Pääkirjoitus 30.10.2012 Kyberpoliisista päivää

Sainpa tässä muutama päivä sitten yllättävän viestin. Ghanan ex-presidentin toinen vaimo Ruby Mills otti näet faksin kautta yhteyttä ja ilmoitti perineensä hulppeat 95 000 miljoonaa dollaria.

Vaikka viestin taustalla oli surullinen tapahtuma – Rubyn mies John Atta Mills menehtyi heinäkuussa – naisella oli iloisia uutisia: hänen aikomuksenaan oli käyttää koko perintösumma maani liiketalouden tukemiseen. Ainut, mitä minun tulisi tehdä, olisi lähettää yhteystietoni Rubyn pojalle sekä matkustaa tapaamaan Millsejä joko Madridiin, Johannesburgiin tai Ugandaan.

Olisin mielelläni lähtenyt vaikka siltä siunaamalta matkalle kuuman auringon alle – harva se päivähän toimittajaharjoittelijoita kutsutaan äkisti afrikkalaisten arvohenkilöiden luokse kylään – mutta jokin faksissa herätti epäilykseni.

Ensinnäkään Ruby ei tiennyt nimeäni eikä kotimaatani. Lisäksi hän tituleerasi minua herraksi.

Yhtä pahan kolauksen omanarvontunteeni sai viimeksi silloin, kun tälläydyin vanhojentanssia varten kiiltävään mekkoon ja vanhempieni tuttava sanoi minun näyttävän ilmetyltä isältäni. Tai silloin, kun sähköpostiini tuli venäläiseltä kaunottarelta yhteydenottopyyntö.

Kyseinen nainen oli kuulemma nähnyt profiilini seuranhakusivustolla ja halusi nyt tutustua minuun lähemmin.

Ei siinä vielä mitään, että tuntemattomat lähettävät minulle viestejä. Mutta kun minä en ole koskaan käyttänyt netin deittipalveluita. Enkä minä todellakaan ole mies!

Sen minä vielä kestän, että nettihuijarit aliarvioivat älynlahjani. Mutta kun he alkavat epäillä sukupuoltani ja suuntautumistani, he ylittävät tietyn rajan. Ja reippaasti.

Toisaalta voin pitää itseni melko onnekkaana. Tähän mennessä huijausyritykset ovat olleet niin ilmiselviä, että olemattomat rahavarani ovat pysyneet turvassa. Mutta rikollisten repertuaari monipuolistuu.

Siitä esimerkkinä on Thunder Bayn poliisien viime viikolla julkaisema tiedote.

Tiedotteen mukaan useiden kaupunkilaisten tietokoneiden ruuduille on pompahtanut viime aikoina viesti, jonka mukaan Kanadan kyberpoliisi on havainnut koneelta laittomia ohjelmia. Sen seurauksena poliisi uhkaa laittaa koneen jumiin ja määrätä nettisurffarille sakkoja, ellei tämä kevennä lompakkoaan sadalla dollarilla.

Kanadassa ei tosin ole kyberpoliisia, eikä sinivuokoilla ole muutenkaan ollut tapana kiristää kansalaisilta rahaa.

Virkavallan uuden kampanjan sijaan ilmoituksissa onkin kyse kansainvälisesti leviävästä viruksesta, jonka avulla rikolliset yrittävät puijata rahaa kunniallisilta kansalaisilta.

Sanomalehti Keskisuomalaisen (25.10.) mukaan virus havaittiin Suomessa ensimmäisen kerran jo maaliskuussa, ja lokakuun loppuun mennessä poliisille oli tullut yhteensä liki 600 samaan haittaohjelmaan liittyvää rikosilmoitusta.

Euroopassa virus oli ehtinyt aiheuttaa uutisen mukaan jo useiden miljoonien eurojen vahingot.

Mutta eivät ihmisten kukkarot ole turvassa edes silloin, kun he selailevat nettisivujen sijasta perinteisiä julkaisuja. Siitä kertoo eräs kanadalaisessa sanomalehdessä julkaistu ilmoitus, jonka mukaan lukijoiden kaikki toiveet toteutuvat, jos he hoilaavat Ave Mariaa kahdeksana päivänä viikossa ja julkaisevat sen jälkeen saman mainoksen lehdessä.

Totta. Ainakin, jos toiveena on, että omat rahat menevät hukkaan ja olo tuntuu hyväksikäytetyltä.

Äsken kännykkääni tuli viesti, jonka mukaan olen voittanut Euro Millions Mobile -kisassa 1,5 miljoonaa. Uskoisinkohan?

Viivi Pietiläinen

Views: 137

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store! 2 Replies

Nordic Goodies for Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales on Sunday.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service