Pitkäset kannustavat mukaan Thunder Bayn Ruokapankin toimintaan


Kuva: Inkeri Tuikka

Kello on varttia vaille yhdeksän tiistaiaamuna. Thunder Bayn Ruokapankin parkkipaikka alkaa täyttyä autoista ja ihmisistä. Viidentoista minuutin päästä ovet avataan. Sisällä rakennuksessa on kiireistä. Noin kaksitoista ihmistä tekee viimeisiä valmisteluja ruoanjakelun aloittamiseksi. He täyttävät hyllyjä, kantavat sisään koreja, avaavat tarvittavia tietokoneohjelmia.
Sitten ovet avataan. Ihmiset jonottavat sisään. Ensin jokaisen asiakkaan tiedot rekisteröidään tietokoneelle. Sitten kukin saa tietyn määrän ruokaa perheen koon ja tarpeen mukaan.
Ruokapankissa on nyt kiireinen aamu, mutta kaikilla on aikaa hymylle ja lämpimille sanoille.
Ruokapankkia tarvitsee yhä useampi
Makaronia, säilykekalaa, papuja, jauhoja, sokeria. Jo ennen kuin ruoanjakelu alkoi tälle päivälle, osa hyllyistä oli tyhjinä. Kysyntä on kasvanut viime aikoina huomattavasti.
‒ Yksistään marraskuussa 1,400 ihmistä tarvitsi ruokapankin apua. Heistä 470 oli uusia asiakkaita, sanoo Thunder Bayn Ruokapankin puheenjohtaja Reino Pitkänen.
Tilastot näyttävät, että maaliskuun 2014 ja maaliskuun 2015 välillä ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on kaksinkertaistunut.
‒ Meiltä puuttuu tältä vuodelta vielä 20,000 dollaria.
Miksi kysyntä on kasvanut?
‒ Syitä saattavat olla esimerkiksi työttömyys, minimipalkkojen riittämättömyys tai se, että kaupunkiin muutetaan paljon lähiseuduilta, Pitkänen summaa.
‒ Haluan kuitenkin painottaa, että jokainen on tervetullut. Täällä ei katsota, saapuuko paikalle bussilla, autolla vai polkupyörällä.
Omalta osaltaan myös joulun tulo kasvattaa ruoka-avun tarvetta.

Lahjoitukset tulevat tarpeeseen

Thunder Bayn Ruokapankki on voittoa tavoittelematon järjestö eikä kenellekään makseta palkkaa.
‒ 97 prosenttia rahoista, joita saamme, menee ruoan ostoon.
Loput kolme prosenttia kuluu muun muassa vakuutuksiin ja puhelinlaskuihin sekä vuokraan. Vuokran osuus tosin on häviävän pieni: yksi dollari vuodessa! Eräs seurakunta vuokraa tiloja ruokapankille.
Thunder Bayn Ruokapankissa työskentelee 50 vapaaehtoista. Toiset heistä ovat vuorossa ruokapankin aukiolopäivinä tiistaina ja perjantaina, toiset tulevat muina päivinä muun muassa täyttämään hyllyjä ja siivoamaan.
Huomattava määrä lahjoituksena saatavasta ruoasta tulee Regional Food DIstribution Associationin kautta. Myös muun muassa Empty Bowls ja Hungry Hearts antavat lahjoituksia, kuten yritykset ja yksityishenkilötkin.
Jotkut ryhmät järjestävät varainkeruutempauksia ja -tapahtumia Thunder Bayn Ruokapankin hyväksi. Marraskuussa Gentlemen of Harmony järjesti perinteisen hyväntekeväisyyskonsertin Singing for Sharing. Yksi esiintyjistä oli Erik Riekon johtama Oras-kuoro. Konsertin tuotto oli 340 kilogrammaa ruokaa ‒ 2000 dollarin arvosta ‒ ja lisäksi rahaa kertyi 1800 dollaria.
Thunder Bayn Ruokapankin tilat remontoitiin hiljattain sisältä ja ulkoa. Lahjoituksena saatiin pöytiä sekä puutavaraa, josta vapaaehtoiset rakensivat uudet hyllyt varastohuoneeseen. Myös maalaustöitä tehtiin. Kaikki remonttitarpeisto saatiin lahjoituksena.
‒ Vapaaehtoiset todella näkevät vaivaa Ruokapankin eteen, Reino Pitkänen iloitsee.

Hän on vaimonsa Lindan kanssa ollut toiminnassa mukana jo pitkään. Vanhin vapaaehtoisista on 97 vuotta ja nuorin 9 vuotta.

Teksti: Inkeri Tuikka

Lue loput jutusta Kanadan Sanomien numerosta 51-52!

Views: 199

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Nordic Goods Online Store - FinnGoods 1 Reply

Shop your favourite Finnish and Swedish products at FinnGoods at www.FinnGoods.com. We are located in Langley, BC and ship…Continue

Tags: Fazer, Salmiakki, Licorice, Lakritsi

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Apr 22.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

© 2023   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service