Kanada ja Suomi ovat molemmat vahvasti jääkiekkomaita - niin vahvasti, että kyseessä ovat ainoat maat maailmassa, joissa mustan lätkän perässä luistelu on kaikista suosituin urheilulaji.

Jalkapallohullussa Euroopassa Suomi on itse asiassa Baltian maiden, Itävallan ja Irlannin kanssa samassa klubissa, jossa jalkapallo ei ole laji numero yksi.

Jalkapallo on toki harrastajamäärältään suosituin joukkuelaji Suomessa ja Kanadassa, mutta katsojamäärissä se jää selkeästi jääkiekon varjoon.

Jalkapallon suosio on 90-luvulta lähtien kasvanut Suomessa ja maajoukkueen otteita seurataan suurella mielenkiinnolla.

Jonkinasteista kehitystä vihreän veran shakin suosion kasvamisessa on tapahtunut myös Kanadassa. Suosiossa tosin edellä on jääkiekon lisäksi Pohjois-Amerikassa suositut baseball ja koripallo.

Seuraavat jalkapallon maailmanmestaruuskisat järjestetään kesällä 2014 Brasiliassa ja karsinnat kisoihin ovat parhaillaan käynnissä. Fifan rankingista Kanada löytyy sijalta 61 ja Suomi surullisen alhaalta, sijalta 88. Vaikka Suomi onkin todellisuudessa hieman parempi, mitä Fifan tilasto näyttää, kumpikin jääkiekkomaista lähti karsintoihin hyvin nöyrällä asenteella.

Teoreettiset mahdollisuudet

Suomen jalkapallomaajoukkue, Huuhkajat ei ole vielä kertaakaan historiansa aikana selvinnyt jalkapallon arvoturnaukseen. Suomalainen urheiluyleisö on saanut yleensä karsintojen loppuvaiheessa tottua termiin ”teoreettiset mahdollisuudet”; kun otteluita on vielä jäljellä, mutta karsintalohkon kärki on karannut monen pisteen päähän.

Tällä kertaa Suomen mahdollisuudet olivat teoreettiset jo siinä vaiheessa, kun joukkueet oli valittu karsintalohkoon. Samaan lohkoon Suomen kanssa valikoitui nimittäin sellaiset jalkapallojätit kuin Espanja ja Ranska.

Suomen nuoren joukkueen alkutaival Mika-Matti Paatelaisen johdossa on ollut pelillisesti lupaavaa. Tuloksia uudistusta läpikäyvä maajoukkue ei vain ole valitettavasti onnistunut tekemään.

Suomi pelasi karsintojen ensimmäisen ottelunsa Ranskaa vastaan todella hyvin, mutta valitettavasti Ranska vei pisteet kotiin 1-0 voitolla. 1-1- tasapeli Georgiaa vastaan töytäisi haaveet Cobacabanan rannoista ja samba-karnevaaleista kesällä 2014 vielä kaukaisemmiksi.

Kaikesta huolimatta Suomi on pelannut vasta kaksi ottelua karsinnoista ja pelejä on vielä monta jäljellä, Suomella on siis vielä kaikki mahdollisuudet päästä jatkoon – teoreettiset tosin.

Kolmas kerta tähtäimessä

Kanadan jalkapallomaajoukkueella oli huomattavasti paremmat lähtökohdat selviytyä jatkoon karsintalohkostaan. Varsinkin karsinnan ensimmäisen kierroksen toiseksi viimeinen peli Kuubaa vastaan nosti kanadalaisten toiveita edetä kolmannen kerran jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin. Kanada voitti ilman vaihtopelaajia pelanneen Kuuban 3-0 hurmioituneen kotiyleisön edessä.

Otteluun eksyneen yleisön määrästä ja innostuneisuudesta voi päätellä, että jalkapallokulttuuri alkaa saada jalansijaa pohjoisamerikkalaisten lajien joukossa. Tähän on vaikuttanut varmasti myös Kanadan pronssia voittaneen naisjoukkueen hyvät suoritukset kesän olympialaisissa.

Kuuban ottelun jälkeen Kanadan joukkue lähtikin suurin odotuksin ensimmäisen kierroksen viimeiseen peliin Hondurasiin. Tasapelikin olisi varmistanut joukkueen jatkopaikan.

Kuinka kävikään. Kanada koki pahimman tappion sitten vuoden 1993 kärsityn 8-0 tappion Meksikoa vastaan. Honduras pöllytti pohjoisen joukkuetta 8-1, eikä Kanadalla ollut pelin jälkeen enää teoriassakaan mahdollisuuksia 2014 kisoihin.

Hondurasin murskavoiton jälkeen Kanadan maajoukkueen pettyneen kannattajan katkera twitter-kommentti kertoo kaiken: ”That's gotta be the worst thing to happen to Canada since Justin Bieber and Nickelback.”

Molempien maiden urheiluhullujen onneksi keväällä pelataan taas jääkiekon maailmanmestaruudesta.

Teksti ja kuva: Henri Pakarinen

Views: 250

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service