Pääkirjoitus 25.9.2012 Samanlaiset erilaiset

Tätä lehteä tehdessäni törmäsin useaan otteeseen lausuntoon Suomen ja Kanadan samankaltaisuudesta. Allekirjoittanut ei tarvitse kovinkaan pitkiä hampaita allekirjoittaakseen myös kyseisen väitteen. Maita tietenkin erottavat aspektit, jotka yleisemmin voisi katsoa eurooppalaiseksi ja pohjoisamerikkalaiseksi kulttuureiksi. Toisaalta Kanadaa luonnehditaan eteläistä naapuriaan eurooppalaisemmaksi ja Suomea taas olen kuullut sanottavan Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi.

Tiedä häntä. Maiden samankaltaisuuden huomaa yleensä jutellessa kanadalaisen kanssa. Suomi on pieni ja ”eksoottinen” maa kaukana Euroopan reunalla, minkä vuoksi keskustelukumppanilla ei välttämättä aina ole kovin eksaktia tietoa siitä. Eksoottinen lainausmerkeissä siksi, että keskustelukumppanin odotuksille jännästä maasta joutuu usein tuottamaan pettymyksen. Ei, emme ratsasta tuohivirsut jalassa jääkarhulla töihin hylkeitä pyytämään.

Itse asiassa kyseisissä keskusteluissa erojen miettiminen on usein yllättävän vaikeaa. Aitona patrioottina eroista muistaa useimmiten ilmaisen yliopistokoulutuksen ja muutenkin pidemmälle kehittyneen hyvinvointivaltion, eikä keskimääräistä ankeampaa suhtautumista maahanmuuttajiin ja kompleksisempaa suhdetta alkoholiin.
Samakaltaisuuksia tosiaan on paljon, mutta paradokseja rakastava löytää niistä eroavaisuuksia. Yleensä Kanadassa kaikki on vähän suurempaa.

Pohjoinen sijainti on yksi selvimmistä samankaltaisuuksista. Harvassa maassa Pohjoismaiden, Kanadan ja Venäjän lisäksi lapset oppivat jo varhain, ettei metallin nuolaiseminen helmikuussa ole loppupeleissä kovinkaan mieltä ylentävää toimintaa. Vaikka suomalaiset asuvat suhteessa kanadalaisia pohjoisempana, ulottuvat Kanadan pohjoisimmat osat kuitenkin Grönlannin pohjoisten osien korkeudelle, kiven heiton päähän pohjoisnavasta.

Välimatkat on toinen usein esiin nouseva seikka. Ok, Suomi on maantieteellisesti laaja maa ja ajomatkalle Helsingistä Kemijärvelle on syytä varata runsaasti aikaa. Tässäkin asiassa Kanadan suhteen puhutaan taas täysin eri mittaluokista ja matkalle Torontosta Vancouveriin onkin syytä varata lentoliput.

Kohtalaisen suuri kielivähemmistö ja alkuperäiskansa löytyvät myös Suomesta ja Kanadasta. Molemmissa maissa on jopa itsehallintoalue, jossa vähemmistökieli on enemmistöasemassa. Mutta jälleen Kanadasta asia löytyy suurempana, vai tarvitseeko lähteä vertaamaan Quebecia ja Ahvenanmaata?

Jääkiekko on urheilulaji, jota molemmissa maissa rakastetaan. Suomalaisena on kerrankin hieno kohdata ihmisiä, jotka ymmärtävät tuon barbaarisen väkivaltaurheilun päälle. Tässäkin tapauksessa täytyy myöntää, että NHL:n merkitys jääkiekkomaailmassa on hieman suurempi kuin SM-liigan, eikä leijonille yleensä käy kovin hyvin vaahteranlehtipaitojen käsittelyssä.

Eläköön siis erilainen samanlaisuus! Kestäköön sopimus Suomen ja Kanadan välisestä ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta aina seuraavaan maiden väliseen jääkiekko-otteluun asti.

Henri Pakarinen

Views: 118

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Welcome Fall 2 Replies

Welcome Fall! We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Sep 24.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service