Pääkirjoitus: Äidille parasta (30.4.2013)

Ostin tänä vuonna äidilleni äitienpäivälahjaksi timantteja. Lähetin timantit Kanadassa vierailleen ystäväni matkassa äidille Suomeen. Näin teidän lukijoiden kesken, minä en luota postiin. Ties vaikka arvotavara häviäisi matkalla valtameren yli!

Nämä timantit kulkevat cool jewels -nimikkeen alla. Kyseessä eivät siis ole oikeat timantit, vaan timantinmuotoiset jääpalamuotit. Äiti voi valmistaa itselleen nyt niin paljon timantteja kuin vain suinkin haluaa – ja saa juomansa samalla viileänä.

Lahja sopii mainiosti minun ja äitini väliseen huumorintajuun. Äiti ei ole niitä äitejä, jotka toppuuttelevat siitä, mitä olen mennyt lahjoihin tuhlaamaan. Vaikka olisin lähettänyt hänelle oikeita timantteja, hän olisi tyytynyt myhäilemään tyytyväisenä.

Mutta siitä ei päästä mihinkään, että äidit tarvitsevat yksinomaan pelkkää parasta. Ja samalla tavalla pitäisi ajatella muidenkin äitien: olen timanttien arvoinen.

Toukokuun toinen sunnuntai on äitienpäivä Kanadassa, Suomessa ja ainakin 25 muussa maassa. Juhlapäivää alettiin viettää vuonna 1914 Yhdysvalloissa, kun presidentti Woodrow Wilson julisti äitienpäivän viralliseksi kansallispäiväksi.

Aivan alkujaan äitienpäivä syntyi äitien oikeuksien ajamiseen. Anna Jarvis ajatteli äitinsä kuoltua vuonna 1905, ettei yhteiskunta ottanut äitien oikeuksia tarpeeksi huomioon. Samoihin aikoihin keskusteltiin paljon naisten oikeuksista Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Teollistuminen oli tuonut naiset työelämään, mutta työpaikka järjestyi usein raskaista tehdastöistä, joista naisille lisäksi maksettiin miehiä vähemmän.

Oma lukunsa olivat kaivostyöt, joissa naiset olivat tämän tästä alttiina hengenvaaralle. Moni lapsi jäi orvoksi äitinsä huonojen työolojen takia.

Suomeen äitienpäivä rantautui suhteellisen varhain, jo vuonna 1918. Äitienpäivän toi Suomeen kansakoulunopettaja ja kansanedustaja Vilho Reima.

Liputuspäiväksi äitienpäivä saatiin Suomessa kuitenkin vasta vuonna 1947.

Äitienpäivää on nykyisin kritisoitu enemmän ja enemmän kaupallisuudesta. Ja toden totta; korttikauppaan mennessä äitienpäiväsesonki alkaa jo hyvissä ajoin maaliskuun alussa. Kaupan on kortteja erilaisille äidille erilaisin tekstein.

Kaupallinen äitienpäivä saattaa pahimmillaan antaa vääränlaisen viestin: vaikka oma äitini ottaa mielellään vastaan korulahjoja, hän on aivan yhtä onnellinen, vaikka lähettäisin itsetehdyn onnittelukortin. “Itse tehty on paras”, hän on aina ohjeistanut.

Ajatus siitä, että äiti on timanttien arvoinen, on tärkeämpää kuin se, että hän saisi oikeita timantteja. Siksi hän saakin tänä äitienpäivänä jäätimantteja.

Tässä lehdessä on haastateltu erästä miestä, joka sai itsekin timantteja. Muun muassa Vapaan Sanan johtokunnan jäsenenä toiminut Walter Klements vastaanotti elämäntyöstään arvostetun Queen Elizabeth Diamond Jubilee –mitalin. Mitali on Kuningatar Elisabet II:n 60 vuotta sitten tapahtuneen virkaanastumisen juhlistamiseksi painettu kunniamerkki, joita jaettiin vuoden 2012 ja alkuvuoden 2013 aikana Britannian Kansainyhteisön ansioituneille kansalaisille.

Kanadan Sanomat toivottaa hyvää äitienpäivää kaikille äideille ja timanttinsa ansainneille!

Heini Kilpamäki

Views: 279

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store! 2 Replies

Nordic Goodies for Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Nov 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service