Suomalaismuusikot tekivät levyn "Ameriikan kontinentista"

Suomalaismuusikko Aija Puurtinen on julkaissut levyn amerikansuomalaista musiikkia. Brooklynin Satu -albumi on äänitetty yhdessä kurikkalaisen Rytmiraide Allstars -orkesterin kanssa, ja kappaleiden sanoissa yhdistellään suomea, englantia ja finglishiä.

Levy on saanut alkunsa kurikkalaiselta Rytmiraide-festivaalilta 2010-luvun alussa. Tuolloin paikalliset musiikkiaktiivit saivat idean tuottaa amerikansuomalaisista kertovan levyn, jota muusikko-toimittaja Perttu Hemminki ryhtyi tekemään yhdessä amerikkalaisen musiikkiperinteen hyvin tuntevan muusikkopariskunta Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen kanssa. Myöhemmin tekijätiimiin liittyi myös tohtori ja bluesmuusikko Ilkka Helander, joka on Hemmingin tavoin kotoisin Kurikasta.

Suomen kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan maakuntarahasto ja Yhdysvaltain Suomen suurlähetystö on tukenut levyn tekemistä rahallisesti. Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs, Bruce J. Oreck, oli myös kuuntelemassa projektin kantaesitystä Rytmiraiteessa Kurikassa vuonna 2012.

Sanoitukset kertovat amerikansuomalaisten tarinoita

Puurtinen on säveltänyt kappaleet yhdessä levyllä soittavan ja laulavan miehensä Esa Kuloniemen kanssa. Hemmingin ja Helanderin kirjoittamiin valmiisiin lyriikoihin. "Tekstit alkavat sisältämänsä tarinan ja riimien rytmin myötä ikään kuin soida", säveltäjät kertovat. Sanoituksissa kuuluvat tarinat on kerätty amerikansuomalaisilta, joita Hemminki tapasi yhteensä 18 tekemällään matkalla Yhdysvaltoihin.

Pääsanoittaja Hemmingillä on sukulaisia Thunder Bayssa ja Vancouverissa, ja hän kertoo levyn kansitekstissä, kuinka ryhtyi pohtimaan siirtolaisuutta jo 70-luvulla sukulaispariskunnan vieraillessa Kauhavalla. "Ymmärsin, ettei siirtolaisuus ole pelkästään suurta seikkailua ja jännitysnäytelmää. Se on myös riuduttavaa epätietoisuutta jälleennäkemisestä. Hiljaista surua ja ikävää", hän kirjoittaa. "Siirtolaisuus Suomesta Yhdysvaltoihin ja Kanadaan on tärkeä aihe jo pelkästään siitäkin syystä, että se on koskettanut ja koskettaa yhä satojatuhansia suomalaisia."

Brooklynin Sadun kappaleet yhdistävät eri musiikkityylejä, kuten bluesia, reggaeta ja jazzia suomalaiseen polkkaan ja jenkkaan. Lopputuloksena on eri mantereet ja vuosikymmenet yhteen sitova kokoelma, jollaista tuskin on ennen kuultu. Levyn kappaleita säestää monipuolinen orkesteri, jossa kuuluvat muun muassa harmoni, mandoliini, harmonikka ja huuliharppu.

Muusikot kiertäneet Kanadaa 90-luvulla

Aija Puurtinen on Savosta kotoisin oleva muusikko, laulunopettaja ja musiikintutkija. Hän on ensimmäinen suomalainen, joka on väitellyt musiikin tohtoriksi pop-musiikin alalta. Puurtinen ja Kuloniemi ovat paremmin tunnettuja jo vuonna 1982 aloittaneesta yhtyeestään Honey B & T-Bones, joka tehnet 1990-luvun taitteessa useamman kiertueen myös Kanadassa.

Honey B & T-Bones päätyi tuolloin kiertämään lukuisia Kanadan kaupunkeja torontolaisen toimittaja ja blues-aktivisti Matti Temisevän aloitteesta. "Toronto oli ja on todella vireä blues- ja musiikkikaupunki. Kaupungin musiikkitarjonta oli kovaa tasoa. Tutustuimme moniin paikallisiin muusikoihin", Puurtinen ja Kuloniemi kertovat. He esiintyivät monilla klubeilla sekä blues-festivaaleilla Toronton lisäksi muun muassa Ottawassa, Montrealissa, Londonissa ja Thunder Bayssa. "Thunder Baysta jäi kaikkein voimakkaimmin mieleen suomalaisuus ja esimerkiksi ravintola Hoito, jossa vierailimme lähes päivittäin. Se oli kuin aikamatka 1950-luvun suomalaiseen rautatieaseman ravintolaan."

Laulukielinä finglish ja Etelä-Pohjanmaan murre

Vaikka Puurtinen tekee musiikkiuraa niin suomeksi kuin englanniksi, Brooklynin Satu –levyä varten hän joutui opettelemaan aivan uudenlaista lausumistyyliä laulaessaan finglishillä ja Etelä-Pohjanmaan murteella. Levyn aloitusraidalla esimerkiksi lauletaan "Ameriikan kontinentista" ja sen kuumasta sulatusuunista. Hemminki kertoo, että sanoituksissa päädyttiin finglishiin, koska kieli on kuolemassa "pikajunavauhdilla" eikä amerikansuomea juurikaan kuule äänilevyillä. Kappaleet kertovat tarinoita amerikansuomalaisten elämästä, heidän sankareista ja epäonnistumisistaan. "Esimerkiksi Friskohon, Hampolttihin on kerrassaan hupaisa kuvaus suomalaispariskunnan kihlajaisreissusta, joka tehdään upouudella automätiikki-Plimootilla", kertoo Puurtinen.

Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars soitti levynjulkaisukeikan Helsingissä 26. maaliskuuta. Levyn tekijät eivät kuitenkaan pidä mahdottomana ajatuksena, että kappaleita esitettäisiin vielä joskus niiden juurilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa. "Lähdemme mielellämme, jos kutsu käy ja edellytykset ovat realistiset", toteavat Puurtinen ja Kuloniemi.

Teksti: Johanna Malinen
Kuva: Turenki Records Oy

Views: 424

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store Now Open! 2 Replies

Fall into Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt shipping at…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Oct 29.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service