Hymyilevä mies niittää suosiota Suomessa ja maailmalla

Juho Kuosmasen Hymyilevä mies esitettiin Toronton elokuvajuhlilla. Suomessa ensi-iltansa 2. syyskuuta saanut elokuva on jo voittanut kategoriansa Cannesin elokuvajuhlilla, ja nyt se valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi.

Hymyilevä mies, englanninkieliseltä nimeltään The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, kertoo nyrkkeilijä Olli Mäen (Jarkko Lahti) tarinan. Juho Kuosmasen elokuva perustuu tositapahtumiin, ja tarina sijoittuu Suomen kesään vuonna 1962. Mustavalkoinen teos on kuvattu kokonaan käsinpideltävin filmikameroin, ja tällä kuvaustekniikalla on onnistuttu taltioimaan erinomaisesti ajan tunnelma. Yhteys vanhoihin suomalaisiin elokuviin on kuvaustyylin kautta välitön. Katsoja elää Mäen mukana aivan ensimmäisistä kohtauksista elokuvan loppuun asti, niin läheltä ja todentuntuisesti tarina kerrotaan.

Hymyilevä mies sijoittuu aikaan, jolloin 25-vuotias Olli Mäki oli otellut vasta kymmenessä ammattilaistason ottelussa. Hän saa tilaisuuden otella ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilyn maailmanmestaruudesta. Vastassa on maailmanmestarin titteliä kantava amerikkalainen Davey Moore (John Bosco Jr.), joka on huomattavasti Mäkeä kokeneempi nyrkkeilijä - hänellä on takanaan jo 64 ammattilaistason voittoa. Elokuvassa kuvataan helposti samaistuttavan Mäen sympaattinen ja karukin matka kohti maailmanmestaruusottelua, johon vielä lisätään häntä selvästi ahdistava mediahuomio.

Hymyilevä mies kertoo yhtä lailla sekä nyrkkeilystä että rakkaudesta. Mäen treeni maailmanmestaruusotteluun on rankka, eikä tilannetta auta se, että hänen valmentajansa ja managerinsa Elis Ask (Eero Milonoff) on ilmoittanut nyrkkeilijän höyhensarjaan. Tämä tarkoittaa, että treenaamisen lisäksi on Mäen tiputettava kiloja sopiakseen valittuun sarjaan. Suurimpana syynä keskittymisen herpaantumiseen on kotikylän tyttö Raija (Oona Airola), johon Mäki rakastuu silmittömästi kesken harjoittelukauden. On vaikeaa keskittyä urheilusuoritukseen, kun rakkaus sotkee ajatukset.


Suomen nyrkkeilyhistoriaan perehtyneet tietävät kuinka ottelu päättyy. Jätetään se kuitenkin tässä kertomatta. Elokuva ei silti pääty tähän 1962 Helsingin Olympiastadionilla täyden stadionin vetäneeseen otteluun, vaan katsojat saavat nähdä vielä vilauksen Ollin ja Raijan onnesta. Hellyttävä yksityiskohta muutenkin tunnelmallisessa elokuvassa on se, että aivan elokuvan loppupäässä Helsingin rantakadulla Ollia ja Raijaa vastaan kävelevä pariskunta on juurikin oikean elämän Olli ja Raija.


Tosielämän ihmisiin perehtymistä

Lahti ja Airola näyttelivät ensimmäistä kertaa urallaan päärooleja näin suuressa elokuvassa. Elokuvanteko alkoi jo vuonna 2011, vaikkei kuitenkaan vielä täyspäiväisesti.
”Jarkko alkoi jo silloin harjoitella nyrkkeilyä”, naurahtaa ohjaaja Kuosmanen.

Oman aikansa vei myös rooleihin paneutuminen, jossa Lahtea ja Airolaa auttoivat myös oikeat Olli ja Raija Mäki.Heistä sai tukea ja opastusta, vaikka lopulta hahmon luominen jää näyttelijän vision varaan. Vaikka fiktiivisenkin elokuvan näyttelijöiden tulee syventyä hahmoihinsa perinpohjaisesti ja luoda heistä omiaan, on tosielämään perustuvassa elokuvassa roolien esittämisen hienovaraisuudella vieläkin suurempi merkitys.

”Kun näyttelijä tekee orientaatiotyötä, ottaa selvää faktoista ja kaikesta muusta, siinä vaiheessa tulee olla todella tarkka ja kunnioittaa sitä kohdetta”, Lahti kertoo ja lisää juuri taustatyön merkityksen korostuneen Ollia näytellessä.

Lue juttu loppuun lehdestämme ja selvitä, kuka povaa elokuvalle Oscar-palkintoa.

Teksti ja kuva: Sara Katajakoski

Views: 341

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Nordic Goods Online Store - FinnGoods

Shop your favourite Finnish and Swedish products at FinnGoods at www.FinnGoods.com. We are located in Langley, BC and ship…Continue

Tags: Fazer, Salmiakki, Licorice, Lakritsi

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade Nov 2, 2022.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

© 2023   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service