Penkkiurheilun huippukesä on Suomelle hankala

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
29.5.2012

Alkava kesä on penkkiurheilijoille yhtä juhlaa. Ensi viikon perjantaina starttaavat jalkapallon EM-kisat, kesäkuun lopussa on vuorossa yleisurheilun EM-kisat, heinäkuun alussa Torontossa järjestetään kuurojen yleisurheilun MM-kisat ja loppukesän kruunaavat Lontoon olympialaiset.
Suomalaisten harmiksi yleisurheilun EM-kisat järjestetään tänä huippuvuonna Helsingissä. Tapahtuma on saanut jämäkisojen maineen, sillä Puolan ja Ukrainan yhteisesti isännöimä jalkapallon EM-taisto on vielä käynnissä, kun Helsingissä aletaan vasta lämmitellä 27. kesäkuuta.
Monien yleisurheilijoiden on myös arveltu keskittyvän lähestyviin olympialaisiin sen sijaan, että lähtisivät kilpailemaan Euroopan parhaan tittelistä.
Kisaorganisaatio on kuitenkin ehtinyt vakuutella, että Helsinkiin on ilmoittautunut jo 1 600 urheilijaa 50 maasta eli yhtä paljon kuin Barcelonan EM-kilpailuihin kaksi vuotta sitten.
Ainakin Saksa, Iso-Britannia, Venäjä, Espanja ja Puola osallistuvat kisoihin yli sadan hengen joukkueilla. Suomi onkin oikea paikka niille urheilijoille, jotka vielä yrittävät rikkoa Lontoon olympiarajaa.
Myös isäntämaa aikoo panostaa EM-kisoihin: Helsingin olympiastadionilla kilpailee 50–60 urheilijaa, kun Lontoon joukkueeseen mahtunee 16–20 yleisurheilijaa. Suomen urheiluliitto tavoittelee EM-kisoista kahta mitalia ja viittä pistesijaa.

Suurimmat tähdet kuitenkin keskittynevät olympialaisten ohella Timanttiliigan rahakkaisiin mittelöihin. EM-näyttämöllä tuskin nähdään maailmanennätyksiä, mutta moni nuori urheilija saa mahdollisuuden rikkoa ennätyksensä. Se on aina positiivista.
Tällä hetkellä ainoa Helsinkiin ilmoittautunut isompi nimi on ranskalainen huippupikajuoksija Christophe Lemaitre.
Keihäänheitossa sentään Euroopan mestaruudesta kilpailee maailman kärki, sillä Helsinkiin ovat tulossa hallitseva maailmanmestari Matthias De Zordo ja kaksinkertainen olympiavoittaja Andreas Thorkildsen. Jälkimmäinen on kuitenkin ollut tuttu näky myös Kuortaneen Eliittikisoissa, joten suurta uhrausta norjalainenkaan ei ole tekemässä.

EM-kisoista ei näytä olevan tulossa samanlaista fiaskoa kuin kevään jääkiekon MM-kisoista, sillä halvimmat liput saa vain 12 eurolla. Finaaliinkin pääsee 19 eurolla. Helsingissähän Kalervo Kummolan hinnoittelema 195 euron alaraja MM-tason jääkiekolle oli monille tosifaneillekin liikaa.
Toisaalta esimerkiksi edellisissä yleisurheilun EM-kisoissa Barcelonassa katsomoon pääsi halvimmillaan viidellä eurolla. Kisojen lipuista onkin myyty vasta alle puolet. Suurin osa katsojista tulee Suomesta: ulkomaalaisia kisavieraita on vain 5–10 prosenttia.
Vuoden 2005 Helsingin MM-kisat ovat kuitenkin tuoreessa muistissa. Elokuussa 2005 Suomessa satoi vettä enemmän kuin sataan vuoteen – rankka sade, ukkonen ja puuskainen tuuli haittasivat myös MM-kilpailuja. Kisat tuottivat lopulta voittoa vain 386 290 euroa juuri sateiden takia, vaikka tappioilta sentään vältyttiin.
Helsingissä toivotaankin aurinkoista ja kuivaa alkukesää.

Views: 118

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service