä Bay Streetille saattelemaan polkijaa matkaan.
”Urheilu on aina ollut tärkeä osa suurjuhlia, ja tahdon tämän avulla edistää myös nuorten pyöräilyharrastusta. Erityisen hienoa olisikin nähdä saatto- ja vastaanottojoukoissa lapsia polkupyörineen. Kaikilla ei ole mahdollisuutta matkustaa Torontoon asti suurjuhlille, joten tätä kautta muutkin voivat saada palan festivaalitunnelmaa”, Jämsä sanoo.


Suurjuhlareissua suunnittelevien kannattaa puolestaan ryhtyä varaamaan majoituksia ja lippua sekä tutustumaan FinnFestivalin ja samaan aikaan järjestettävän Nordic Fairin ohjelmaan internet-osoitteessa finnfestival2015.com.


Suomen pituinen polku-urakka ei pelota vanhaa urheiluhullua


Matkaa Thunder Baystä Torontoon kertyy lähes 1500 kilometriä, eli kutakuinkin saman verran kuin ajaessa Suomen pohjoisimmasta kolkasta Nuorgamista aina Hankoon asti. Jämsä suunnittelee lähtevänsä matkaan 10. kesäkuuta ja käyttävänsä polkemiseen noin 10 päivää.


Jämsä kertoo saaneensa pyöräilyidean tammikuussa laiskoteltuaan pitkään jatkuneen kylmän ilman vuoksi kotisohvalla ja pohtineensa liikunta-aktiviteettia lämpimämpien kelien ratoksi. Monenlaisten tempausten miehenä tunnettu Jämsä on aiemmin ollut järjestämässä muun muassa satojen ihmisten sauvakävelytapahtumaa Thunder Bayssä.
”Pyöräily on ollut minulle aina rakas harrastua, olen harrastanut kilpapyöräilyä Thunder Bayn Cycling Clubissa ja myös poikani ovat aktiivipyöräilijöitä. 60-vuotispäiviäni juhlin tekemällä pyöräreissun Suomessa poikani kanssa”, nyt 67-vuotias Jämsä kertoo.


Toinenkin pyöräilijä on ilmaissut alustavan kiinnostuksensa osallistumisesta reissuun, ja Jämsä toivottaa kaikki muutkin hurjapäät mukaan polkuseuraksi. Yöt on tarkoitus viettää teltassa. Toiveena on myös saada seurueeseen mukaan apuauto.


Jämsä on valmistautunut urakkaan hiihtämällä lastenlastensa kanssa, sauvakävelemällä sekä polkemalla harjoituspyörää kotonaan.
”Nyt kelien lämmetessä pääsee vihdoin ulos pyörän selkään takapuolta treenaamaan! En pelkää lainkaan etteikö kunto kestäisi, olennaisinta on osata kuunnella omaa ruumistaan. Teknisiin mittareihin en luota lainkaan, sillä ihminen ei ole kone.”


Vaikka kesän koitos on vasta edessä, Jämsällä on jo suunnitelma valmiina ensi vuodellekin.
”Silloin voisi olla vuorossa koko Kanadan halki polkeminen”, Jämsä visioi.


Kanadan Suomalainen Kulttuuriliitto tutummaksi kanadansuomalaisille


Jämsä valitsi keräyskohteekseen Kanadan Suomalaisen Kulttuuriliiton (KSK), sillä hänen havaintojensa mukaan yleinen tietoisuus liiton toiminnasta ja laajuudesta on vähentynyt, vaikka liitto on useimpien Kanadassa toimivien suomalaisyhdistysten kattojärjestö. Sen jäsenistöön kuuluu muun muassa lukuisia kulttuuri-, urheilu- ja perinnejärjestöjä, seurakuntia ja vanhainkoteja.


Liiton täysi, äänivaltainen jäsenyys on avoin kaikille suomalaista alkuperää oleville ei-poliittisille järjestöille, yhdistyksille, klubeille, seurakunnille ja muille yhteenliittymille. Uusimman sääntömuutoksen myötä myös yksityishenkilöt pystyvät liittymään jäseniksi.


”Toivon, että tämän myötä tietoisuus KSK:n toiminnasta lisääntyisi ja liitto saisi jäsenikseen lisää yksityishenkilöitä. Pyörämatkani myötä tahdon haastaa kaikki kanadansuomalaiset tukemaan liittoa 10 dollarilla”, Jämsä sanoo.


1970-luvun alussa perustetun liiton tavoitteena on edistää suomalaista kulttuuria, tapoja ja Suomi-tietämystä Kanadassa sekä ajaa kanadansuomalaisten etuja. Liitto myös koordinoi suomalaisia kulttuurivierailuja Kanadaan. Sen keskeiseen toimintaan kuuluu suurjuhlaperinteen ylläpito, ja se osallistuu vuosittaisten suurjuhlien järjestämiseen yhdessä paikallisten tahojen kanssa.


Historiansa aikana liitto on ollut esimerkiksi mukana käynnistämässä suomen kielen opettajien koulutusta Kanadassa, edistänyt Suomen ja Kanadan välistä sosiaaliturvasopimusta sekä palkinnut monia musiikin ja muun kulttuurityön toimijoita.


Kari Jämsä haastaa kaikki kanadansuomalaiset osallistumaan tempaukseen lahjoittamalla 10 dollaria tai vapaavalintaisen summan Kanadan Suomalaisen Kulttuuriliiton tilille:
Finnish Credit Union
Finnish Canadian Cultural Federation
Tilinumero: 138396
191 Eglinton Ave E.
TORONTO, ON
M4P 1K1
Myös wire transfer -siirrot ovat mahdollisia.

Teksti: Nora Uotila

Kuva: Kari Jämsän arkisto

----------------------

Nyt on aika suunnitella matkaa Torontoon Kanadansuomalaisten Suurjuhlat 26.-28.6.2015
Lisätietoja juhlista ja lippuja tapahtumiin saa netistä finnfestival2015.comtai soittamalla 416-898-0551/Sari sekä toukokuun 2. päivän FinnFestival2015 Spring Fling tapahtumasta Agricola kirkolla.

Views: 271

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Scandinavian Food Products 2018 2 Replies

You can get your Finnish and Swedish products from FinnGoods shipped anywhere in Canada. We are located in Vancouver area and carry the most popular Finnish and Swedish products such as Organic Fazer…Continue

Tags: Finntoast

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Feb 12.

Toronto Interior Design Show

Next week marks the opening of the Interior Design Show, Jan. 18-21, at the Toronto Metro Convention Centre. Get inspired by 2018's most innovative international and Canadian design. Tickets are…Continue

Started by Terryl Nielsen in Buy, Sell & Trade Jan 12.

Made By Choice Wins Award!

Made By Choice is a Finnish company consisting of a group of designers who pride themselves in their quality of product and craftsmanship. Recently, they won a prestigious award in the Restaurant and…Continue

Started by Terryl Nielsen in Buy, Sell & Trade Nov 20, 2017.

Voitimme Ruokakultuuriteko 2017

Congratulations to the team at Atelje Sotamaa for their recent Food Culture Award at the ELO Galassa! They won the top award for their design of Finnjavel Restaurant in Helsinki. Check it out on our…Continue

Started by Terryl Nielsen in Miscellaneous Oct 31, 2017.

© 2018   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service