TORONTO. Keksejä metsästävä suomalainen saa varautua tuttuun näkyyn Kanadan kaupoissa. Hyllyiltä ei löydy supisuomalaista Dominoa, mutta jokin samannäköinen siellä pilkottaa. Kanadalainen Oreo-keksi on lähes Dominon identtinen kaksonen.
Kumpikin on pyöreä, kuvioitu reunoista ja keskellä lukee tuotteen nimi.
Vaikka keksit ovat kooltaan samanlaisia, täkäläinen herkku on suomalaiskollegaansa suurempi suosiossaan. Oreo on nimittäin yksi maailman myydyimmistä kekseistä: sitä myydään yli sadassa maassa ja se tuottaa vuosittain valmistajalleen Kraft Foodille kahden miljardin dollarin tulot.
Dominon menestys on ollut vaatimattomampaa, eikä sitä saa esimerkiksi Kanadan ruokakaupoista. Suomessa keksi on kuitenkin pidetty, ja sitä valmistetaan muun muassa tuplasuklaan ja mintun makuisena.

Mutta kumpi on toisen kopio? Kanadalaisten omistama, mutta Yhdysvalloissa kehitetty Oreo juhli maaliskuussa satavuotissyntymäpäiviään. Domino puolestaan on kehitetty vasta 41 vuotta myöhemmin eli vuonna 1953.
Ei voi olla sattumaa, että Suomessa on kehitetty lähes identtinen keksi kuin rapakon takana. Ei auta kuin ottaa yhteys Dominon valmistajalle. Dominoa valmistava LU on ollut vuodesta 2007 lähtien osa Kraft Foodsia, joka omistaa muuten myös Oreon.
– Molemmat keksimerkit ovat Kraft Foodsin omistuksessa ja ne ovat hyvin vanhoja ja perinteikkäitä tuotteita. Domino on syntynyt Suomessa ja se on kehitetty erityisesti suomalaisten kuluttajien makuun, huomauttaa Mia Hellman Kraft Foods Finlandin kuluttajapalvelusta.
Kraft Foodissa keksien yhtenäisyyttä ei nähdä.
– Keksit eroavat paitsi reseptiltään, myös ulkonäöltään. Domino on vaaleampi ja maultaan vähemmän kaakaoinen. Domino-keksien kuviot ovat säilyneet samanlaisina vuodesta 1953 ja niiden innoitus on ollut kalevalaisessa kansanperinteessä, Hellman arvioi.
Oreo ei kuitenkaan kuulu Kraft Foodin valikoimaan Suomessa.
– Domino on tunnetuin suomalainen keksibrändi ja se kuuluu vahvasti suomalaiseen kahvipöytään.

Oreo oli siis ensin, mutta onko se silti Dominoa parempaa? Ei auta kuin testata.
Kekseissä on lähes yhtä paljon kaloreita: yhdessä Dominossa on 67 kilokaloria ja Oreossa 60. Ravintoarvoiltaan ne ovat lähes samanlaisia, tosin Dominossa on hitusen enemmän kuitua ja sokeria, mutta Oreossa taas proteiiniarvot ovat paremmat.
Keksit maistuvat kuitenkin erilaisilta. Dominon kuori on kilpakumppaniaan pehmeämpi. Oreo taas on väriltään tummempi kuin suomalaiskeksi ja kermatäyte on makeampi.
Molempia herkkuja on totuttu nauttimaan katkaisemalla toinen puoli ensin. Oreon ystävät nauttivat usein keksinsä maidon kanssa, suomalaisille domino on puolestaan tuttu kahvipöydästä.

Kysyimme torontolaisilta, kummasta keksistä he pitävät enemmän. Testiin osallistui 12 henkilöä.
Osuuspankin asiakaspalveluvirkailija Minttu Leonard liputti oreon puolesta.
– Dominossa pelkkä kansi ei maistu millekään, Oreo on parempaa, siinä on vähän enemmän makua. Mutta minttudominot ovat Oreotakin parempia, hän pohtii.
Apulaiskonttoripäällikkö Airi Broughton puolestaan piti Oreon täytettä makeampana, muttei muuten maistanut eroja.
– Domino ei maistu miltään, se on ihan mauton. Kun tulin tänne, Domino oli paljon parempi. Muistin, että Domino olisi maukkaampi, mutta se keksikin on niin tavallinen, asiakaspalveluvirkailija Asta Halttunen tilittää.
Kanadalaiset Leah Spicer, Dana Ross ja Lynn Folkard huomasivat myös oreon ja dominon erot.
– Oreo on suolaisempi, Ross sanoo.
Spicer piti Oreota parempana, sillä Dominon keksiosuus oli hänestä liian paksu.
– Tässä on toffeisempi maku, ja se maistuu enemmän suklaalta, Folkard pohtii Domino suussaan.
Jhoanna Ramos ehti saada torontolaisessa ruokakaupassa maistiaisia, joten hän ei usko keksien jälkeen tarvitsevansa enää lounasta. Dominon maku yllätti hänet.
– Odotin samanlaista makua kuin Oreossa, mutta tämä ei olekaan yhtä makea, mikä on hyvä. Annoskoko on myös hyvä ja tässä maistuu enemmän keksi kuin täyte. Se täyttää enemmän, hän sanoo.
Oreon makua Ramos piti tutumpana ja rapeampana, mutta muuten Domino maistui hänestä paremmalta.
Kumpi kekseistä sitten voitti? Molemmille löytyi omat kannattajansa, mutta Domino maistui testaajille paremmin äänin 8–4. Testiryhmästä pieni enemmistö oli suomalaisia.

TEKSTI JA KUVA: ELINA KIRSSI

Views: 5395

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service