Maaliskuu merkitsee käännettä luonnossa ja ihmismielessä

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
20.3.2012

Maaliskuun vaihtuminen tietää kevään tuloa niin kalenteriin kuin monien ihmisten sydämiinkin. Se on merkki siitä, että valo voittaa taas hämäryyden ja lämpö alkaa päihittää kylmyyden.
Suomen sana ”maalis” tarkoittaa maata, kun silloin lämpimillä rinteillä sulavat ensimmäiset maat näkyviin hangen alta. Englannin March tulee sodan jumalasta Marsista. Muinaiset Roomalaiset pääsivät silloin sotaan talvisateiden väistyttyä.
Kevät ei toki ole lopullisesti tullut, vaikka tämä ensimmäinen virallinen kevätkuukausi onkin. Takatalvet ja keskimääräistä kylmempien tai lämpimimpien aaltojen vaihtelut kuuluvat kuvaan.
Toronton seudulla etenkin saa varautua siihen, että keli voi olla kymmenen tai viisitoista astetta eri aamulla kuin illalla. Auringonpaistetta siniseltä taivaalta voi yhtäkkiä seurata räntäsade synkkine pilvineen.
Sopivan varavaatetuksen, kuten päähineen ja käsineiden kuljettaminen kaiken varalta mukana on hyvä ja halpa sairausvakuutus.

Kevään tulo voi merkitä ihmisestä riippuen riemua tai tuskaa. Joillekin se on tervetullut valoisuuden ja positiivisuuden aika, toisille taas liika valo ja nopea muutos voi aiheuttaa kevätväsymystä, alakuloa, jopa masennusta.
Keväisin iskee myös kaukokaipuu. Toisella iskee matkustusvietti. Suomessakin vanhoina aikoina kulkurimiehet lähtyivät mökeistään liikkeelle kevään kuivattaessa tiet. Toivottavasti liian monella kaukokaipuu ei johda tuonpuoleiseen asti. Itsemurhatilaston karua kertomaa on piikki ylöspäin juuri alkukeväästä.
Toisaalta keväällä on kirjoitetu äkillisestä inspiraatiosta tai päähänpistosta monet parhaimmista runoista tai lauluista, tai on tehty ihmiskuntaa hyödyntäneitä keksintöjä. Auringossa todellakin on mystistä energiaa.

Täällä pohjoisimmilla leveysasteilla saamme onneksemme elää neljän vuodenajan vaihtelussa. Sellainen takaa, ettei elämä ole tasapaksua ja junnaa paikoillaan, vaan sää antaa haasteita elämäämme.
Onneksemme myös vuodet ovat erilaisia, ennalta-arvaamattomia. Kukaan ei tiedä varmuudella onko seuraava kesä sateinen, kuiva, kuuma vaiko viileä. Joka tapauksessa vaihtelematon se ei ole kuten Saharan autiomaassa tai pohjoisnavalla.
Maaliskuu on monelle aikaa, jolloin viimeistään tehdään lomasuunnitelmat, aletaan pikkuhiljaa katsastaa kevyempää vaatetusta ja kesän tarvikkeita polkupyöristä puutarhakalusteisiin.
Maaliskuun merkkipaaluna on kevätpäivän tasaus, joka kertoo, että olemme seuraavat kuusi kuukautta voiton puolella vuodenajan kierrossa. Kevään ensimmäinen päivä on kuin Valentinenpäivä Luontoäidin kanssa.
Luonto saa silloin uuden elämän ja moni pari menee silloin kihloihin kuin merkkinä uudesta alusta.
Tästä kevätajasta kannattaa nautia täysin rinnoin, sillä se ei kestä loputtomiin ennenkuin alkaa kesä rutiineineen.

Views: 114

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service