Ravintolapäivää vietettiin myös Torontossa


TORONTO. Ravintolapäivää vietettiin taas elokuun 19 päivänä. Neljä kertaa vuodessa järjestettävän ravintolapäivän ideana on kannustaa ketä tahansa ruoan ystävää perustamaan oma pop up –ravintola. Suomessa alkunsa saanut tapahtuma on kasvanut voimakkaasti ja levittäytynyt myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Ensimmäinen ravintolapäivä järjestettiin 21 huhtikuuta Helsingissä.

Kuudetta kertaa järjestettynä ravintolapäivänä pop up –ravintoloita ilmestyi ainakin 770 maailmanlaajuisesti. Suomessa erilaisista ruoka-annoksista sai nauttia lähes 690 pop up –ravintolassa ja suurin määrä ravintoloista löytyi Helsingistä. Suomen lisäksi tapahtuma on otettu innolla vastaan varsinkin Tanskassa ja Puolassa. Tanskassa ruokaa ja yhdessäoloa tarjoili kolmisenkymmentä pop up –ravintolaa, joista kaksikymmentä löytyi Kööpenhaminasta.

Ravintolapäivää ei juhlittu pelkästään Suomessa ja Euroopassa. Esimerkiksi Tokion alueella oli neljä paikkaa ja yksi jopa Siperiassa kulkevassa junassa, jossa sai vaihtaa tarinoita teehen ja kekseihin.

Ruokafestivaali ulottui Torontoon asti

Yksi ravintolapäivän pop up –ravintoloista löytyi myös Torontosta. Aurinkoinen sunnuntaipäivä sopi täydellisesti ruokafestivaalin kanadalaiseen versioon. Downtownin kupeessa, sisäpihalla oli kahden Charlotten yhdessä pitämä Haberdash Cafe, jossa tarjoiltiin leivonnaisia ja pidettiin pihamyyjäisiä. Ravintolapäivän leviämiselle Torontoon löytyi selitys, kun Haberdash Cafen Charlotteista toinen paljastui suomalaiseksi.

- Pidin pop up –ravintolaa kotonani täällä Torontossa jo viime ravintolapäivänä pari kuukautta sitten. Meillä oli tarkoitus jo silloin pitää ravintolaa yhdessä, mutta Charlotte oli tuolloin pois kaupungista. Varmaa oli, että tulemme järjestämään kahvilan yhdessä tällä kertaa, toteaa Suomesta Torontoon muuttanut Charlotte Elo.

Toinen Charlotte nyökyttelee vieressä. Tällä kertaa pop up –ravintolan ja pihamyyjäisten kombinaatio löytyi hänen takapihaltaan.

- Ravintolapäivä on hauska idea. Sää on ollut tänään suosiollinen ja asiakkaita on käynyt. Osa asiakkaista on ollut ystäviä ja osa uteliaita vieraita, jotka ovat huomanneet ilmoituksen kadulla. Olen muuttamassa, niin tällä kertaa oli hyvä yhdistää kahvilaan myös pihamyyjäiset. Pääsen samalla eroon ylimääräisestä tavarasta, sanoo Charlotte Moffatt.

Suomalaisia leivonnaisia

Haberdash Cafen ruokatarjonnassa oli suomalaisia leivonnaisia; viipurin rinkeleitä, piparkakkuja, omatekoista suklaata ja kakkumuodossa olevaa runebergintorttua. Nisut sai huuhtoa alas itse tehdyllä sitrus-minttumehulla, johon minttu oli poimittu omasta maasta. Molemmat kahvilan pitäjistä tekevät leivonnaisia myös työkseen, joten pop up -leipomon tarjoilut tulivat kuin luonnostaan.

- Kaikki leivokset on itse tehtyjä. Halusin tehdä skandinaavistyylisiä leivonnaisia, koska täkäläiset ovat yleensä niin makeita. Hyvä tarjoilla välillä vähän erityyppisiä makuelämyksiä, sanoo Elo.

Moffattin takapihalla joutilas sunnuntaipäivä kului leppoisasti musiikin ja auringon luodessa välittömän ilmapiirin. Vieraita kävi tasaisena virtana ihmettelemässä myynnissä olevia tavaroita ja maistelemassa pohjoismaisia leivonnaisia.

Vaikka tällä kertaa Torontossa ei pystynytkään vielä hyppimään pop up –ravintolasta toiseen, tuli ravintolapäivän idea yhteisöllisenä ruokafestivaalina Haberdash Cafessa vierailleille asiakkaille selväksi.

- Ravintolapäivä on hieno konsepti. Päivä mahdollistaa tutustumisen uusiin ihmisiin ja uusiin ruokiin, toteaa vaatteita selaileva Sarah Steele.

Anna Chinille maistui Suomen kansallisrunoilijan nimikkotorttu, vaikka sen maku varsinkin eroaa edukseen todella makeista leivoksista.

- Todella hyvän makuista tämä runebergintorttu. Tämänkaltaiset tapahtumat tekevät hyvää yhteisölle, Anna Chin sanoo.

Helsingissä jo suureksi tapahtumaksi kasvanut ravintolapäivä saa joka kerta enemmän jalansijaa muualla Suomessa ja Suomen rajojen ulkopuolella. Seuraavan kerran ravintolapäivä järjestetään marraskuun 17 päivänä. Jää nähtäväksi kasvaako tapahtuma Kanadassa. Ainakaan se ei jää tämän kertaisen ravintolapäivän ainoan Torontossa olevan pop up –ravintolan pitäjistä kiinni.

- Seuraavalla kerralla totta kai pistämme pop up –ravintolan myös pystyyn, päättää Charlotte Elo.

Teksti ja kuva: Henri Pakarinen

Views: 635

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2022   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service