Maaliskuu merkitsee käännettä luonnossa ja ihmismielessä

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
20.3.2012

Maaliskuun vaihtuminen tietää kevään tuloa niin kalenteriin kuin monien ihmisten sydämiinkin. Se on merkki siitä, että valo voittaa taas hämäryyden ja lämpö alkaa päihittää kylmyyden.
Suomen sana ”maalis” tarkoittaa maata, kun silloin lämpimillä rinteillä sulavat ensimmäiset maat näkyviin hangen alta. Englannin March tulee sodan jumalasta Marsista. Muinaiset Roomalaiset pääsivät silloin sotaan talvisateiden väistyttyä.
Kevät ei toki ole lopullisesti tullut, vaikka tämä ensimmäinen virallinen kevätkuukausi onkin. Takatalvet ja keskimääräistä kylmempien tai lämpimimpien aaltojen vaihtelut kuuluvat kuvaan.
Toronton seudulla etenkin saa varautua siihen, että keli voi olla kymmenen tai viisitoista astetta eri aamulla kuin illalla. Auringonpaistetta siniseltä taivaalta voi yhtäkkiä seurata räntäsade synkkine pilvineen.
Sopivan varavaatetuksen, kuten päähineen ja käsineiden kuljettaminen kaiken varalta mukana on hyvä ja halpa sairausvakuutus.

Kevään tulo voi merkitä ihmisestä riippuen riemua tai tuskaa. Joillekin se on tervetullut valoisuuden ja positiivisuuden aika, toisille taas liika valo ja nopea muutos voi aiheuttaa kevätväsymystä, alakuloa, jopa masennusta.
Keväisin iskee myös kaukokaipuu. Toisella iskee matkustusvietti. Suomessakin vanhoina aikoina kulkurimiehet lähtyivät mökeistään liikkeelle kevään kuivattaessa tiet. Toivottavasti liian monella kaukokaipuu ei johda tuonpuoleiseen asti. Itsemurhatilaston karua kertomaa on piikki ylöspäin juuri alkukeväästä.
Toisaalta keväällä on kirjoitetu äkillisestä inspiraatiosta tai päähänpistosta monet parhaimmista runoista tai lauluista, tai on tehty ihmiskuntaa hyödyntäneitä keksintöjä. Auringossa todellakin on mystistä energiaa.

Täällä pohjoisimmilla leveysasteilla saamme onneksemme elää neljän vuodenajan vaihtelussa. Sellainen takaa, ettei elämä ole tasapaksua ja junnaa paikoillaan, vaan sää antaa haasteita elämäämme.
Onneksemme myös vuodet ovat erilaisia, ennalta-arvaamattomia. Kukaan ei tiedä varmuudella onko seuraava kesä sateinen, kuiva, kuuma vaiko viileä. Joka tapauksessa vaihtelematon se ei ole kuten Saharan autiomaassa tai pohjoisnavalla.
Maaliskuu on monelle aikaa, jolloin viimeistään tehdään lomasuunnitelmat, aletaan pikkuhiljaa katsastaa kevyempää vaatetusta ja kesän tarvikkeita polkupyöristä puutarhakalusteisiin.
Maaliskuun merkkipaaluna on kevätpäivän tasaus, joka kertoo, että olemme seuraavat kuusi kuukautta voiton puolella vuodenajan kierrossa. Kevään ensimmäinen päivä on kuin Valentinenpäivä Luontoäidin kanssa.
Luonto saa silloin uuden elämän ja moni pari menee silloin kihloihin kuin merkkinä uudesta alusta.
Tästä kevätajasta kannattaa nautia täysin rinnoin, sillä se ei kestä loputtomiin ennenkuin alkaa kesä rutiineineen.

Views: 100

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store Now Open! 2 Replies

Fall into Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Oct 29.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service