OTTAWA. Suomen kuntavaalien ennakkoäänestys järjestettiin ulkomailla 17.–20. lokakuuta. Kanadassa mahdollisia äänestyspaikkoja olivat Ottawan suurlähetystö sekä Toronton ja Vancouverin kunniakonsulaatit.

Ottawan suurlähetystössä ei ole ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä nähtävissä suurta ruuhkaa eikä vaalihumua. Suurlähetystön tietohallinto- ja konsulivirkamiehen Tanja Neuvonen-Del Boscon mukaan kuntavaalit eivät yleensäkään aiheuta suurien kansanjoukkojen vaellusta äänestyspaikoille Kanadassa.

Kuntavaalit eivät tietenkään näyttäydy kovinkaan kiinnostavilta näin kaukaa ja mukana on paljon poliitikkoja, jotka ovat tuntemattomia Kanadassa asuville. Pienen äänestäjämäärän syynä ei ole pelkästään vähäinen kiinnostus.

– Monia varmasti kiinnostaisi osallistua, mutta ollakseen oikeutettu äänestämään kunnallisvaaleissa, pitäisi olla kotikunta Suomessa. Tämä on suurin syy, mikä vaikuttaa äänestysmäärän pienuuteen.

– Aikaisemmissa kunnallisvaaleissa on täällä Ottawassa käynyt yleensä noin yksitoista äänestäjää. Lähinnä meillä äänestävät omat työntekijät ja lisäksi satunnaiset matkaajat ja opiskelijat. Edellisissä kuntavaaleissa koko Kanadassa äänesti 52 henkilöä, Neuvonen-Del Bosco toteaa.

Tällä kertaa äänestysinnokkuus jäi vielä pienemmäksi. Kokonaisuudessaan Kanadassa numeron paperiin kävi rustaamassa 34 äänestäjää. Torontossa äänestäjiä kävi 18, Ottawassa 15 ja Vancouverissa Suomen vaalitulokseen kävi vaikuttamassa yksi henkilö.

Ylimääräistä työtä

Eduskuntavaalit ja presidentinvaalit ovat vuodesta 2003 diplomaattina toimineen Neuvonen-Del Boscon mukaan kaikista suosituimmat vaalit. Esimerkiksi alkuvuoden presidentinvaalien toisella kierroksella Kanadassa äänesti lähes 700 ihmistä.

– Äänestyspaikkoja suuremmissa vaaleissa on yleensä Ottawan, Toronton ja Vancouverin lisäksi Montrealissa, Sudburyssä ja Thunder Bayssä. Viime presidentinvaaleissa oli mahdollista äänestää myös Calgaryssä ja Edmontonissa.

Vaalit vievät suurlähetystön resursseja, kun henkilökunnan pitää matkustaa toimitsijoiksi muihin kaupunkeihin ja annetut äänet on saatava ajoissa takaisin Suomeen.

– Vaalipaikkoja ruvetaan miettimään jo vuosi ennen vaaleja, minkä lisäksi pitää nimetä toimitsijat ajoissa. Meillä on myös velvollisuus palauttaa äänet takaisin Suomeen, Neuvonen-Del Bosco sanoo.

Itse vaalipäivänä suurlähetystön työntekijät valvovat, että äänestyspaikalla toimitaan sääntöjen mukaan ja että vaalirauha säilyy.

– Pari vuotta sitten esimerkiksi pari äänestäjää jäi äänestyspaikalle keskustelemaan negatiiviseen sävyyn tietystä ehdokkaasta. Jouduimme kieltämään tämän, vaikka tilassa ei muita ollutkaan.

Uusia äänestystapoja

Uusista äänestystavoista keskustellaan Suomessa aina vaalien aikaan. Esimerkiksi teknologinen kehitys mahdollistaisi sähköisen äänestämisen.

Vaihtoehtoiset äänestystavat kiinnostavat erityisesti ulkosuomalaisia järjestöjä. Kirjeäänestys onkin taas Ulkosuomalaisparlamentin istunnon asialistalla. USP:n asialistalla on myös mielenkiintoinen ehdotus ulkosuomalaisten omasta vaalipiiristä.

– Kirjeäänestyksestä on puhuttu paljon, enkä itse sitä vastusta. Viime esityksen mukaisesti ennakkoäänestysaikataulu olisi kirjeäänestykselle tosin aivan liian tiukka.

– Nettiäänestyskin voisi olla yksi tulevaisuuden äänestysvaihtoehto, mutta siinä taas tulee vastaan tunnistamisen vaikeus. Suomessa tunnistamisessa voi käyttää nettipankkitunnuksia, mutta täällä harvalla on suomalaisen pankin tunnuksia, Neuvonen-Del Bosco sanoo.

Teksti ja kuva: Henri Pakarinen

Views: 202

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Nordic Goods Online Store - FinnGoods

Shop your favourite Finnish and Swedish products at FinnGoods at www.FinnGoods.com. We are located in Langley, BC and ship…Continue

Tags: Fazer, Salmiakki, Licorice, Lakritsi

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade Nov 2, 2022.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

© 2023   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service