Pääkirjoitus 16.10.2012 Sano hupsis ja hymyile

Prrkl!!! Huuto kaikuu metsässä, kun moottorisahan terä osuu kuusen juurella olevaan kiveen ja kipinät sinkoilevat ympäriinsä. Samanlainen voimasana pulpahtaa huippukokin suusta, kun jälkiruuaksi tarkoitettu pannukakku muistuttaa kumpuilevan maaston sijaan klimppistä liisteriä.

Sateessa talsiva koululainen puolestaan potkii vesilätäköitä ja kiroaa pieleen mennyttä tuntitehtävää. Samalla hän päättää, ettei enää koskaan viittaa tai astu vapaaehtoisesti luokan eteen.

Vastaavankaltaisia epäonnistumisia sattuu kaikille iästä ja ammatista riippumatta. Ainoa ero ihmisten välillä on, miten he suhtautuvat tapahtumiin – päättävätkö he suoriutua tehtävästä ensi kerralla paremmin vai jättävätkö he leikin kokonaan kesken.
Turhan usein vaaka kallistuu viimeksi mainitun vaihtoehdon puoleen.

Suomessa leijuu nykyään pakollisen onnistumisen ilmapiiri. Virheet eivät ole sallittuja, ja niiden tekijöitä rankaistaan joko pilkallisella naurulla tai alentuvilla katseilla. Sen seurauksena ihmiset pelkäävät epäonnistumista niin paljon, että he mieluummin jäävät kotiin tai tyytyvät pelkkään katsojan rooliin kuin yrittävät itse uusia asioita.

Suuntaus on myrkkyä sekä inhimilliselle kehitykselle että innovaatioiden tekemiselle, sillä ilman mahdollisuutta epäonnistumisiin ei ole mahdollisuutta suuriin onnistumisiinkaan.

Penisiliiniä ei esimerkiksi olisi kenties koskaan keksitty, ellei Alexander Flemmingin bakteeriviljelmä olisi mennyt pieleen ja purkkiin päässyt livahtamaan mikrobeille myrkyllistä hometta.

Paitsi inspiraation lähteinä, mokat toimivat elämän parhaimpina opettajina: kun on kerran laittanut voin sijaan leivän päälle laastia, ei tee samaa virhettä uudelleen.
Onneksi suomalaiset alkavat pikku hiljaa ymmärtää, millainen pontentiaali virheiden tekemiseen liittyy. Siitä merkkinä on Aalto Entrepreneurship Society -yhdistyksen vuonna 2010 lanseeraama epäonnistumisen päivä, jonka tavoitteena on tehdä mokaamisesta hyväksyttävä asia.

Viime vuonna teemapäivän viettoon osallistui arviolta 1,2 miljoonaa suomalaista. Tänä vuonna juhlinta laajeni koskemaan jo yhteensä 17 eri maata.

Kanadan ja Saksan ohella epäonnistumisen päivään liittyviä tapahtumia järjestettiin muun muassa Etelä-Koreassa ja Venäjällä.

Aalto Entrepreneurship Society -yhdistyksen tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä teemapäivää vietettäisiin kaikkialla maailmassa.

Epäonnistumisen päivälle on pyhitetty tällä hetkellä vain yksi vuorokausi, 13. lokakuuta. Mutta kuka estää juhlimasta tapahtumaa pitempään?

Mitäpä jos julistaisimmekin yksissä tuumin 2000-luvun stressivapaaksi aikakaudeksi ja viettäisimme koko elämämme ilman pelkoa epäonnistumisesta?

On parempi tavoitella unelmiaan ja kaatua silloin tällöin nenälleen kuin nököttää kaikki päivät pumpulissa. Naarmut kuuluvat elämään.

Viivi Pietiläinen

Views: 191

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Christmas Shopping at FinnGoods.com 2 Replies

Get unique Nordic gifts for this Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products.Take a tour on our website as part of your…Continue

Tags: Metrilaku

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Nov 7.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

Mahdollinen muutto kanadaan 1 Reply

Hei arvon foorumilaiset.Olisi kiinnostusta tietää mitä kaikkea tarvisin siihen jos muuttaisin johonkin päin kanadaa? Ei ole siis vielä todellakaa varmaa mutta alustaavasti kyselen. Miten helppoa on…Continue

Started by E.Rantala in Miscellaneous. Last reply by Vilukko Nov 21, 2018.

© 2020   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service