Tunnustus sotaorvon asemasta yli 70 vuoden odotuksen jälkeen


Suomen valtiovalta tunnusti viime syksynä sodassa orvoiksi jääneiden aseman ja myönsi kaikille heistä virallisen sotaorpotunnuksen. Myös Thunder Bayssa aikuisikänsä asunut Annikki Kohlin sai liljanmuotoisen merkin tunnuksena raskaasta kohtalosta. Annikki menetti isänsä pienenä tyttönä jatkosodan taistelukentille.

”Kyllähän se hyvältä tuntuu, kun nyt viimein kahdeksankymppisenä sen tunnustuksen sai.”, kertoo karjalaisesta Metsäpirtin kunnasta kotoisin oleva Kohlin, omaa sukuaan Eeva.

Hänen perheensä asui isän vanhemmilta perityllä suurella Eevalan tilalla Laatokka-järveen laskevan Taipaleenjoen varrella. Alue oli viljavaa joensuistoaluetta ja tunnettu erityisesti sikojen kasvatuksesta. Eevan suvun perhe joutui kuitenkin jättämään kotitalonsa Kohlinin ollessa seitsemänvuotias, mistä alkoivat vaikeat vuodet.

Lapsuusvuodet kuluivat evakossa

Annikki Kohlinin äiti Agneta Eeva, kutsumanimeltään Aune, lähti vanhimpien lastensa kanssa evakkoon Hankasalmelle vuonna 1939. Siellä kuluivat sodan ensimmäiset vuodet äidin ja neljän sisaruksen kanssa. Hankasalmelle perhe sai myös suru-uutisen vuonna 1941: isä Heikki Eeva oli kaatunut sodassa.

Keväällä 1942 Kohlinin perhe pystyi palaamaan tutuille kotiseuduille Karjalaan, mutta perheen kaksi nuorinta lasta äiti joutui lähettämään sotalapsiksi Ruotsiin, ja sille tielle toinen heistä myös jäi. Kotona Karjalassa odotti lohduton näky. Kotitalosta ei ollut enää tietoakaan, eikä paikalle saanut aluksi edes mennä miinanraivaustöiden ollessa edelleen käynnissä. Perhe muutti asumaan pahvista rakennettuun parakkiin neljän muun perheen kanssa.

”Desantteja siellä sai aina pelätä, kun ikinä ei tiennyt, minne ne laskeutui.”, muistelee Kohlin elämää viimeisiltä Karjalan vuosilta.

”Yhtenäkin päivänä samassa parakissa asunut emäntä oli keittämässä ruokaa. Hän alkoi yhtäkkiä hyppiä ja kirkua, kun polttopuiden seassa ollut kuula oli räjähtänyt hellassa.”

Sotaorpomerkin lisäksi Annikki Kohlinille on myönnetty toinen rintamerkki, tunnus pikkulottana toimimisesta sodan aikana. Karjalan vuosien aikana kymmenvuotias Annikki auttoi muun muassa kutomalla sotilaille sukkia ja tekemällä tarvittavia keittiötöitä. Tuolloin sodan keskellä sisarusjoukon jatkoksi syntyi vielä pikkusisar, ja Aune-äidin tarjoutui viemään vihille eräs sotilas, mutta häntä äiti ei Kohlinin mukaan huolinut.

Sota päättyi vuonna 1944, ja silloin Kohlinin perhe myös joutui jättämään kotiseutunsa uudelleen Suomen menetettyä Karjalankannaksen alueen silloiselle Neuvostoliitolle.

Teksti ja kuvat: Johanna Malinen

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien 17.02.2015 ilmestyneestä numerosta 8.

Views: 269

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Metrilaku - Meter Licorice Available at www.FinnGoods.com 2 Replies

Finnish and Swedish products from FinnGoods shipped anywhere in Canada and the USA. We are located in Vancouver area and carry most popular Finnish and Swedish products such as Organic Fazer Rye…Continue

Tags: Metrilaku

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jul 25.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

Mahdollinen muutto kanadaan 1 Reply

Hei arvon foorumilaiset.Olisi kiinnostusta tietää mitä kaikkea tarvisin siihen jos muuttaisin johonkin päin kanadaa? Ei ole siis vielä todellakaa varmaa mutta alustaavasti kyselen. Miten helppoa on…Continue

Started by E.Rantala in Miscellaneous. Last reply by Vilukko Nov 21, 2018.

© 2020   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service