Vapaa Sana
Pääkirjoitus
13.3.2012
Venäjällä pidettiin viime viikolla presidentinvaalit, jossa Putin julistutui heti voittajaksi. Hänen valinnallaan on vaikutusta Suomeenkin.
Kotimaamme kohtalo on aina olla ollut idän ja lännen välissä, kahtalaisten kulturellisten ja poliittisten vaikutusten keskellä. Kuitenkin ”itäiset tuulet” ovat osoittautuneet aina suuremmaksi haasteeksi.
Varmasti saamme kiittää sisukasta ja peräänantamatonta kansanluonnettamme ja vaikeaa kieltämme siitä, että olemme säilyneet omana itsenämme. Suomalainen kun ei omaksu päällepäsmärin kieltä ihan vähällä.
Olimmehan Ruotsin alla 400 vuotta ja sen seurauksena vain rannikkolla puhutaan naapuria nyt.
Kun kotimaamme ajautui vuonna 1809 Suomen sodan jälkeen Tsaarin Venäjän siipien alle, moni koki sen helpotuksena. Ruotsi riisti Suomea minkä ehti. Isosta talosta oli varustettava hevonen ja kylästä muutama mies Ruotsin sotiin.
Ilman suomalaissotilaita ei Ruotsi olisi häärinyt kunkkuna Euroopassa. Ruotsi myös osti meiltä pilkkahinnalla tervaa ja myi sitä edelleen hyvällä voitolla.
Tsaarin ajan Pietari osoittautui pienoiseksi kultakaivokseksi etenkin Karjalan alueen suomalaisille. Terijoen rannoilla rikkaat kävivät kylpemässä ja lomaa viettämässä.
Pietariin myytiin puuta, maataloustuotteita, nahkoja, rakennusmateriaalia - ylimalkaan kaikkea mitä suurkaupunki rikkaine hoveineen tarvitsi. Maitoa kuskattiin sinne junalla jopa Hämeestä asti.
Toki Tsaarikin sorti, mutta kaikki muuttui kuitenkin pian vallankumouksen jälkeen, kun Lenin istutti aatettaan ja Stalin alkoi kohota hierarkiassa. Maasta tuli Neuvostoliitto ja yksityisyritteliäisyys valtioistettiin ja vastustajat teilattiin tai kärrättiin Siperiaan.
Jo Lenin yritti kuuluisan Tammisunnuntain aikaan nostattaa työläiskapinaa Suomessa ja ujuttaa kommunismiaan maahamme. Suomen piti olla heidän ponnahduslautansa Eurooppaan. Onneksemme valkoinen puoli osasi olla valppaana ja kapina tukahdutettiin, jotta maamme sai vapaana vaurastua.
Eläminen Neuvostoliiton naapurina ei koskaan ollut herkkua. Suomen valloitusyritys Mainilan laukausten varjolla tyrehtyi sisukkaaseen vastarintaan. Vaikka Karjala meni, jäi sentään oma supistettu maa ja usko huomiseen.
Valtakuntamme raja on aina ollut keinotekoinen, sillä suomalaisia kansallisuuksia on asunut pitkällä idässä. Jatkosodan haaveena oli vapauttaa nämä tyrannian ikeestä, mutta siihen eivät pienen maan paukut riittäneet.
Valvontakomissio teki vielä viimeisen epätoivoisen yrityksen Suomen kääntämiseksi sosialistiseksi. Sittemmin Suomi eli aina YYA-sopimuksen varjossa. Neuvostoliittoa ei saanut julkisesti edes arvostella, mutta Amerikkaa kuului pitää pahana.
Juuriko siitä syystä Suomea pian kutsuttiin Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi? Se oli hiljainen näyttö ketä oikeasti arvostettiin.
Nyt uusi Venäjä pitää itseään suurena pomona. Karjalan palauttamiskysymys on yhä tabu. Venäläiset ostavat maata Suomesta kovalla kiireellä, mutta suomalaiset eivät saa ostaa edes Karjalasta omia perintömaitaan takaisin.
Uusimman tiedon mukaan Venäjä suunnittelee hirmuista sotavarustusta Suomen rajalle. Ehkä olemme heille vieläkin sellainen uhka, sillä ainakaan sisumme ei ole kadonnut mihinkään.
Jopas on tekstiä... Vanhoille siirtolaisille voivat tulla tuosta mieleen Jahvetin pakinat aikanaan Suomessa. Nehän huvittivat, vaikkei kaikkea ihan todesta otettukaan..
Mutta nuorempi sukupolvi voi luulla tuossa olevan koko totuus.
Otan esille sisällissodan. Vuoden 1918 kapinaan ja siitä seuranneeseen sisällissotaan olivat paljolti aiheena suuret yhteiskunnalliset epäkohdat. Niinpä Suomi sitten 20-luvun alussa kiireesti sääti torpparilain, uskonnonvapauden ja muutti työlakeja.
Kanadansuomalaiset muistavat, että Kanada otti suuren määrän suomalaisia pakolaisina sodan jälkeen. Yksi ryhmä oli kävellyt Oulusta Petsamoon (taitaa olla ainakin 500 km) ja päässyt sieltä laivoilla Englantiin ja edelleen Kanadaan.
Tämän VS-lehden ensimmäinen päätoimittaja Reinhold Pehkonen (toimessa 32-67) oli punaisen puolen veteraani ja ehti ennen Kanadaan muuttoa istua mm Sukevan vankilassa.
20-luvun uudet maahanmuuttajat tekivät elämänsä aikana paljon Kanadan eteen ja vaikuttivat siihen, että Kanadasta tuli se liberaali demokraattinen yhteiskunta, jona se kansainvällisesti edelleen tunnetaan. Toinen veteraanitoimittaja, William Eklund, kirjoitti kokonaisesityksen "Kanadan rakentajat", ilmestyi 70-luvulla. Se muuten tasapainottaa kuvaa, jonka saa rovasti Raivion laatimasta kirjasta "Kanadansuomalaisten historia".
Comment
Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.
Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.
Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue
Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.
Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue
Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.
Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue
Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis
Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.
© 2024 Created by Kanadan Sanomat. Powered by
You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!
Join finnishcanadian.com