Afrikan sarvessa sijaitseva Etiopia on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Se kamppailee aavikoitumisen ja äärimmäisen köyhyyden kaltaisten ongelmien kanssa. Monet vuoristoisen maan alueet ovat joutuneet kierteeseen, jossa nopeasti kasvava väestö kaataa puut ja tuhoaa kasvillisuuden, jolloin sateiden tullessa maaperä huuhtoutuu pois ja jäljelle jää kivikkoinen vuorenrinne. Eroosion kuluttamalla maatilkulla ei viljely onnistu, ja pahimmissa tapauksissa viljelijät näkevät nälkää. Ilmastonmuutoksen myötä tilanne on mennyt huonompaan suuntaan.

"Ilmastonmuutos on vaikuttanut sateisiin, jotka tulevat milloin sattuu. Monilla alueilla se tarkoittaa kovempia sateita, jotka pyyhkivät mullan ja kaiken kasvillisuuden mukanaan", Riitta Hepomäki kertoo.

Hepomäki on vastikään palannut Etiopiasta, jossa hän oli 10 päivän matkalla tutustumassa kanadalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Canadian Foodgrains Bankin projekteihin. Hepomäki työskentelee Kanadan evankelisluterilaisen kirkon itäisen synodin piispan assistenttina. Hän oli mukana tiedotusvälineiden edustajille tarkoitetuilla matkalla, sillä hän vastaa työtehtävässään synodin viestinnästä. Evankelisluterilaisen kirkon kehitysyhteistyöjärjestö Canadian Lutheran World Relief taas on yksi Canadian Foodgrains Bankin yhteistyökumppaneista.

Taistelu aavikoitumista vastaan

Matkan aikana Hepomäki tutustui kolmeen eri projektiin, jotka kaikki liittyivät maatalouteen ja nälän lievittämiseen alueella. Yhdessä projektissa paikallisia pienviljelijöitä opastetaan kestävään viljelyyn erityisten kokeilumaatilojen avulla. Kun viljelijät näkevät miten kestävillä menetelmillä toteutettu maatalous antaa paljon suuremman ja laadukkaamman sadon, lähtevät uudet viljelymetodit leviämään yhteisössä.
Toisessa projektissa aavikoituneille rinteille lähdettiin istuttamaan puita ja kasvillisuutta. Viiden vuoden maanmuokkauksen jälkeen karu maaperä ollaan saatu jälleen kukoistamaan. Hepomäelle istutus ja maanmuokkaus toi mieleen vastaavat projektit Kanadassa.

"Ajattelin Sudburyä 70-luvulla, jossa oli samanlaisia ongelmia metsien katoamisen kanssa. Sudburyläiset varmasti ymmärtävät, mitä ihmiset täällä tekevät tällä hetkellä. On hienoa nähdä maanmuokkauksen tulokset, kun kuolleesta syntyy elämää. Projektin alkaessa maaperä oli käytännössä kivikasa vuorenrinteellä, mutta valtavan raskaalla työllä siitä syntyi uudestaan viljelymaata."

Kolmannessa projektissa maailman kuumimpiin kolkkiin kuuluvalle paimentolaisalueelle rakennettiin kastelujärjestelmä viereistä jokea hyödyntämällä. Viljelyyn tottumattomille paikallisille järjestettiin koulutusta, jolla maatalous alueella saatiin käyntiin. Seurauksena on syntynyt toimiva kylä, jonne on valittu kaikkein vaikeimmassa tilanteessa eläviä perheitä asumaan ja viljelemään maata. Monipuolistamalla viljelylajikkeita ollaan pyritty huolehtimaan siitä, että satoja saadaan tasaisesti pitkin vuotta.


Lue lisää Kanadan Sanomien 9.12.2014 ilmestyneestä numerosta


Teksti: Matti Koivisto
Kuva: Riitta Hepomäki

Views: 171

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store! 2 Replies

Nordic Goodies for Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales on Sunday.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service