SHARON. Kyltissä lukee Niemi Family Farm, ja totta, maisemat ovat kuin suoraan Suomesta. Talo on rakennettu keltaisesta puusta, vihreiden lehtipuiden alla rivistö taimia on kasvamassa ruukuisaan ja oikealla puolella pihaa on kaksi kasvihuonetta täynnä värikkäitä kukkia.
Kaikki eivät ole mahtuneet sisään, sillä tien vieressä on kymmeniä kasveja ruukuissaan.
Kasveja hoitaa kymmenen lapsen äiti, maanviljelijä Marjo Niemi, joka on nytkin puuhailemassa pihalla. Vierellä auttaa tytär Laura, joka on jäänyt kotiin hoitamaan perheen sairasta koiraa.
Kukkien lisäksi Niemen maatilalla kasvatetaan muuan muassa maissia ja tomaatteja, joita myydään ohikulkijoille.
Niemen tilan antimia saa myös Sharonin kylän torilta, jota talon emäntä on järjestänyt muutaman vuoden ajan toukokuusta lokakuuhun joka lauantai.
– Tuntui hullulta, että näin isolla maatila-alueella ei ole omaa toria, Niemi sanoo hämmästellen.
Siksi hän päättikin järjestää jokaviikkoisen tapahtuman itse. Myös muut sharonilaiset ovat huomanneet, kuinka tärkeä oma tori on kylälle. Niemi palkittiinkin muutama viikko sitten Change our world -yhteisöpalkinnolla.
– Niin moni muu olisi ansainnut tämän palkinnon, Niemi sanoo vaatimattomana.
Ilman häntä Sharon olisi kuitenkin kesäisin ilman toria.
Torin ja maatilan lisäksi Niemen aikaa vie oma yritys. Suurperheen äiti on kuitenkin tottunut hoitamaan montaa asiaa yhtä aikaa ja pärjäämään tarvittaessa vähällä unella.
Perheen virkeimmät heräävät joka aamu jo viideltä ja loput seitsemältä – myös lapset osallistuvat tilan töihin.
Vanhimmat lapsista ovat jo aikuisia, mutta myös pienemmät kantavat kortensa kekoon: 6-vuotias Andykin on myynyt pihassa maissia.
Niemi on nyt mukana myös Udoran Cedar Parkin toiminnassa, sillä hänet valittiin pari viikkoa sitten hallituksen puheenjohtajaksi.
Hän toivoo, että Udoran riidat jäävät historiaan.
– Nyt pitää katsoa eteenpäin hyvällä mielellä. On tärkeää, että suomalaisuutta rakennettaisiin rakkaudella eikä riidoilla. Kun annetaan hyvää, saadaan hyvää. Nyt pitää osata mennä erimielisyyksien yli, muuten suomalaisuus katoaa, hän sanoo.
Toritoiminnassa Niemi on saanut huomata, että välillä yhteistyö ei suju ongelmitta. Toritoimikunnassa kaksi ihmistä oli riidoissa keskenään, mutta kun heidät saatiin puhumaan toiselleen, olikin kyseessä vain väärinkäsitys.
– Tulevaisuus voi olla vaikka Udorassa, pitää vain osata aloittaa alusta. Olemme kaikki samassa veneessä, suomalaisia, hän muistuttaa ja sanoo huomanneensa, että usein riitojen syynä on väärinkäsitys tai kommukaatiovirhe.
Niemi muutti Kanadaan 27 vuotta sitten hoitamaan lapsia. Kymmenen kuukautta myöhemmin hän tapasi nykyisen aviomiehensä Pekan.
Ensimmäiset viisi vuotta hän työskenteli vanhainkodissa hoitajana, mutta kun perhe alkoi kasvaa, Niemi jäi kotiin hoitamaan lapsia ja perheyritystä.
Kahdeksan vuotta sitten Niemet päättivät ostaa oman maatilan. Silloin talo oli vielä asumiskelvoton, mutta nyt keltaisen puutalon vieressä on saunakin.
Niemi on kasvanut maatilalla Oulujoen varrella Madekoskella kahdeksan kilometrin päässä Oulusta ja onkin tottunut pienestä pitäen tekemään peltotöitä. Muutoin Niemet aloittivatkin uransa maanviljelijöinä lähes nollasta.
– Kun olin ostamassa traktoria, nuorimmainen oli vasta kolme viikkoa vanha. Huutokaupassa oli toista tuhatta miestä ja olin ainoa nainen. Kun huusin, eräs mies sanoi, että jos tuo nainen tarvitsee traktoria, annetaan hänen ostaa se. Sain traktorin ihan hyvällä hinnalla, vastasyntyneen kanssa huutokaupassa ollut Niemi muistelee naurahtaen.
Ja kun hän meni ostamaan auraa ja peltotarvikkeita, hän sai nekin pilkkahintaan, koska oli jälleen ainoa naispuolinen ostaja.
Ennen huutokaupan alkamista hän kyseli muilta maanviljelijöiltä neuvoa ja huutotilanteessa Niemeä neuvonut mies kehotti muita huutajia antamaan Niemen saada tarvitsemansa työkalut.
Niemestä tuli puutarhuri neljä vuotta sitten, kun perheen 3-kuukautinen vauva kuoli. Niemi ei surultaan pystynyt nukkumaan, vaan alkoi kasvattaa kukkia. Maatalon yläkerran kaikki huoneet olivat niin täynnä, että perhe tuskin mahtui nukkumaan.
– Kasvatin tomaatteja ja meloneita. Kasvun ihmeen seuraaminen antoi voimaa. Ensimmäinen vuosi oli hyvin raskas. Olin melkein 24 tuntia vuorokaudesta kasvihuoneessa, hän kertoo vakavana.
Oli Niemi aiemminkin kasvattanut kukkia, mutta nyt hän hoitaa kymmeniä tuhansia kasveja ympäri vuoden. Kasvihuoneissa on lattialämmitys, jotta siemenet kasvavat myös keskellä talvea, eikä home pääse itämään.
Nyt Niemi ei kuitenkaan ehdi upottaa sormiaan multaan, sillä perheen 10-vuotias tytär Maija on unohtanut itse paistamansa letut keittiön pöydälle ja perheenäidin täytyy lähteä viemään niitä kouluun.
– Aaron, vie nämä autoon. Laura, laita kengät jalkaan, hän sanoo kotona oleville lapsille.
Sitten auto hurauttaakin jo pihasta.
TEKSTI JA KUVAT: Elina Kirssi
Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.
Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.
Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue
Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.
Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue
Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.
Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue
Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis
Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.
© 2024 Created by Kanadan Sanomat. Powered by
You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!
Join finnishcanadian.com