Performansseja käsin tehdystä kauneudesta

Sirkku Ketolan ’A body called Paula’-soolonäyttely on auki yleisölle Toronton Open Studiolla. Performanssia ja installaatiota yhdistelevä näyttely seuraa kuukauden ajan ornamenttikuvion painamista kalligrafiapaperille.


Turkulaissyntyinen Sirkku Ketola painaa serigrafian eli silkkipainon menetelmin 25 metriä pitkää nauhaa yleisön edessä kuukauden ajan. Toronton näyttely on ensimmäinen osa usean näyttelyn sarjaa, joista jokaisesta valmistuu yksi painettu nauha.

Nauhan painaminen kestää kuukauden, koska se tehdään työn ehdoilla. Painotyö tehdään kotitulostimestakin tutuilla CMYK-väreillä eli syaanilla, magentalla, keltaisella ja mustalla. Värejä painetaan yksitellen, niin että teos muuttuu joka performanssin myötä.

”Haluan, että ihmiset näkevät miten värit muodostuvat. Jos haluaa pikakurssin serigrafiaan, niin tässä samalla näkee, miten se tapahtuu”, Ketola toteaa hymyillen.

Performanssit Paulan kautta

Performanssit kestävät kerralla tunnista puoleentoista työvaiheesta riippuen. Ketola toteuttaa performanssin Paula-nimisen roolihahmon kautta. Roolihahmo mahdollistaa sen, että taitelija voi tehdä asioita, joita hän ei itse tekisi.

”Paula on rauhallisempi kuin minä, hän ottaa enemmän nautintoa asioista. Luulen, että Paula opettaa minulle rauhaa ja keskittymistä.”

Ketola on valmistautunut Paulan rooliin ompelemalla hänelle vaatteita ja miettinyt Paulaa kaduilla kulkiessaan. Vaikka teatteri on Ketolalle tuttua, hän jännittää uuden roolin esittämistä.

”Odotan mielenkiinnolla näkeväni miten lähelle ihmiset uskaltavat tulla”, Ketola pohtii.

Paulan nimi on sanaleikki: se tarkoittaa suomeksi nauhaa. Paula tulee myös kreikan sanasta paulus, joka tarkoittaa pientä.

”Paula on nöyrä, Hän on ihminen, joka tekee osansa tässä maailmankaikkeudessa.”

Esitysten ulkopuolella näyttely on installaatio, tilataideteos. Kaikki tilassa olevat elementit kuuluvat näyttelyyn: Paulan vaatteet, työkalut, koneet ja painotyö itse.

Ketola alkoi alun perin painaa suuria teoksia siksi, ettei siten pysty täysin kontrolloimaan työtään.

”Se mihin rakastuin serigrafiassa, oli se tietynlainen epätäydellisyys.”

Serigrafia on Ketolalle tuttu menetelmä. Hän oppi tekniikan jo vuonna 2002 Turun piirustuskoulussa ja menetti sydämensä sille. Monelle taidegraafikolle on tärkeää pystyä tekemään täydellinen printti, niin kuin kone sen tekisi. Ketola halusi työssään haastaa sen ajattelutavan.

”Performanssini käsittelevät samanaikaisesti kontrollia ja orgaanisuutta, ja sitä miten hyväksyy sen, ettei voi kontrolloida kaikkea.”

Lue koko juttu Kanadan Sanomien numerosta 9/2017!


A Body Called Paula –näyttely Open Studiolla 16.2.-18.3.2017, aukioloajat ja performanssien kellonajat löytyvät sivulta openstudio.ca. Vapaa pääsy.

Teksti ja kuvat: Saana Ihamäki

Views: 213

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Welcome Fall 2 Replies

Welcome Fall! We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Sep 24.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service