Opettaja yksin ei takaa ensiluokkaista opetusta

Pasi Sahlberg on parhaillaan Harvardin yliopiston vierailevana professorina. Kuva: Gary Beechey.

Kansainvälinen kiinnostus suomalaista koulutusjärjestelmää kohtaan on viime vuosina vienyt professori Pasi Sahlbergia ympäri maailmaa. Torontoon hänet oli kutsuttu vuotuisen R.W.B. Jackson -luennon puhujaksi.

Suomalainen koulutus kiinnostaa, koska Suomen sijoittuminen kansainvälisen PISA-tutkimuksen kärkisijoille on herättänyt huomiota 2000-luvulta lähtien. PISA-tutkimuksella mitataan 15-vuotiaiden koulutaitoja eri maissa.

Pääsiäistä edeltävällä viikolla Sahlberg oli kutsuttu Toronton yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan vieraaksi ja vuotuisen R.W.B. Jackson -luennon puhujaksi. Sahlberg luennoi otsikolla: Why the quality of Finland's education system can exceed the quality of its teachers. Luentoa oli kuuntelemassa noin 400 henkeä.

Sahlberg on parhaillaan vierailevana professorina Harvardin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Hän on koulutukseltaan luokanopettaja ja keskittynyt urallaan kansainväliseen koulutuspolitiikkaan sekä koulutuksen ja opetuksen kehittämiseen eri puolilla maailmaa.

Köyhyys tai kotiolot vaikuttavat oppimiseen

Opetuksen laatu kouluissa ja koulutusjärjestelmän kehittäminen ovat maailmanlaajuisia huolenaiheita. Sahlbergin mukaan liian usein ajatellaan, että riittää kun käännytään opettajien puoleen ja houkutellaan opettajakoulutettaviksi yhä pätevämpiä opiskelijoita.

Luentonsa aikana hän esitti, ettei opettajien koulutuksen ja osaamisen lisääminen yksin riitä parantamaan oppilaiden oppimistuloksia. Opettajat yksin eivät esimerkiksi pysty vaikuttamaan oppimista vaikeuttaviin sosiaalisiin ja yhteiskunnallisiin tekijöihin, kuten köyhyyteen tai siihen, millaista tukea oppilaat saavat kotona, ja millaisen mielikuvan vanhemmat antavat koulutuksen tärkeydestä.

Hänen mukaansa suomalaisen koulutusjärjestelmän menestys on enemmän kuin korkeasti koulutettujen opettajien summa. Hyvä koulutusjärjestelmä syntyy yhteistyössä opettajien, valtion ja kotien kanssa.

Peruskoulutuksen kärkimaita Suomen lisäksi ovat Etelä-Korea, Japani, Viro ja Kanada.

Teksti: Miina Sillanpää

Lue juttu kokonaisuudessaan Kanadan Sanomista, numerosta #19 / 6.5.2014.

Views: 205

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store Now Open! 2 Replies

Fall into Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Oct 29.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service