Nuorisotyöttömyys on edelleen ongelma Suomessa ja EU:ssa

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
1.5.2012

Viime päivinä sekä Suomessa että Kanadassa on juhlittu vappua. Kanadansuomalaisten juhlissa ei tänäkään vuonna nähty vappuparaateja. Täällä vappuun on poimittu rusinat päältä: on syöty munkkeja, juotu simaa ja puhallettu ilmapalloja (juttu vapunvietosta Montrealissa sivulla 16).
Vappu on toki myös kevään juhla, mutta Suomessa se on ennen kaikkea suomalaisen työn päivä. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 työssä olevia suomalaisia oli 2 474 000, mikä on 26 000 enemmän kuin vuonna 2010.
Positiivista on sekin, että vuoden 2009 taantuman jälkeen miesten työllisyys on nyt kasvussa. Myös uusien, alle vuoden kestäneiden työsuhteiden määrä lisääntyi sekä miehillä että naisilla, selviää Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen vuosikatsauksesta.

Työttömyysprosentti oli maaliskuussa 8,5 prosenttia ja työttömiä oli yhteensä 227 000. Työttömyys on kuitenkin ollut laskussa vuodesta 2010. Vaikka muihin Euroopan maihin verrattuna Suomen työllisyystilanne on hyvä, Suomessa nuorisotyöttömyys on suuri ongelma. Suomessa 15–24-vuotiaiden työttömyysaste on ollut koko 2000-luvun korkeampi kuin EU-maissa keskimäärin.
Myös Euroopan Unionissa ollaan huolissaan nuorisotyöttömyydestä. EU:ssa on tällä hetkellä noin 5 miljoonaa työtöntä nuorta ja 7,5 miljoonaa 15–24-vuotiasta, joilla ei ole töitä tai opiskelupaikkaa.
Nuorisotyöttömyysaste on viime vuodet pysynyt Euroopassa itsepintaisesti 21 prosentissa, ja komissio kehottikin joulukuussa jäsenmaita torjumaan koulunkäynnin varhaista keskeyttämistä, auttamaan nuoria työmarkkinoilla tarvittavien taitojen ja työkokemuksen hankkimisessa, työpaikkakoulutuksen saamisessa ja ensimmäisen työpaikan löytämisessä.
Lisäksi jäsenvaltioille jaetaan neljä miljoonaa euroa nuorisotakuujärjestelmien perustamiseksi. Tällä halutaan varmistaa, että nuoret työllistynyt, kouluttautuvat tai saavat harjoittelupaikan neljän kuukauden sisällä valmistumisesta.

Yle uutisoi helmikuussa, että Vantaalla on onnistuttu vähentämään nuorisotyöttömyyttä voimakkaammin kuin muissa pääkaupunkiseudun kunnissa. Henkilökohtaisen tuen avulla moni työtön nuori on saanut töitä tai opiskelupaikan viimeistään kolmessa kuukaudessa.
Nuorten työttömien määrä vähentyi kunnassa kokeilun aikana viidenneksellä ja Vantaalla oli viime vuoden lopussa runsaat 850 alle 25-vuotiasta työtöntä.
Työttömien määrän vähenemisen taustalla on toissa vuonna aloitettu Nuoret työhön ja kouluun -projekti, jossa TE-toimistojen avuksi annettiin 11 ylimääräistä ohjaajaa ja sairaanhoitajaa.
Vantaan esimerkki muistuttaa siitä, että nuorisotyöttömyyden ongelmana ovat yhteiskunnasta syrjäytyneet. Ilman opiskelupaikkaa jääneet ja töitä etsivät nuoret tarvitsevat tuekseen Vantaan kaltaisia menestystarinoita ja uudenlaista ajattelua. Muutokset tapahtuvat ruohonjuuritasolla.

Views: 179

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store! 2 Replies

Nordic Goodies for Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Nov 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service