Toronton Suomi-Kodilla asuvan kanadanvirolaisen Paavo Loosbergin voi sanoa olevan jo miehen iässä. 95-vuotiaan ajatus leikkaa kuitenkin terävästi kuin partaveitsi. Vuosikymmenten takaiset tapahtumat, vuosiluvut ja päivämäärät asettuvat täsmällisesti paikoilleen selvällä suomen kielellä, kun Suomen merivoimien veteraani vastailee kysymyksiin napakasti.

Yhteen asiaan ei kuitenkaan Loosbergiltakaan löydy vastausta.
"Vielä tähänkään päivään mennessä en ole saanut selville, miten isäni onnistui järjestämään minut Suomeen", Loosberg kertoo.

Loosbergin isä oli merikapteeni, jolla oli paljon tuttuja Suomessa. Isänsä kontaktien avulla Loosberg pääsi pakenemaan Suomeen, kun Saksan armeijaan joutuminen oli vain hiuskarvan varassa.

Viron armeijan kenttätykistön reserviupseeri päätyi ensin Turkuun Heikkilän kasarmiin, minkä jälkeen hän osallistui merisotakouluun Suomenlinnassa. Kesäkuussa 1944 Mannerheim ylensi merisotakoulun käyneen Loosbergin vänrikiksi. Merisotakoulu hoitui loppuun siitä huolimatta, että koulutus tapahtui vieraalla kielellä.

Loosberg palveli Suomessa suurimman osan sodasta panssarilaiva Väinämöisellä. Joidenkin saksalaismielisten suomalaisten suhtautuminen virolaisiin oli vihamielinen ja se näkyi myös virolaisten kohtelussa. Saksanmieliset upseerit pitivät virolaisia lujilla.

"Ne suomalaiset eivät tienneet, että Saksan voimat Virossa ottivat meiltä vapauden pois. Ne eivät tykänneet meistä virolaisista. Mutta monta kertaa enemmän oli niitä suomalaisia, jotka olivat hyviä ystäviä ja ovat pysyneet hyvinä ystävinä aina tähän päivään asti", Loosberg kertoo.
 

Teksti ja kuva: Matti Koivisto

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien 03.03.2015 ilmestyneestä numerosta 10.

Views: 294

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store! 2 Replies

Nordic Goodies for Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Nov 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service