Pääkirjoitus 18.9.2012 Miksi yleisö nauroi?

Eräs ystäväni sanoi kerran, että taivas on suuri teatteri, jossa ihmiset istuvat rinta rinnan ja katsovat elokuvia vailla huolta huomisesta. Silloin tällöin voi kuulla karkkipussin rapisevan tai tuntea, kuinka popcornin tuoksu leijuu vienona ilmassa, mutta muuten rauha on rikkumaton.

Kun osallistuin viikko sitten Bay Street Film Festivaleille ja tuijotin Finlandia Haalin pimeydessä valkokankaalle piirtyviä kuvia maailmalta, en voinut olla miettimättä, miten oikeaan tuttuni oli puheissaan osunut. Elokuvilla on käsittämätön taikansa.

Niillä on valta nostaa meidät arjen yläpuolelle, viedä matkalle tuntemattomiin maailmoihin, liikuttaa, saada haluamaan olla parempi ihminen.

Henkilökohtaiseksi suosikikseni elokuvajuhlien ohjelmatarjonnasta nousi Faizan Sheikhin lyhytelokuva My Angel My Hero. Siinä potkut saanut pankkiiri tapaa kadulla asuvan, Parkinsonin tautia sairastavan pojan ja ottaa tämän siipiensä suojaan.

Vaikka päähenkilön parisuhde kärsii päätöksen takia, mies ei kadu ratkaisuaan tai hylkää nuorukaista, vaan etsii apua tämän vaivoihin. Ratkaisu löytyy tanssista, joka vapauttaa potilaat hetkeksi maallisista kahleistaan.

Koskettavan ja taitavasti punotun tarinan lisäksi minuun teki vaikutuksen elokuvan suurempi missio: pyrkimys lisätä ihmisten tietoja Parkinsonin taudista sekä lievittää sairauteen liittyviä harhaluuloja.

Vaikka yhä useampi sairastuu Parkinsoniin jo nuoruusiällä – Ylen uutisten mukaan taudista kärsii Suomessa jo parisentuhatta lasta – hermoja rappeuttava sairaus mielletään usein vain vanhemman väen vaivaksi. Niinpä koululaisten lepovapina ja liikkeiden hidastuminen saattavat aiheuttaa ohikulkijoissa edelleen ihmetystä.

Sheikhin elokuva sekä osoitteesta http://myangelmyhero.weebly.com löytyvät kampanjasivut kuitenkin todistavat, ettei sairaudessa ole mitään kummasteltavaa eikä varsinkaan hävettävää.

Mutta eivät kaikki Bay Streetillä nähdyt elokuvat olleet suurisydämisiä taideteoksia.

Täysin päinvastaista lajityyppiä edusti Damien Gilbertin DMan Project, jossa aikuiset miehet rymistelivät hengenvaarallisesti auton perässä, repivät toisiltaan hiuksia päästä, juottivat kavereilleen tabascoa ja potkivat ystäviään sukukalleuksille.

Vastemielinen touhu oli kuin vähä-älyisten sadomasokistien kesäleiriltä. Siitä huolimatta yleisö nauroi ratketakseen ja paikalle saapunut ohjaaja patsasteli näytöksen jälkeen kuin Nobel-palkinnon saanut esikoiskirjailija.

Mietin harmistuneena, miksi moinen videopätkä oli ylipäänsä otettu elokuvajuhlille. Eikö tätäkin ohjelmatilaa olisi voinut täyttää viisaammin ja varata jollekin sivistyneemmälle otokselle? Sitten se iski. Auringonpaistetta ei osaa arvostaa, ellei väliin satu muutamaa sateista päivää.

Yksi puute selityksessäni tosin on, katsojien reaktiot sekä DManin Facebook sivulle lisätty kommentti:

"Mahtava filmi. Sain hyvät naurut."

Viivi Pietiläinen

Views: 133

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Welcome Fall 2 Replies

Welcome Fall! We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Sep 24.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service