Eläminen idän ja lännen puristuksissa on aina tuonut ison haasteen suomalaisille

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
13.3.2012

Venäjällä pidettiin viime viikolla presidentinvaalit, jossa Putin julistutui heti voittajaksi. Hänen valinnallaan on vaikutusta Suomeenkin.
Kotimaamme kohtalo on aina olla ollut idän ja lännen välissä, kahtalaisten kulturellisten ja poliittisten vaikutusten keskellä. Kuitenkin ”itäiset tuulet” ovat osoittautuneet aina suuremmaksi haasteeksi.
Varmasti saamme kiittää sisukasta ja peräänantamatonta kansanluonnettamme ja vaikeaa kieltämme siitä, että olemme säilyneet omana itsenämme. Suomalainen kun ei omaksu päällepäsmärin kieltä ihan vähällä.
Olimmehan Ruotsin alla 400 vuotta ja sen seurauksena vain rannikkolla puhutaan naapuria nyt.
Kun kotimaamme ajautui vuonna 1809 Suomen sodan jälkeen Tsaarin Venäjän siipien alle, moni koki sen helpotuksena. Ruotsi riisti Suomea minkä ehti. Isosta talosta oli varustettava hevonen ja kylästä muutama mies Ruotsin sotiin.
Ilman suomalaissotilaita ei Ruotsi olisi häärinyt kunkkuna Euroopassa. Ruotsi myös osti meiltä pilkkahinnalla tervaa ja myi sitä edelleen hyvällä voitolla.

Tsaarin ajan Pietari osoittautui pienoiseksi kultakaivokseksi etenkin Karjalan alueen suomalaisille. Terijoen rannoilla rikkaat kävivät kylpemässä ja lomaa viettämässä.
Pietariin myytiin puuta, maataloustuotteita, nahkoja, rakennusmateriaalia - ylimalkaan kaikkea mitä suurkaupunki rikkaine hoveineen tarvitsi. Maitoa kuskattiin sinne junalla jopa Hämeestä asti.
Toki Tsaarikin sorti, mutta kaikki muuttui kuitenkin pian vallankumouksen jälkeen, kun Lenin istutti aatettaan ja Stalin alkoi kohota hierarkiassa. Maasta tuli Neuvostoliitto ja yksityisyritteliäisyys valtioistettiin ja vastustajat teilattiin tai kärrättiin Siperiaan.
Jo Lenin yritti kuuluisan Tammisunnuntain aikaan nostattaa työläiskapinaa Suomessa ja ujuttaa kommunismiaan maahamme. Suomen piti olla heidän ponnahduslautansa Eurooppaan. Onneksemme valkoinen puoli osasi olla valppaana ja kapina tukahdutettiin, jotta maamme sai vapaana vaurastua.

Eläminen Neuvostoliiton naapurina ei koskaan ollut herkkua. Suomen valloitusyritys Mainilan laukausten varjolla tyrehtyi sisukkaaseen vastarintaan. Vaikka Karjala meni, jäi sentään oma supistettu maa ja usko huomiseen.
Valtakuntamme raja on aina ollut keinotekoinen, sillä suomalaisia kansallisuuksia on asunut pitkällä idässä. Jatkosodan haaveena oli vapauttaa nämä tyrannian ikeestä, mutta siihen eivät pienen maan paukut riittäneet.
Valvontakomissio teki vielä viimeisen epätoivoisen yrityksen Suomen kääntämiseksi sosialistiseksi. Sittemmin Suomi eli aina YYA-sopimuksen varjossa. Neuvostoliittoa ei saanut julkisesti edes arvostella, mutta Amerikkaa kuului pitää pahana.
Juuriko siitä syystä Suomea pian kutsuttiin Euroopan amerikkalaisimmaksi maaksi? Se oli hiljainen näyttö ketä oikeasti arvostettiin.
Nyt uusi Venäjä pitää itseään suurena pomona. Karjalan palauttamiskysymys on yhä tabu. Venäläiset ostavat maata Suomesta kovalla kiireellä, mutta suomalaiset eivät saa ostaa edes Karjalasta omia perintömaitaan takaisin.
Uusimman tiedon mukaan Venäjä suunnittelee hirmuista sotavarustusta Suomen rajalle. Ehkä olemme heille vieläkin sellainen uhka, sillä ainakaan sisumme ei ole kadonnut mihinkään.

Views: 185

Comment by Niinistö Juhani on March 16, 2012 at 5:32am

Jopas on tekstiä... Vanhoille siirtolaisille voivat tulla tuosta mieleen Jahvetin pakinat aikanaan Suomessa. Nehän huvittivat, vaikkei kaikkea ihan todesta otettukaan..
Mutta nuorempi sukupolvi voi luulla tuossa olevan koko totuus.

Otan esille sisällissodan. Vuoden 1918 kapinaan ja siitä seuranneeseen sisällissotaan olivat paljolti aiheena suuret yhteiskunnalliset epäkohdat. Niinpä Suomi sitten 20-luvun alussa kiireesti sääti torpparilain, uskonnonvapauden ja muutti työlakeja.
Kanadansuomalaiset muistavat, että Kanada otti suuren määrän suomalaisia pakolaisina sodan jälkeen. Yksi ryhmä oli kävellyt Oulusta Petsamoon (taitaa olla ainakin 500 km) ja päässyt sieltä laivoilla Englantiin ja edelleen Kanadaan.
Tämän VS-lehden ensimmäinen päätoimittaja Reinhold Pehkonen (toimessa 32-67) oli punaisen puolen veteraani ja ehti ennen Kanadaan muuttoa istua mm Sukevan vankilassa.
20-luvun uudet maahanmuuttajat tekivät elämänsä aikana paljon Kanadan eteen ja vaikuttivat siihen, että Kanadasta tuli se liberaali demokraattinen yhteiskunta, jona se kansainvällisesti edelleen tunnetaan. Toinen veteraanitoimittaja, William Eklund, kirjoitti kokonaisesityksen "Kanadan rakentajat", ilmestyi 70-luvulla. Se muuten tasapainottaa kuvaa, jonka saa rovasti Raivion laatimasta kirjasta "Kanadansuomalaisten historia".

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service