Pääkirjoitus 15.1. 2013 Tropiikki muuttaa tundralle

Erään sananlaskun mukaan emme peri maailmaa vanhemmiltamme, vaan lainaamme sitä lapsiltamme. Ajatus on viisas: Luonto ei ole pelkkä leikkikalu, jolla ihminen voi tehdä mitä lystää. Se on kaiken alku ja loppu.

Nykyihmisen teot ja valinnat määräävät, millainen tulevaisuudesta muodostuu. Niinpä jokaisen tulisi katsoa oman napansa sijasta suurempaa kuvaa ja miettiä, ovatko vehreät metsät, kirpeät pakkasaamut, kirkkaat vuoripurot ja elämää kuhisevat kuusikot vain tämän sukupolven yksinoikeus. Vai onko jälkipolvillakin lupa nauttia kauniista maisemista?

Valitettavasti kaikki eivät tunnu sisäistäneen mietelauseen sanomaa. Siitä esimerkkinä on viime marraskuussa julkaistu tutkimuslaitos IWR:n tilasto, jonka mukaan maailmanlaajuiset hiilidioksidipäästöt kasvoivat viime vuonna 834 miljoonaa tonnia edellisestä vuodesta. Kaikkinensa päästömäärä oli liki 34 miljardia tonnia.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että hiilidioksidipäästöt olivat vuonna 1990 ”vain” 22,7 miljardia tonnia.

Toissavuonna ahkerimman tupruttelijan titteliä piti hallussaan Kiina, joka syöksi ilmakehään liki yhdeksän miljardia tonnia hiilidioksidia. Toiseksi sijoittui USA (6 mrd.) ja kolmanneksi Intia (1,8 mrd.).

Kanada löytyi listan sijalta kahdeksan ja Suomi sijalta 54. Kummankin hiilidioksidipäästöt alittivat kirkkaasti miljardin tonnin rajan.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen kasvihuonekaasupäästöt olivat kaikkinensa 67 miljoonaa tonnia. Niistä pääosa johtui energiateollisuudesta sekä kotimaan liikenteestä. Teollisuus ja rakentaminen lohkaisi potista kuudesosan.

Kasvihuonekaasuilla, kuten typellä, hiilivedyillä ja hiilidioksidilla, on suuri merkitys siinä, miten tukalaksi ilmasto lopulta käy.

Viimeisen sadan vuoden aikana maapallon keskilämpötila on noussut arviosta riippuen 0,5–0,8 asteella. Eikä lämpeneminen siihen jää. Seuraavan sadan vuoden aikana lämpötilan uskotaan kohoavan 1,1–6,4 astetta.

Ilmaston lauhtumisen myötä trooppiset myrskyt saattavat voimistua entisestään. Jäätiköt sulavat ja sateisuus lisääntyy tietyillä alueilla.

Esimakua tästä saatiin Suomessa jo viime vuonna. Edellisvuosi oli näet pienessä pohjoismaassa sateisin sitten viiteenkymmeneen vuoteen. Muualla maailmassa kärsittiin puolestaan kovista helteistä.

Vaatetusvalintojen ohella ilmasto vaikuttaa ihmisten mielialaan ja terveyteen. Lumettomat talvet pistävät masentamaan ja mahdollistavat muun muassa puutiaisaivokuumetta levittävien punkkien tunkeutumisen entistä pohjoisimmille seuduille.

Luonnon monimuotoisuuskin kärsii, kun kylmään tottuneet kasvit ja eläimet häviävät kartalta.

Vaikka maapallon lämpenemistä ei voida kokonaan pysäyttää, sitä voidaan yrittää hillitä. Tiedemiehet ovat jo kaavailleet muun muassa avaruuteen sijoitettavia peilejä, jotka heijastaisivat osan auringon säteilystä takaisin. Toinen vaihtoehto olisi sitoa hiilidioksidia ilmakehästä esimerkiksi viljelemällä merilevää.

Keinotekoisessa kikkailussa on tosin riskinsä. Kuka takaa, ettei merilevä villiinny kuten sadan haitallisimman vieraslajin listalle päässyt härkäsammakko ja ilmasto mene entistä hullumpaan suuntaan?

Turvallisinta lieneekin yrittää muuttaa maailmaa pienillä teoilla. Lihapihvin voi vaihtaa silloin tällöin soijanakkeihin ja kalliit etelänmatkat lähiseutuja piristävään maakuntamatkailuun. Suihkussa ei tarvitse lotrata tuntitolkulla ja kauppamatkat voi hoitaa välillä auton sijasta kävelemällä.

Vapaa-aikana on hyvä myös tutustua Ilmasto-opas.fi:n opetuksiin. Sieltä suurin osa tämänkin tekstin tiedoista on napattu.

Teksti: Viivi Pietiläinen – Thunder Bay

Views: 134

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store! 2 Replies

Nordic Goodies for Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Nov 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service