Päävalmentaja Karri Kivi matkusti Kanadaan tarkkailemaan pelaajia nuorten jääkiekon MM-kisoja varten.

 

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Karri Kivi saapui Kanadaan marraskuun lopussa tarkkailemaan pelaajia tuleviin arvokisoihin. Kivi on viettänyt viimeiset vuodet Suomessa eri valmennustehtävissä, joten tiiviin 12 päivän matkan tarkoituksena on saada parempi kuva pelin tasosta Kanadan junioriliigoissa.

Matkan aikana Kivi seuraa etenkin suomalaisia pelaajia tositoimissa. Kingstonissa hän näki puolustaja Mikko Vainosen ja hyökkääjä Henri Ikosen. Molemmat ovat 19-vuotiaita ja vahvasti tyrkyllä tulevaan turnaukseen.

”On tietenkin tärkeää nähdä ja osoittaa, että on kiinnostunut täällä pelaavista nuorista. Yhden pelin näkemisellä ei ole suurta vaikutusta, vaan matkan aikana myös jutellaan sekä eri pelaajien että pelaajatarkkailijoiden kanssa”, Kivi kertoo.

 

Yhä useampi suomalaisnuori saapuu Pohjois-Amerikkaan pelaamaan

Suomalaisten junioreiden saapuminen yhä nuorempana Pohjois-Amerikan sarjoihin pelaamaan on uusi trendi. Monet tulevat jo ennen täysi-ikäisyyttä ja käyvät samalla koulunsa loppuun mantereelle saavuttuaan. Yhdysvaltain yliopistosarjoissa on jopa mahdollista pelata jääkiekkostipendillä ja suorittaa loppututkinto.

 

”Pelaaja saattaa tuntea Suomessa, että A-junioreiden taso on nähty, mutta SM-liigaan ei ole vielä asiaa kehittävään rooliin. Toinen syy voi olla mahdollinen NHL-varaus. Pelaajat saattavat haluta tulla tänne oppiakseen pohjoisamerikkalaisen pelityylin, joka on intensiivisempi kuin Suomessa”, Kivi kertoo.

 

Nuorten tulee Kiven mukaan olla henkisesti vahvoja, jos he saapuvat valtameren toiselle puolelle.

”Pelaajat oppivat vähän elämään ja tietenkin samalla vieraan kielen. Tulevaisuus näyttää onko tänne tuleminen oikea vai väärä ratkaisu.”

 

Paluu nuorten pariin

Viime keväänä Kivi valmensi Porin Ässät Suomen mestaruuteen. Voiton juhlimiseen jäi vain viikko aikaa, sillä työt nuorisomaajoukkueen parissa alkoivat heti vapun jälkeen.

 

Aikuisten ja nuorten valmentamisessa Kivi ei koe olevan suuria eroja.

”Liigajoukkueessa pelaa sekä kokeneita että nuoria. Nyt kaikki valmennettavani ovat nuoria ja parhaassa iässä.  Näillä pelaajilla on kunnianhimo ylöspäin ja suuri osa pelaa jo SM-liigassa. Harjoitukset ja tapa olla pelaajien kanssa ovat samanlaiset iästä riippumatta.”

 

Vuoden 1994 ikäluokkaa Kivi pitää yhtenä lahjakkaimmista kymmeneen vuoteen. Olli Määttä ja Rasmus Ristolainen pelaavat jo nyt NHL:ssä, kuten myös vasta vuonna 1995 syntynyt Aleksander Barkov. Näitä pelaajia ei kenties nuorten MM-kisoissa enää nähdä.

 

”Kaikki mahdolliset pelaajat eivät tule kisoihin, vaan pelaajat tekevät itse päätöksen. He, jotka pelaavat jo nyt NHL:ssä, jäävät sinne pelaamaan turnauksen ajaksi. Tilanne on sama kaikilla muillakin, jokaisella maajoukkueella on noin neljä pelaajaa, jotka pelaavat jo nyt NHL:ssä”, Kivi sanoo.

 

”Pojat pelaavat jo omaa unelmaansa täällä. Mitä enemmän pelaajia NHL:ssä on Suomesta, sen parempi. Se lyö kipinää nuorille junioreille. Suomalainen jääkiekko kaipaa lisää esikuvia.”

 

Lajin arvostus huokuu Kanadassa

Matkan aikana Kivi on myös ehtinyt havainnoida jääkiekon kulttuurieroja Suomen ja Kanadan välillä.

”Ero on iso, sillä täällä jääkiekko on selvä ykköslaji. Kaikki ovat ylpeitä siitä mitä tekevät. Niin tilastomiehet, myyjät sekä huoltajat. Arvostus ja ylpeys tekemiseen huokuu kaikesta. Meillä on maajoukkueessa ykkösteemana toukokuusta alkaen ollut saada sellainen jääkiekon arvostaminen myös näille nuorille miehille” Kivi kertoo.

 

Kivi oli itse mukana nuorena pelaajana vuonna 1987 voittamassa Suomelle ensimmäistä nuorten maailmanmestaruutta. Hän muistaa vieläkin juniorivuosien turnaukset ja ryhmähengen pukukopissa.

”Jokainen pelaaja muistaa varmasti nämä turnaukset loppuelämänsä. Se on niin iso hetki siinä vaiheessa, kun ura on vasta alkamassa. Se tunne ja muisto jäävät kaikille pelaajille voimaan.”

Teksti: Visa Pitkänen

Kuva: Mari Tiensuu

Views: 375

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2022   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service