Anna-Mari Kilpijärvi kuuli kanadansuomalaisista yhteisöistä veljeltään, joka asui väliaikaisesti Thunder Bayssa.
Anna-Mari Kilpijärvi lensi Oulusta Torontoon tutustuakseen Kanadan Sananomiin.
”Tämä on ensimmäinen matka, jonka olen tehnyt yksin. Luulen, että äitiä ja isosiskoa vähän jännitti puolestani, kun perheen nuorimmainen lähtee näin kaus”, Kilpijärvi hymyilee.
Kilpijärvi on kotoisin Kuusamosta, mutta opiskelee tällä hetkellä journalismia Oulun ammattikorkeakoulussa viestinnän koulutusohjelmassa. Opinnäytetyössään Kilpijärvi vertailee Kanadan Sanomien ja Iijokiseudun itselleen asettamia tehtäviä ja niiden toteutumista sanomalehdessä: mitä eroja ja yhtäläisyyksiä ulkosuomalaisen sanomalehden ja suomalaisen paikallislehden väliltä löytyy?
Journalistiopiskelijat janoavat usein kokemusta isoista mediataloista, joiden brändeja arvostetaan. Kilpijärvi on viihtynyt toistaiseksi parhaiten pienissä toimituksissa Pohjois-Suomessa.
”Kyllä minä olen pohjoisen tyttö. Paikallislehdessä pääsee lähelle ihmistä.”
Kun Kilpijärvi aikanaan etsi itselleen sopivaa koulutuspaikkaa ja ammattia, vaakakupissa painoi eniten työn sosiaalisuus. Journalistina hän on kiinnostunut paikallisen yhteisöllisyyden tukemisesta.
”Tykkään siitä, jos uutiskynnys on matala. Juttu sydämen muotoisesta perunasta ei ehkä ole kauhean tärkeä, mutta onhan se hauska ja keventää arkea.”
Sanomalehdet ovat pitkään olleet vaikeuksissa: uskollisin lukijakunta vanhenee, nuoret suosivat internetin ilmaisia sisältöjä ja mainoksista saatavat tulot ovat epävarmoja. Euroopassa ja Pohjois-Amerikaassa painitaan samojen ongelmien kanssa.
Suomalaiset ovat tutkimustiedon mukaan useimpia muita kansallisuuksia ahkerampia sanomalehtien lukijoita. Silti ala on vaikeuksissa myös Suomessa. Monet nuoret hakeutuvat opiskelemaan viestintää, vaikka toimittajista on jo ylitarjontaa.
Kilpijärveä tulevaisuus ei huolestuta, vaikka hän ei olekaan valinnut kaikista helpointa tietä. Pienet pohjoiset kunnat kärsivät muuttotappioista. Työpaikat siirtyvät muualle, jäljelle jäänyt väestö harmaantuu.
”Pienet paikallislehdet voivat tarjota jotain sellaista, mitä isommista lehdistä ei löydy. Paikalliset ihmiset ja uutiset ovat tärkeitä jatkossakin. Se media, josta ne jutut löytyvät, tulee varmaan muuttumaan. On löydettävä uusia keinoja”, Kilpijärvi miettii.
Kanadan Sanomat muistuttaa hänen mielestään suomalaisia paikallislehtiä sekä ulkoisesti että sisällöltään. Sikäli lehti vastasi Kilpijärven ennakko-odotuksia. Voisiko tekeillä olevasta opinnäytetyöstä olla jotain hyötyä pienille lehdille?
"En etsi vastausta yksittäiseen polttavaan kysymykseen, vaan katsastan tilannetta yleisellä tasolla. Minun työn pohjalta voi lähteä miettimään, miten lehtiä voisi kehittää.”
Teksti: Johanna Tiainen, kuva: Miina Sillanpää
Lue koko artikkeli Kanadan Sanomien numerosta 12/2014.
Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.
Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.
Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue
Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.
Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue
Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.
Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue
Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis
Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.
© 2024 Created by Kanadan Sanomat. Powered by
You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!
Join finnishcanadian.com