TORONTO. Lauantai-iltana tapahtui jotain, mitä Torontossa ei ole nähty koskaan. Parikymppinen mies ampui kuoliaaksi yhden ja haavoitti seitsemää ihmistä kaupungin keskellä sijaitsevassa Eaton Centre …

TORONTO. Lauantai-iltana tapahtui jotain, mitä Torontossa ei ole nähty koskaan. Parikymppinen mies ampui kuoliaaksi yhden ja haavoitti seitsemää ihmistä kaupungin keskellä sijaitsevassa Eaton Centre -ostoskeskuksessa kuuden aikoihin.
Paikan päällä oli myös suomalainen Irmeli Kaatrasalo. Hän oli tullut myöhään perjantai-iltana ystävänsä kanssa Torontoon lomalle. Molemmat ovat Kanadassa ensimmäistä kertaa.
– Olimme Eaton Centren ensimmäisessä kerroksessa ja olimme ostaneet iltapalaksi leipää. Kävimme myös ostoskeskuksessa sijaitsevassa kännykkäliikkeestä, koska tarvitsimme 3G-verkkoon sopivan kännykän, jotta saisimme yhteyden koti-Suomeen, hän kertoo.
Ystävät olivat juuri matkalla Fast Fix -nimiseen korjausliikkeeseen, kun kaaos alkoi.
– Yhtäkkiä kaksi turvamiestä juoksivat voimakasta vauhtia meitä vastaan. He eivät sanoneet yhtään mitään, juoksivat vain. Samaan aikaan ihmiset lähtivät juoksemaan pois päin siitä suunnasta, minne turvamiehet olivat menneet. Eihän siinä mitään muuta voinut kuin liittyä juoksijoihin, Kaatrasalo kuvailee tapahtumia.
Epätieto tapahtumista hämmensi
Epätieto tapahtumista teki tilanteesta hämmentävän.
– Emme tienneet miksi ihmiset juoksivat, eivätkä turvamiehetkään olleet sanoneet mitään. Tilanne oli aika hämmentynyt. Itselleni ei ehtinyt suurta pakokauhua syntyä, koska emme yksinkertaisesti tienneet, mitä oli tapahtunut, Kaatrasalo kuvailee tuntojaan.
Heidän lisäkseen muutkaan ympärillä eivät tuntuneet tietävän, mitä oli käynyt. Ihmiset juoksivat, jotkut jäivät seisomaan ja katsomaan, mitä tapahtuu, mutta liittyivät pian ihmisjoukkoon.

Lauantaialkuilta on yksi Eaton Centren kiireisimmistä ajankohdista ja väkeä oli nytkin paljon. Tuhannet ihmiset yrittivät juosta pakoon kohti lähimpää uloskäyntiä.
Kaatrasalo ei tiennyt itse mihin, päin oli juoksemassa, vaan seurasi väkijoukkoa.
– Minulla ei ollut päämäärää. En tuntenut rakennusta ollenkaan, eikä minulla ollut mitään tietoa siitä, mihin olimme juoksemassa. Onneksi oli väkeä, jota seurata, hän kuvailee.
Kaatrasalo ja hänen ystävänsä juoksivat muiden mukana aina Eaton Centren eteläpuolelle, kunnes vastaan tuli Queenin metroasema.
– Hämmästyin suuresti, kun näin edessäni metron. En tiennyt, että sielläkin päässä oli asema. Olimme käyttäneet vain Dundas-pysäkkiä. Muistan ihmetelleeni, kuinka täältä nyt pääsee pois, hän kertoo.
Onneksi väkijoukko kääntyikin metroon johtavaa uloskäyntiä kohti ja he pääsivät ulos rakennuksesta.
– Ulos päästyämme jäimme seisoskelemaan muiden ihmisten tavoin kadulle. Ihmeellisintä oli se, että ihmiset eivät enää juosseet pakoon, hän kertoo.
Myös kadulla olevat ihmiset olivat ihmeissään. Eräskin henkilö tuli kysymään, mitä Eaton Centressä oli tapahtunut, sillä he olivat nähneet kuinka, jokaisesta uloskäynnistä tuli runsaasti ihmisiä juosten.
Kukaan ei tuntunut tietävän ampumisesta.
–Me jäimme hetkeksi kadulle juttelemaan ihmisten kanssa ja kävelimme vähän matkaa eteenpäin. Tuntui oudolta, että kaikki olivat niin rauhallisia kadulla, hän muistelee.
Vasta hetken päästä paikalle alkoi saapua poliiseja.
– Helikopteri lensi rakennuksen yli. Lopulta myös poliisit ja ambulanssit saapuivat paikalle. Hälytysajoneuvot tulivat juuri Queenin aseman uloskäynnin kohdalle, hän muistelee.
Silloin alkoivat muutkin kadulla olevat ihmiset ihmetellä tapahtumia.
Eaton Centren ostoskeskus on yhteydessä Hudson's Bayn tavarataloon ja rakennuksia yhdistää ylhäältä lasinen kulkuväylä. Kaatrasalo huomasi, että paniikki alkoi myös lasikäytävällä.
– Muistan, kuinka katsoin lasista kulkuväylää kohti. Ihmettelin, kuinka sielläkin ihmiset kulkivat rauhallisesti, hän kuvailee ja jatkaa, Mutta samaan aikaan kun poliisit tulivat, myös lasisella kulkuväylällä kulkevat alkoivat juosta kovaa vauhtia poispäin Eaton Centrestä. Sitten ihmiset alkoivat juosta myös kadulla pois päin ostoskeskuksesta.
Kaatrasalo ystävänsä kanssa lähti taas juoksuun. Sitten he katsoivat parhaaksi lähteä pois alueelta ja mennä hotelliinsa, joka sijaitsee lähellä Eaton Centreä.

Kun he pääsivät hotelliin, uutisissa ei vielä ollut mitään tietoa Eaton Centren ampumisesta.
– Emme osanneet ensin kunnolla käyttää televisiotakaan, joten olimme pitkään uutispimennossa, hän selvittää.
Vasta noin tuntia myöhemmin he saivat tietoa siitä, mitä ostoskeskuksessa oli tapahtunut.
– Arvelimmekin, että jotain sellaista oli käynyt. Mutta pelottavaltahan se tuntui, hän kuvaili.
Kaatrasaloa ihmetyttää suuresti, että tilanne paikan päällä ei ollut niin kaoottinen, mitä olisi voinut luulla. Hän kertoo huomanneensa, etteivät ihmiset tallaneet kaatuneita, vaikka pakenivat hädissään.
– Minä esimerkiksi kaaduin jossain vaiheessa. Pääsin onneksi nopeasti jaloilleni. Hämmästyttävintä oli, että ihmiset eivät tallanneet tai tönineet minua sinä aikana, kun yritin nousta ylös, hän tarkentaa.
Ihmiset eivät myöskään huutaneet tai olleet tönineet muita ihmisiä.
– Sai juosta omassa rauhassa. Ei tullut sellaista tunnetta, että ei pysy matkassa tai että takaa ihmiset pyrkisivät edelle, hän kuvailee.
Kaatrasalo myös muistelee, kuinka lähellä kulki perhe, jolla oli pieni lapsi. Perheellä oli hankaluuksia mukana olleiden rattaiden kanssa.
– Nyt jälkeenpäin ihmettelee, kuinka sitä ei ollut voimia jäädä auttamaan heitä, vaan keskittyi vain siihen, että itse pääsee ulos rakennuksesta, hän muistelee.
Kaatrasalo myöntää, että välikohtaus jätti hieman ikävät jäljet matkan alkuun.
–Olimme kuulleet, kuinka Toronto on turvallinen kaupunki. Nyt siihen tietenkin suhtautuu eri tavalla, eikä sellaista varmuutta ole, mitä ihan alussa oli, hän harmittelee.

TEKSTI JA KUVA: Petra Rautiainen

Views: 336

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service