Performansseja käsin tehdystä kauneudesta

Sirkku Ketolan ’A body called Paula’-soolonäyttely on auki yleisölle Toronton Open Studiolla. Performanssia ja installaatiota yhdistelevä näyttely seuraa kuukauden ajan ornamenttikuvion painamista kalligrafiapaperille.


Turkulaissyntyinen Sirkku Ketola painaa serigrafian eli silkkipainon menetelmin 25 metriä pitkää nauhaa yleisön edessä kuukauden ajan. Toronton näyttely on ensimmäinen osa usean näyttelyn sarjaa, joista jokaisesta valmistuu yksi painettu nauha.

Nauhan painaminen kestää kuukauden, koska se tehdään työn ehdoilla. Painotyö tehdään kotitulostimestakin tutuilla CMYK-väreillä eli syaanilla, magentalla, keltaisella ja mustalla. Värejä painetaan yksitellen, niin että teos muuttuu joka performanssin myötä.

”Haluan, että ihmiset näkevät miten värit muodostuvat. Jos haluaa pikakurssin serigrafiaan, niin tässä samalla näkee, miten se tapahtuu”, Ketola toteaa hymyillen.

Performanssit Paulan kautta

Performanssit kestävät kerralla tunnista puoleentoista työvaiheesta riippuen. Ketola toteuttaa performanssin Paula-nimisen roolihahmon kautta. Roolihahmo mahdollistaa sen, että taitelija voi tehdä asioita, joita hän ei itse tekisi.

”Paula on rauhallisempi kuin minä, hän ottaa enemmän nautintoa asioista. Luulen, että Paula opettaa minulle rauhaa ja keskittymistä.”

Ketola on valmistautunut Paulan rooliin ompelemalla hänelle vaatteita ja miettinyt Paulaa kaduilla kulkiessaan. Vaikka teatteri on Ketolalle tuttua, hän jännittää uuden roolin esittämistä.

”Odotan mielenkiinnolla näkeväni miten lähelle ihmiset uskaltavat tulla”, Ketola pohtii.

Paulan nimi on sanaleikki: se tarkoittaa suomeksi nauhaa. Paula tulee myös kreikan sanasta paulus, joka tarkoittaa pientä.

”Paula on nöyrä, Hän on ihminen, joka tekee osansa tässä maailmankaikkeudessa.”

Esitysten ulkopuolella näyttely on installaatio, tilataideteos. Kaikki tilassa olevat elementit kuuluvat näyttelyyn: Paulan vaatteet, työkalut, koneet ja painotyö itse.

Ketola alkoi alun perin painaa suuria teoksia siksi, ettei siten pysty täysin kontrolloimaan työtään.

”Se mihin rakastuin serigrafiassa, oli se tietynlainen epätäydellisyys.”

Serigrafia on Ketolalle tuttu menetelmä. Hän oppi tekniikan jo vuonna 2002 Turun piirustuskoulussa ja menetti sydämensä sille. Monelle taidegraafikolle on tärkeää pystyä tekemään täydellinen printti, niin kuin kone sen tekisi. Ketola halusi työssään haastaa sen ajattelutavan.

”Performanssini käsittelevät samanaikaisesti kontrollia ja orgaanisuutta, ja sitä miten hyväksyy sen, ettei voi kontrolloida kaikkea.”

Lue koko juttu Kanadan Sanomien numerosta 9/2017!


A Body Called Paula –näyttely Open Studiolla 16.2.-18.3.2017, aukioloajat ja performanssien kellonajat löytyvät sivulta openstudio.ca. Vapaa pääsy.

Teksti ja kuvat: Saana Ihamäki

Views: 61

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Finnish Goodies 2017 1 Reply

You can get your Finnish and Swedish products from FinnGoods shipped anywhere in Canada. We are located in Vancouver area and carry the most popular Finnish and Swedish products such as Organic Fazer…Continue

Tags: Finntoast

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Jul 10.

Matti Toppi

Hi, I'm looking for Matti Toppi cemetery place In Thunder Bay. He was dead on 1957. Matti had son name Matti Kuusisto, he died there 1993. All kind knowledge will be fine.Continue

Started by Simo Siipola in Miscellaneous Jun 28.

Wanted: Bilingual English-Finnish and English-Swedish agents

I represent a consultancy firm, LineOne. We are doing a feasibility study for our client. Our client wishes to setup a multilingual telephone support network for their agents and clients. This is NOT…Continue

Started by Steven Ketola in Miscellaneous Mar 15.

Finnish children's books available in English for first time!

Hello! This is Pikku Publishing, publisher of Markus Majaluoma's books in English.This charming and original author/illustrator is super successful in Finland and has been a nominee for the Finlandia…Continue

Started by Elena Mannion in Buy, Sell & Trade Mar 2, 2016.

© 2017   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service