Toronton Mieslaulajat pyöreät 60 vuotta

15. lokakuuta oli Torontossa juhlapäivä, kun Toronton Mieslaulajat esiintyivät ääriään myöten täynnä olevassa Agricola-kirkossa 60-vuotisjuhlakonsertissaan. Kaksituntiseen konserttiin ottivat osaa myös Vox Finlandiae ja Toronton Pelimannit.

Toronton Mieslaulajien juhlakonsertti alkaa kahdelta, mutta Agricolan kirkko on täynnä innostuneita konserttivieraita jo tuntia tätä ennen. Vieraat ovat saaneet konserttiohjelmat tutkittavakseen, joista löytyykin vaikka mitä mielenkiintoista keskustelunaihetta. Sen lisäksi, että erinäiset järjestöt ja tahot ovat saaneet mahdollisuuden onnitella 60-vuotiasta musiikkiryhmää ohjelmalehtisessä, löytyy siitä myös muun muassa illan kappaleet. Vaikuttunutta muminaa yleisössä herätti myös lehtisestä löytyvä Ontarion provinssin pääministeri Kathleen Wynnen onnittelutervehdys.

Nyt 60 vuotta täyttävä Toronton Mieslaulajat on perustettu vuonna 1956, ja into jatkaa suomalaisten mieskuorojen perinnettä on säilynyt vahvana vuosien varrella. Juhlakonsertin juontanut Börje Vähämäki painottaakin, miten hieno musiikkivuosi 1956 oli kanadansuomalaisten kannalta, kun maailmaan saatiin Toronton Mieslaulajat.

”Siitä asti olemme saaneet nauttia musiikintäyteisistä, inspiroivista ja upeista hetkistä”, Vähämäki muotoilee.

Kuoro on esiintynyt ahkerasti muuallakin Kanadassa, mutta juhlavuoden konsertti ja sitä seuraava gaala järjestettiin kuitenkin laulajille kotoisassa Torontossa. Eihän sitä joka vuosi pyöreitä täytetä.

”Kuoro on nyt päässyt miehen ikään”, Vähämäki toteaakin tervetuliaispuheessaan.

Vieraita hieman kauempaakin

Vaikka merkittävimmässä roolissa konsertissa oli luonnollisesti Toronton Mieslaulajat, esiintyivät vieraille myöskin lauluryhmät Vox Finlandiae ja Toronton Pelimannit. Vierailijaesiintyjiä oltiin saatu hieman kauempaakin, nimittäin paikalle oltiin kutsuttu laulajia muistakin Amerikan Laulajiin kuuluvista kuoroista. Paikalla oli laulajia niin Sudburysta, Chicagosta kuin myös Floridasta asti.

Musiikki kaikui väliaikaa ja puheita lukuun ottamatta Agricola-kirkon kattoparruissa asti noin kahden tunnin ajan. Perinteistä kuorolaulua värittivät ajoittain myös viulut, haitarit ja piano. Musiikkia kuultiin suomalaisten Eino Leinon ja Jean Sibeliuksen tuotannoista Beethoveniin asti. Suurimmat suosionosoitukset, ja muutamat vihellyksetkin, sai aikaiseksi Kalervo Hämäläisen Veteraanin iltahuuto. Koskettava kappale tunnetaan ehkä suomalaisittain tunnetuimpana veteraanilauluna. Erinomainen juhlakonsertti päättyi tunnelman huipentuessa sotiemme veteraaneja muistaen ja yleisön seisaaltaan suosiota osoittaen.

”Kertokaa lasten lapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa”

Lue juttu loppuun lehdestämme.

Teksti ja kuva: Sara Katajakoski

Views: 351

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Christmas Store! 2 Replies

Nordic Goodies for Christmas!We are located in Vancouver area and carry the most popular and traditional Finnish and Swedish products. We ship anywhere in Canada and the USA. Order now for prompt…Continue

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales 47 minutes ago.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2021   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service