Eaton Centren ampumatapaus toi pelon Torontoon

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
5.6.2012

Toronton Eaton Centren ammuskelussa kuoli yksi ja loukkaantui seitsemän viime lauantaina klo 18.30. Nuorin loukkaantuneista on vasta 13-vuotias. Toimittajamme Petra Rautiainen oli paikalla, kun paniikki valtasi ostoskeskuksen (juttu sivulla 8).
Vielä sunnuntai-iltana Toronton vilkkain ostoskeskus oli suljettu ja ovia peittivät poliisin teipit. Myös tavallisesti ruuhkainen Yongen metrolinja oli hiljaisempi. Ihmiset vaikuttivat tarkkailevan toisiaan.
Vaikka Eaton Centre avattiin eilen maanantaina ja poliisi ilmoitti pidättäneensä ampujan, on selvää, että tragedia ei voi olla vaikuttamatta Toronton ja koko Kanadan ilmapiiriin.
Tapahtuma palautti myös monien mielen seitsemän vuoden taakse: tuolloin 15-vuotias tyttö kuoli luotiin tapaninpäivänä. Tyttö oli myös ollut shoppailemassa ja astunut juuri Yonge Streetille, kun häntä ammuttiin. Nyt viattomat ihmiset saivat kärsiä jo ostoskeskuksen sisällä.
Eaton Centren ampuja ei olisi voinut valita pahempaa paikkaa ja aikaa luodeilleen: lauantai-iltapäivänä tuhannet ihmiset viettivät vapaapäiväänsä rennosti shoppaillen. Nyt noita huolettomia hetkiä varjostaa pelko. Kuka tahansa meistä olisi voinut kuolla tai loukkaantua.

Syyllisten selvittäminen ja likapyykin pesu on jo alkanut. Vaikka Toronton alueella tehtiin viime vuonna murhia vähemmän kuin vuosiin, Toronton ampumatapaukset ovat lisääntyneet viime vuodesta roimasti.
Toronton poliisin mukaan vuonna 2011 tähän aikaan vuodesta oli sattunut 79 onnettomuutta, kun tänä vuonna luku on jo 111. Myös uhreja on tänä vuonna ollut reilusti enemmän: tänä vuonna on kuollut tai loukkaantunut 133, viime vuonna 93.
Vuonna 2011 Torontossa rekisteröitiin yhteensä 99 400 asetta. Määrä on käsittämättömän suuri, ja väkisinkin tulee mieleen, onko aseen ostaminen liian helppoa. Toistaiseksi aselain kiristämistä ei ole kuitenkaan ehdotettu.
Yhdysvalloissa aseisiin suhtaudutaan vakavammin: Columbiassa ja Baltimoressa poliisi vierailee säännöllisesti aserikoksesta tuomittujen kotona.
Baltimoressa aserikoksesta tuomittujen on ilmoittauduttava poliisille puolen vuoden välein jopa kolme vuotta vapautumisensa jälkeen. Tarkoituksena on vähentää laittomien aseiden käyttöä. Baltimoren kaupungin GunStat-tilaston mukaan jopa 40 prosentilla aserikoksista tuomituista on jo aiempia aserikoksia.

Suomessa Hyvinkään toissaviikkoinen ampumatapaus on synnyttänyt keskustelua aselain kiristämisestä. Jopa aseiden hallussapidon kieltämistä yksityishenkilöiltä on ehdotettu.
Hyvinkäällä sai surmansa kaksi nuorta ja useita ihmisiä loukkaantui. Ampuja oli ottanut luvallisen metsästysaseen vanhempiensa kotoa. Myös Kauhajoen ja Jokelan kouluampumisissa käytettiin luvallisia, rata-ammuntaan tarkoitettuja pistooleita. Onkin aiheellista pohtia, saako Suomessa aseen liian helposti?
Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa todettiin viime viikolla osuvasti, että ”ase ei yksin ketään tapa, mutta tappaja saa aseen kanssa paljon enemmän tuhoa aikaan kuin ilman asetta”.
Luoti jättää aina jälkensä, vaikkei se osuisikaan: pelkoa on vaikea pyyhkiä pois.

Views: 104

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Feb 17.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service