Tutkimusmatka omille juurille - Taiteilija Lora Northway saa inspiraatiota sukunsa vanhoista valokuvista ja suomalaisista perinnetekstiileistä

Yksityiskohta Lora Northwayn teoksesta Passage.

Thunderbayläisen Lora Northwayn taiteessa vilahtelevat saamelaispäähineet, räsymatot ja punaiset mökit. Tauluissa on paljon kanadansuomalaista kuvastoa, mutta myös häivähdys jotain aivan muuta: isoja karttoja ja nukkekoteja, tummia värejä.

30-vuotiaan Northwayn ensimmäinen soolonäyttely Arvokas on parhaillaan esillä Definitely Superior Art Galleryssa Thunder Bayssä. Näyttelyn tekeminen oli hänelle suuri tutkimusmatka sukunsa juurille ja Thunder Bayn ensimmäisten suomalaissiirtolaisten historiaan. Hän luki kirjoja Suomen kulttuurista ja tutustui Kanadaan tulleiden suomalaissiirtolaisten tarinoihin. Selatessaan valokuvia 1900-luvun alun suomalaisyhteisöstä usein kuvissa katsoi vastaan hänen oma isoisoisoäitinsä, Aina Wilen.

Northwayn isoisoisovanhemmat Aina ja Otto Wilen saapuivat Kanadaan aivan 1900-luvun alussa. Otolla oli tunnettu vaatturiliike, Otto's Tailor. Aina oli puolestaan aktiivinen naisliikkeessä ja vaati kovaäänisesti naisille yhtäläisiä oikeuksia. Eräässä mustavalkokuvassa Aina pitää banneria, jossa vaaditaan äänioikeutta naisille.

"Suhtaudun hyvin intohimoisesti sukuni historiaan, ja olen siitä hyvin ylpeä. Olen itsekin ollut jo nuoresta pitäen kiinnostunut naisasialiikkeestä ja tasa-arvosta, jo ennen kuin tiesin Ainan tarinan. Olen sitä kautta ymmärtänyt, että ajatusmaailmani tulee jostain kauempaa sukupolvien takaa. Se on ollut sukuhistorian tutkimisessa parasta", Northway sanoo.

Northwayn mukaan arkistokuvista voi aistia suomalaisten rakkauden luontoon - sekä työntekoon. Raskas työ jaettiin sekä naisten ja miesten kesken.

"Suomalaiset tekivät kovasti töitä, mutta osasivat silti nauttia elämästä."

Menneyisyys ja nykyisyys kohtaavat

Lakeheadin yliopiston laaja suomalaiskokoelma oli korvaamaton apu Northwayn tutkimustyössä. Sieltä hän löysi myös isoisoisovanhempiensa perhekuvia, joissa hiihdetään järven jäällä koiravaljakon kanssa tai koko perhe poseeraa ykkösvaatteet päällä.

Nightless Night -teokseen on ikuistettu yksi näistä valokuvan hetkistä. Isossa kanootissa on joukko ihmisiä viettämässä kesäpäivää, mukaan lukien Aina, Otto ja heidän poikansa Gunnard. Taustalla aurinko käy horisontissa ja nousee takaisin taivaalle.

Nightless Night -teoksen vene on tarkka kopio valokuvasta, jonka Lora Northway löysi Lakeheadin arkistosta. Oikealla veneessä on Northwayn isoisoisovanhemmat Aina, Otto ja heidän poikansa Gunnard.

Northwayn teokset ovat sekoitus erilaisia tekniikoita ja materiaaleja, kuten vanhoja karttoja, valokuvia, paperikerroksia ja maalausta. Niissä vanha kohtaa uuden, menneisyys nykyhetken ja muistot kulttuurihistorian. Esimerkiksi teoksessa Aino kuvataan Kalevalan Ainon hukkuminen, mutta myös Loran ja hänen isoäitinsä Ainan välinen side.

"Siinä on esillä sekä menneisyys, nykyisyys että kuolema. Maalaus pohjautuu valokuvaan, jossa minä makaan saunan lauteilla. Samassa kehossa ovat Aina, minä sekä Kalevalan Aino", selventää Northway.

"Teos on tehty liidulla, joten se on hyvin hauras."

Kutomisen nykypäiväistäjä

Northway on erityisen innostunut suomalaisesta käsityöperinteestä. Hän maalaa ja valokuvaa teoksiinsa perinnetekstiilien kuoseja ja yhdistelee niitä muihin teemoihin. Selvin viittaus suomalaisiin käsitöihin ovat monessa teoksessa toistuvat saamelaishatut. Northwayllä on niihin henkilökohtainen side.

"Me kaikki kolme sisarusta käytimme pienenä saamelaispäähineitä. Ne ovat suomalaisuuden merkki täällä Thunder Bayssä, eikä niinkään liity Lappiin tai saamelaisiin", Northway sanoo.

Northwayn kiinnostus perinnetekstiileihin alkoi räsymatoista. Hän löysi niitä Ainanja Oton rakentamasta mökistä ja ihastui niihin täysin. Hän innostui niin, että alkoi tutkia tarkemmin mattojen kutomisen kulttuuria Arvokas-näyttelyä varten.

Sillä tiellä Northway on edelleen. Seuraavaksi hän haluaa modernisoida kutomista käyttämällä epätavallista materiaalia, paperia.

"Mattojen kutomisen sekä muiden perinteisten käsitöiden nykypäiväistäminen on kasvava trendi. Minulla on suunnitelmissa käyttää mattojen sekä muiden tekstiilien kutomiseen tarkoitettuja tekniikoita nykyaikaisilla materiaaleilla. Käyttämäni kuvateemat tulevat perinnetekstiileistä, mutta metodit ovat nykyaikaisia ja uniikkeja."

Näyttelyn kokoaminen oli työläs ja aikaavievä ponnistus. Nyt kun kiireisimmät päivät ovat takanapäin, Northway on päättänyt antaa itselleen lahjaksi elämänsä ensimmäisen matkan Suomeen. Hän aikoo kesällä käydä tapaamassa sukualaisiaan sekä tutustua Helsingin kulttuuripiireihin. Tarkoituksena olisi saada siirtolaishistoriaa henkivät teokset esille myös Suomessa.

Teksti: Annika Martikainen

Kuvat: Definitely Superior Art Gallery

Teoksessa Aino kuvataan Kalevalan Ainon hukkuminen, mutta myös Loran ja hänen isoäitinsä Ainan välinen side.

Views: 472

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2022   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service