Toisen polven kanadansuomalainen Michael Majalahti tunnetaan Suomessa paremmin nimellä StarBuck.

Myytit, toiminnalliset sarjakuvat ja raskas rockmusiikki muodostavat maailman, jossa Michael Majalahti viihtyy. Majalahti on Timminssissä syntynyt ja Espoossa asuva showpainija. Hän on valinnut lajin, joka herättää ristiriitaisia mielipiteitä. Showpaini on viihteen muoto, joka yhdistää painista ja teatterista tuttuja elementtejä yhteen niin, että lopputuloksena on vauhdikas ja fyysinen show. Showpaini näyttää tyylipuhtaalta amerikkalaiselta väkivaltaviihteeltä, mutta Majalahti ei koe asiaa niin.

"Kaikki saapuvat kehään vapaaehtoisesti ja omasta halustaan. Ketään ei alisteta, joten ei tällä ole mitään tekemistä väkivaltaviihteen kanssa", Majalahti sanoo.
Showpainin koti on Yhdysvalloissa. Myös Kanadassa, Japanissa ja Meksikossa lajilla on harrastajia. Ottelut ovat yleisöä varten käsikirjoitettuja näytöksiä, joissa on tilaa myös vapaalle improvisaatiolle. Yleisen käsityksen mukaan liikkeet tehdään yhteistyössä vastustajan kanssa, ja niiden vaikutuksia liioitellaan. Tästä huolimatta liikkeet ovat todellisia ja välillä tuskallisia. Tekniikkaa yritetään hioa turvallisemmaksi harjoittelemalla.

Totta vai leikkiä?

Monet showpainin harrastajat nauttivat lajin viihteellisyydestä, eivätkä pyri esittämään showpainia urheiluna. Jotkut taas kokevat, että kyseessä on todellinen urheilulaji. Majalahtikin sanoo, että kaikki kehässä tapahtuva on aitoa ja suunnittelematonta.

"Koska tähän lajiin liittyy show-elementti, jotkut ajattelee, että noi jätkät on ihan pellejä. Mutta ei se ole niin. Show on vain se osa, jolla me otetaan yleisö mukaan. Tämä laji verottaa kroppaa sellaisella tavalla, mitä katsoja ei monesti ymmärrä", hän sanoo.

Majalahti muistaa hyvin hetken, jolloin innostui showpainista. Se tapahtui kuusivuotiaana. Timminssissä asuva perhe oli kyläilemässä tuttavien luona. Vanhemmat olivat siirtyneet keittiön puolelle, ja Michael istui itsekseen olohuoneessa TV:n äärellä.

"Televisiosta tuli painia. Muistan vain vaalean, ison, lihaksikkaan, karismaattisen kundin trikoissa. Pikkupojalle se oli sama asian kuin todeksi tullut supersankari. Se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Jokainen pikkupoika haluaa etsiä kontaktia omaan maskuliinisuuteensa", Majalahti sanoo.

Hänen vanhempansa Taimo ja Maire Majalahti olivat muuttaneet Kanadaan vuonna 1972, vuosi ennen Michaelin syntymää. Taimo työskenteli pastorina ja saarnamiehenä helluntailaisessa kirkossa. Perhe muutti isän liikkuvan työn takia ympäri Kanadaa. He asuivat Timminssissä, Sudburyssa, Calgaryssa, Thunder Bayssa ja Yhdysvaltojen puolella Massachusettsissa.

Parikymppisenä Majalahti opiskeli graafista suunnittelua Calgaryssa ja suunnitteli uraa Walt Disneyn piirtäjänä. Showpaini oli kuitenkin miehen suurin intohimo.
"Nuorena aikuisena mä tajusin, että mä en halunnut olla vain fanipoika. Mä halusin tulla joksikin. Ihmiselle on annettu vain yksi elämä. Sen jälkeen se on "moido", ikuisuus edessä. Mä päätin, että minusta tulee elävä supersankari."

Showpainijat esiintyvät painikehässä hahmoina, joilla on tietty tyyli ja tietynlaisia ominaisuuksia. Jotkut ovat karismaattisia yleisön suosikkeja ja toiset likaisia konsteja käyttäviä "pahiksia". Majalahden hahmon nimi on StarBuck, kanadalainen kapinallinen.

"StarBuck" ei ole vain lavalle tehty hahmo, vaan se on täyttä minua. Mä olen asenteeltani ja olemukseltani kuin dinosaurus. Ehkä joillekin mä oon hirveen uhkaava", Majalahti miettii.

Nykyajan arvot ärsyttävät

Vuonna 1996 Kanadaa koetteli Majalahden sanoin "karmea lama". Isä Taimo oli kärsinyt työssään loppuunpalamisen, ja vanhemmat päättivät lähetä Suomeen. Majalahti lähti mukaan kokeillakseen, miltä elämä maistuisi vanhempien synnyinmaassa. Suomenkieltä hän osasi auttavasti. Vanhemmat ja poika jäivät kaikki sille tielle.

18 Suomessa vietetyn vuoden jälkeen hän tuntee itsensä edelleen kanadalaiseksi.
"En ole juurikaan suomalaistunut. Nykysuomi on säälittävä paikka siinä mielessä, että täällä hyväksytään tasa-arvon nimissä ihan kaikkea. Pohjois-Amerikassa ihmiset seisovat intohimoisesti omien periaatteidensa takana. Asiat ovat joko mustia tai valkoisia. Euroopassa kaikki on harmaata", Majalahti kritisoi.

Sukupuolien välinen tasa-arvo, homoseksuaalisuus ja monenlaisten maailmankatsomuksien hyväksyminen tuntuvat ahdistavan Majalahtea.

"Niin kuin tanssissa myös parisuhteessa mies vie ja nainen seuraa. Miehen kuuluu olla perheen pää, vahva kunnon äijä."

Majalahti on naimisissa Romaniasta kotoisin olevan Diana Majalahden kanssa. Hänen mielestään muutto takaisin Kanadaan tai ainakin Suomen ulkopuolelle on varteenotettava mahdollisuus tulevaisuudessa.

Majalahdesta ei tullut vanhempiensa tavoin aktiivista seurakuntalaista. Hän ei määrittele itseään uskonnolliseksi ihmiseksi, mutta varsin kaukana hän on myös tavallisesta maallistuneesta suomalaisesta.

"Mä uskon Kristukseen omakohtaisena herrana ja pelastajana, mutta mä en ole kirkkokristitty. Mä en käy rituaalisesti kirkossa. Se on sydämen usko − moraalikoodi, joka mulla on sydämessä. Se on mittakeppi, miten sä elät oman elämäsi", Majalahti sanoo.

Teksti: Johanna Tiainen
Kuva: SMASH

Artikkeli on julkaistu Kanadan Sanomien numerossa 36/2014, 2.9.2014.

Views: 1928

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Welcome Fall 2 Replies

Welcome Fall! We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Sep 24.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service