Vaikutteiden siirtyminen on nykytanssin ruokaa

Koko ikänsä tanssijana ja tanssinopettajana uraa tehnyt Katri Soini sai tilaisuuden tulla vierailevaksi opettajaksi Calgaryn yliopistolle, mikä sai hänet itsekin löytämään uusia ajatuksia työlleen.

Ammattitanssija ja tanssinopettaja Katri Soini kuvaa omaa tyylilajiansa näin:

" Tämä taidemuoto puhuttelee ihmisyyden kautta. Tanssijan taito on henkilöstä kumpuavaa erityisyyttä. Meissä on kehollisuutta, jota jokainen ihminen jakaa toisen ihmisen kanssa. Kun tunnistat sen, voit olla jo kosketettu. Keho on herkistynyt ja tiedostava. Tunteva. "

Soini on pitkän uran nykytanssin parissa tehnyt suomalainen tanssitaiteilija ja tanssinopettaja. Uransa aikana on hän on tanssinut kymmenissä teoksissa, tehnyt koreografioita ja toiminut opettajana. Maalis-huhtikuussa Soini oli Kanadassa tekemässä puolentoista kuukauden mittaista opetusjaksoa Calgaryn yliopistossa luovan ja esittävän taiteen tiedekunnassa, tanssin koulutusohjelmassa.

Nykytanssissa tradition siirtyminen on elintärkeää

Soini ajautui Kanadaan opettamaan tanssia, kun aiemmin hänen kanssaan samassa produktiossa työskennellyt Calgaryn yliopiston tanssin professori Melissa Monteros etsi vierailevia opettajia Suomesta. Yliopistolla arvostetaan ulkomailta vierailevia opettajia, koska he tuovat mukanaan uutta ja erilaista näkökulmaa.

"Tanssissa on todella merkittävää, että traditio siirtyy ja muuttuu. Minkälaista yhtälöä siitä syntyy verrattuna siihen, että mentäisiin koko ajan vanhalla kaavalla", kertoo Soini.


"Maailma on nuorille opiskelijoille nykyisin niin paljon avoimempi. He katselevat niin paljon juttuja netistä, mitä kautta vaikutteet leviävät", hän toteaa. "Minun opiskeluaikanani odotettiin vain esityksiä ulkomailta ja mentiin ulkomaille festivaaleille hakemaan lisäoppia."

Soini on valmistunut Helsingin Teatterikorkeakoulun tanssin linjalta. Hän aloitti opintonsa vuonna 1983 ensimmäisellä tanssin vuosikurssilla. Hän kertoo kokeilevassa ympäristössä opiskelun antaneen paljon, sillä laitos vasta haki suuntaansa ja monet opettajista olivat vierailijoita.

"Pääsi ikään kuin tutustumaan suomalaiseen tanssitraditioon oikeiden henkilöiden kautta. Tanssin kenttä Suomessa oli silloin sitä, mitä meillä siellä oli."

Oppilaat opettavat opettajaansa

Esittävän tanssin lisäksi Soini on aktiivinen opettaja, joka on kiertänyt kouluissa, teattereissa, erilaisilla festivaaleilla ja kursseilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Aiemmin hän ei kuitenkaan ole ollut opettamassa ulkomailla näin pitkää jaksoa, joten suomalaistanssija on todella tyytyväinen saadessaan opettaa Calgaryssa viiden viikon ajan.

"Tässä ehtii tulla tutuksi opiskelijoiden kanssa ja saavuttaa kyllästymispisteen, mikä on hyvä. Yhdessä tekeminen ei ole enää pelkkää uutuudenviehätystä, vaan tämä on työtä. Tanssi perustuu toistoon, joten niin opiskelijoiden kuin itseni on hyvä muistaa, että toisto on mahdollisuus. Toisto on joskus tylsää ja tavallista, mutta sen kautta aukeaa uusi mahdollisuus oivallukseen. Ei elämässäkään mennä koko ajan huippuluisua, vaan joskus on ihan hyvä mennä kuin hiekoitetulla polulla", kuvaa Soini.

Kanadassa viettämäänsä aikaa Soini kuvaa kiinnostavaksi, mutta kertoo olleensa usein aika poikki. Opettaja joutuu näyttämään tunneilla esimerkkejä ja tekemään lukuisia toistoja, joten fyysinen kunto on helposti koetuksella. Hän on kuitenkin ehtinyt viettää myös vapaa-aikaa.

Teksti: Johanna Malinen
Kuva: Veli Niinimaa

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien 20.05.2015 ilmestyneestä numerosta 21.

Views: 384

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

Ruisjauhoja vailla 1 Reply

Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue

Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis

Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.

© 2022   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service