Suomalaiset ovat edelleen kesämökkikansaa

Vapaa Sana
Pääkirjoitus
19.6.2012

Tämä on Vapaan Sanan viimeinen lehti; ensi viikolla ilmestyy Kanadan Sanomien ensimmäinen numero. Vapaan Sanan tilaajien tilaushinnat säilyvät samana, vaikka Toronton lukijoille on tarjolla neljä sivua aiempaa enemmän luettavaa, sillä Kanadan Sanomat on 20-sivuinen. Ilmoitus- ja tilausasioita voi jatkossa hoitaa Toronton lisäksi myös Thunder Bayssä.
Lehden tavoitteena on palvella entistä paremmin eri puolilla Kanadaa asuvia suomalaisia. Sanomalehti on tärkeä osa suomalaisuuden säilyttämisessä, samoin kuin yhteisten tapahtumien järjestäminen. Etenkin juhlapyhien vietto yhdistää suomalaisia, olipa asuinmaa sitten Suomi tai Kanada.
Tällä viikolla juhannusta vietetään ahkerasti niin Suomessa kuin eri puolilla Kanadaakin: keskikesän juhlia järjestetään esimerkiksi Vancouverissa, Thunder Bayssä, Sudburyssä, Torontossa ja Udorassa. Suomalaiset kokoontuvat yhteen saunomaan, syömään makkaraa ja ihailemaan pimenevässä juhannusillassa loimuavaa kokkoa.
Vaikka Suomi on monille täkäläisille enää kaukainen synnyinmaa, juuret ovat edelleen vahvat. Parhaiten suomalaisuus näkyy tavassa viettää juhannuksen kaltaisia juhlapyhiä ja kesälomaa: suomalaiset ryntäävät kesämökeille viikonloppuisin heti, kun lumet ovat sulaneet.
Mökkeily onkin suorastaan syvintä suomalaisuutta, sillä Tilastokeskuksen mukaan yli kolme miljoonaa suomalaista mökkeilee vähintään kerran vuodessa – jos ei omalla, niin sukulaisten tai tuttavien mökillä. Kesämökkejä Suomessa on vuoden 2009 Kesämökkibarometrin mukaan 480 000. Se on paljon se.

Luonnossa rauhoittuminen, rentoutuminen ja arkielämän kiireiden unohtaminen ovat suurimpia syitä ajanviettoon mökillä.
Mökille mennään myös nauttimaan nimenomaan kesästä: barometri kertoo, että 68 prosenttia Suomen mökkeilijöistä majailee vapaa-ajanasunnollaan vain kesäisin. Keskimäärin kesämökillä vietetään 75 päivää vuodesta.
Suomalaiset viettävät siis suurimman osan vapaa-ajastaan mökkeillen, useimmiten järven, meren tai joen rannalla – kuivalla maalla mökkejä on vain vajaa viidennes.

Mökille suomalaisia vetää myös sauna, eikä ihme. Maassa on peräti 3,3 miljoonaa saunaa, joista kolmannes kesämökkien pihapiireissä.
Suomalaisia onkin syystä kutsuttu saunakulttuurin suurvallaksi. Monelle lienee tuttu myös vanha suomalaisuutta kuvaava sanonta sauna, sisu ja Sibelius. Suomi on edelleen saunakulttuurin suurvalta: pohjoisamerikkalaiset eivät ole vielä päässeet aivan samalla tavalla saunomisen makuun – täällä asuvien suomalaisten harmiksi.
Hyvät julkiset löylypaikat ovat toistaiseksi harvassa. Sivun 16 jutussa haastattelimmekin saunatutkija Pekka Tommilaa, joka antaa vinkkejä siihen, kuinka täkäläiset saataisiin parhaiten oppimaan saunomisen salat.
Pitkää pinnaa vaaditaan ainakin polttavan kuumiin löylyihin tottuneilta saunojilta, sillä aloittelijoille Tommila suosittelee mietoa lämpötilaa. Löylyvettäkin pitää säästellä, jotta kokemus olisi tottumattomillekin positiivisesti mieleenpainuva. Ja vihdalla ei kannata pelästyttää saunakaveriaan, jos aikoo saada löylyseuraa jatkossakin.
Rentouttavia saunahetkiä!

Views: 146

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Nordic Goods Online Store - FinnGoods

Shop your favourite Finnish and Swedish products at FinnGoods at www.FinnGoods.com. We are located in Langley, BC and ship…Continue

Tags: Fazer, Salmiakki, Licorice, Lakritsi

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade Nov 2, 2022.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

Tietoja enostani etsiskelen 1 Reply

Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue

Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.

© 2023   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service