Laskiaistiistai oli takavuosina suomalaisten talvikarnevaali

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
21.2.2012

Koska pääsiäinen on tänä vuonna suhteellisen aikaisin, vietetään myös laskiaista jo tiistaina 21. helmikuuta. Laskiaisella on pitkät perinteet suomalaisessa maalaiselämässä, ja on siitä yhäkin kenties paras osa jäljellä, ruokatavat nimittäin.
Hernekeitto, pannukakku ja laskiaispullat nimittäin kuuluvat yhä vanhassa kotimaassamme kyseisen tiistain ohjelmaan. Sitä seuraava tuhkakeskiviikko onkin sitten, jos ei katumuksen, niin ainakin rauhoittumisen päivä.
Laskiainen on ollut suomalaisten Mardi Gras'ta vastaava talvikarnevaali. Vanha katolilaisten juhla aloitti 40 päivän lihapaaston ja hiljentymisen ennen pääsiäistä. Ehkä näkyvin ilmentymä sellaisesta on Rio de Janeiron sambakarnevaali, tansseineen, paraatteineen, syömisineen, juomisineen ja huomiotaherättävine pukuineen.

Suomalaisten laskiainen oli ennenkaikkea talonpoikaisjuhla. Silloin työt lopetettiin ajoissa ja aikuisetkin lähtivät hiihto- tai kelkkamäkeen. Kouluissa laskiainen oli ulkoiluiltapäivä, jolloin tuotiin kelkat mukaan yhteiseen ilonpitoon.
Kun mäkeä tultiin alas, kuului aina huutaa "pitkiä pellavia!", jotta sen vuoden oma sato olisi suotuisa. Naapurin pelloille puolestaan saatettiin toivottaa "tuppuroita ja tappuroita".
Laskiainen ei kuitenkaan tule mäenlaskusta, vaan suomeksi sitä on selitetty joko paastoon laskeutumisella tai laskemisesta päiviä pääsiäiseen. Luultavasti nimityksen taustalla on latinan kielen carne lasciare eli lihan jättäminen. Myös karnevaali tulee sanoista "jäähyväiset lihalle".
Niinpä laskiaisena syötiin viimeistä kertaa hyvin ja rasvaisesti. Hernesoppaan kuului laittaa sianläskiä, jopa sianpää ja sen lisäksi nautittiin rasvassa tiristettyä ohrarieskaa.

Entisajan laskiaiset, kuten juhlapäivät yleensäkään, eivät olleet mitään laihduttajan teemapäiviä, mutta eivät ole nykyisetkään. Enää harva jättää ruokavaliostaan lihan pois seitsemäksi viikoksi, vaikka ihanteena se hyvä olisikin.
Lihan pois jättäminen puhdistaa kehoa ja uskontoon yhdistettynä ajatuksena myös sielua. Viralliseen protestanttiseen dogmaan se ei kuitenkaan kuulu.
Kuitenkin laskiaista tarvitaan muutenkin, sillä elämässä on joskus hyvä ilakoida yhdessä, mutta myös hiljentyä, miettiä ja rauhoittua. Kermavaahdolla ja hillosilmällä varustettu laskiaispulla on jonkinlainen maallinen symboli näistä.

Views: 140

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service