Pääkirjoitus 11.9.2012 Elokuvan vuosisata

Osasivatkohan ranskalaiset Lumièren veljekset kuvitella, minkälaisia vaikutuksia heidän 1800-luvun lopulla tekemillään kokeiluilla liikkuvan kuvan kanssa tulee olemaan. Veljekset keksivät nimittäin monia keskeisiä elokuvaan liittyviä keksintöjä ja olivat vastuussa maailman ensimmäisen maksullisen elokuvanäytöksen järjestämisestä vuosisadan vaihteen kynnyksellä, 28. joulukuuta 1895 Pariisin Salon indien du Grand Caféssa.

1900-luvulla elokuva löi itsensä läpi todella voimakkaasti ja oli omalta osaltaan mukana muokkaamassa tuota vaiherikasta vuosisataa. Elokuvasta tuli väline yhtä lailla avant garden taiteellisille kokeiluille kuin suurten massojen viihdyttämiselle. Yli sadan vuoden ajan elokuvaa on myös käytetty niin vallitsevien olojen kritisoimiseen kuin status quon pönkittämiseen.

Torontossa akateemisen uransa tehneen kanadalaisen kulttuurifilosofi Marshall McLuhanin ehkä kuuluisin lausahdus oli, että väline on viesti (medium is the message). Tällä aluksi hieman omituiselta vaikuttavalla ajatuksella hän tarkoitti, että medioiden sisällöt eivät ole niin merkittäviä verrattuna itse välineen vaikutuksiin.

McLuhanin ajatus on saanut paljon kritiikkiä osakseen yksinkertaistavasta otteestaan, eikä välineen ja viestin suhdetta ole välttämättä järkevää tarkastella niin kaksijakoisesti. Tiedotusvälineet kuitenkin muokkaavat osaltaan ajattelutapaamme ja vaikuttavat siihen millaisiksi niiden välittämät viestit muotoutuvat.

Elokuva ja pitkälti sen johdannaisena syntynyt televisio ovat olleet vahvasti luomassa omaa aikaamme määrittävää massakulttuuria ja visuaalista kulttuuria. Elokuva on myös vaikuttanut globalisaatioon välittämällä tietoa tapahtumista, ideoista ja kulttuureista maapallon eri kolkista toisiin. Toinen McLuhanin kuuluisista teorioista koskikin sitä kuinka viestintävälineiden avulla koko maailma muodostuu yhdeksi reaaliaikaiseksi maailmankyläksi.

2000-lukua voimmakkaimmin määrittäväksi viestintävälineeksi on elokuvan ja television sijasta noussut internet ja sen voima on ollut varsinkin tuossa maailmankylän luomisessa.

Vaikka internetin nousun myötä elokuvalta välineenä olisikin sen vallankumouksellinen viitta jossain määrin kadonnut, ei sen tärkeyttä nykymaailmassa silti voi kiistää. Elokuva viihdyttää, kiihdyttää, naurattaa ja itkettää edelleen ihmisiä ympäri maailman. Syyskuun kuudes päivä Thunder Bayssa ja Torontossa alkoi festivaalit juhlistamaan kyseistä taidemuotoa.

Toronton elokuvajuhlien avajaisviikonloppuna kaupungin täytti elokuvahuuma. Elokuvateattereiden seinämyksiä reunustavista jonoista ja punaiset matot ympäröivien ihmisten fanaattisesta suhtautumista filmitähtiin huomasi miten merkittävä rooli elokuvalla ihmisten elämässä vielä yli sata vuotta ensimmäisen elokuvanäytöksen jälkeenkin on. Vielä tänä päivänä elokuvalla on korvaamaton rooli toimia – Torontoon vuonna 1980 kuopatun McLuhanin sanojen mukaan – aistiemme jatkeena, vieden parin tunnin ajaksi pois arkihetkestä ja herättäen uusia ajatuksia.

Henri Pakarinen

Views: 155

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Welcome Fall 2 Replies

Welcome Fall! We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Sep 24.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service