Kauan säilyköön ja kukoistakoon suomen kielemme!

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
3.4.2012

Ensi viikon maanantaina 9. huhtikuuta vietetään Mikael Agricolan päivää, joka on samalla suomen kielen päivä. Suomen kieltä onkin syytä juhlia, sillä Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asui viime vuonna 4 863 351 suomenkielistä. Lisäksi 0,5 miljoonaa puhuu suomea toisena äidinkielenään. Ulkosuomalaisista suomen osaajista ei ole tilastoa.
Reilu viisi miljoonaa suomen taitajaa ei kuulosta kovin suurelta joukolta. Viime vuosina suomenkielisten määrä on kuitenkin kasvanut ­– siitä on syytä olla ylpeä. Esimerkiksi vuonna 2011 kielitaitoisia oli 300 000 enemmän kuin 30 vuotta sitten.
Kielitaitoa ei kuitenkaan voi pitää itsestäänselvyytenä.
Siksi Kotimaisten kielten tutkimuskeskus on tehnyt suomen kielen toimintaohjelman, jonka tavoitteena on turvata kieli tulevaisuudessakin. Ohjelman mukaan suomen kielen asema on vankka ja se on turvattu sekä perustus- että kielilaissa.

Haasteita kuitenkin riittää. Kansainvälistyminen vähentää suomen kielen käyttöä, ja englanti on yleinen työkieli suurissa yrityksissä jo Suomessakin. Käyttö on kaventunut internetin suosion takia ja myös tekstiviestien kirjoittamisen arvellaan olevan haitaksi kirjoitustaidoille.
Kieli ei säily, jos sitä ei käytetä. Yhteiskunnan onkin pidettävä huolta, että kielen asema ei heikenny. Mutta miten kieltä voisi vahvistaa?
Suomen nykyinen hallitus kaavailee ratkaisua ongelmaan lisäämällä äidinkielen opetusta tunnilla viikossa. Opetusta lisätään, koska taso on laskenut. Yhdellä tunnilla ei liene suurta merkitystä, mutta suunta on oikea. Vielä tärkeämpää olisi kannustaa nuoria lukemaan sanomalehtiä ja kirjallisuutta.

Vapaan Sanan kaltaiset lehdet ovat ulkosuomalaisille tärkeä tapa pitää huolta omasta äidinkielestä. Nykyään on helppo lukea uutisia suomeksi internetin kautta, mutta kieli muuttuu, eikä samoja sanoja välttämättä enää käytetä kuin silloin, kun puhuja vielä asui synnyinmaassaan.
Tämän on huomannut myös Ottawassa asuva Ruotsin suurlähettiläs Teppo Tauriainen, jonka haastattelun on luettavissa sivulla 9. Tauriainen muutti Suomesta 4-vuotiaana ja vaikka hänen vanhempansa puhuivat lapsilleen suomea, Tauriainen vastasi ruotsinkielisillä ilmaisuilla, jos ei tiennyt suomenkielistä sanaa.
Tauriainen työskenteli 1990-luvun alussa Helsingin suurlähetystössä kolmen vuoden ajan ja pitää aikaa erittäin tärkeänä juuri suomen kielen paranemisen ansiosta. Valitettavasti kaikilla ei ole samanlaista mahdollisuutta palata kotimaahansa petraamaan kielitaitojaan.

Hyvä suomen kieli on ulkosuomalaisille hyödyksi, joten Vapaassa Sanassa noudetetaan jatkossa aiempaa tiukemmin suomen kielioppisääntöjä.
Esimerkiksi lukusanat ilmaistaan tästedes suomen sääntöjen mukaan ilman pilkkuja – toisin kuin englannissa. Myös englanninkielisten sanojen käyttö vähenee selvästi.
Tulevaisuudessa Vapaa Sana, kuten myös tuleva Kanadan Sanomat, tulee muuttumaan kokonaan suomenkieliseksi. Kun englanninkieliset sivut jäävät pois, lukijat saavat lukea suomea kaksi sivua aiempaa enemmän. Vielä toistaiseksi säilytämme kuitenkin englanninkieliset kolumnit.

Views: 70

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2022   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service