Suomalaistaustainen kansanedustaja tähtää kolmannelle kaudelleen

Megan Leslie ei ole unohtanut suomalaisia juuriaan. Pääoppositiopuolueen varapuheenjohtaja taitaa myös suomalaiset reseptit.

Teksti: Matti Koivisto
Kuva: Megan Leslien toimisto

Megan Leslien suomalaistaustan huomaaminen ei ole vaikeaa. Hänen Nova Scotian asunnollaan vieraileville on tarjolla selkeä vihje: takapihalle on noussut sauna.

Leslie kertoo pitävänsä yhteyttä Suomen suurlähettilääseen ja olleensa iloinen mahdollisuudesta tavata presidentti Sauli Niinistöä tämän vieraillessa Kanadassa, mutta muuten siteet Suomeen ovat heikot.

”Minulla ei ole vahvaa yhteyttä Suomeen eikä Suomessa asuviin sukulaisiini, mutta pyrin pitämään yllä perheelleni tärkeitä perinteitä parhaani mukaan. Monet niistä liittyvät ruokaan. Esimerkiksi tänä jouluna tein todella hyvää pullaa!”

Suomalaisruokien lisäksi Leslieltä sujuu myös politiikka. Ensimmäisellä kaudella Maclean's -lehti valitsi Leslien tuoreiden kansanedustajien joukosta vuoden tulokkaaksi. Toiselle kaudelleen kansanedustaja sai vahvan mandaatin, kun hän korjasi Halifaxin vaalipiiristä tuekseen vakuuttavan äänivyöryn. Vuonna 2012 Leslie nimitettiin sosiaalidemokraattien NDP:n varapuheenjohtajaksi (Deputy Leader).

Nuoren, tuolloin vielä alle 40-vuotiaan kansanedustajan nimittämistä tehtävään voidaan pitää poikkeuksellisisena ratkaisuna, joka kertoo hyvin vahvasta asemasta puolueen sisällä. Lokakuussa Leslie nimitettiin virallisesti puolueensa ehdokkaaksi tänä vuonna pidettäviin parlamenttivaaleihin. Kolmas kausi näyttää hyvin todennäköiseltä.

Leslie on koulutustaustaltaan juristi. Opiskeluaikoinaan hän vietti vuoden Tampereella vaihto-oppilaana. Siellä tuleva kansanedustaja yllättyi, kun suomalaiset eivät tunteneet Ontariossa perinteistäkin perinteisempänä suomalaisruokana tunnettua mojakkaa. Ainoastaan vanhimmat suomalaiset tiesivät, mistä Leslie puhui, kun vaihto-opiskelija kyseli mojakan perään. Suomalaissiirtolaiset toivat mojakan tullessaan Kanadaan 1800-luvulla, mutta Suomessa liha- tai kalakeittoa tarkoittavan mojakan taru oli ehtinyt jo päättyä.

”Suomessa vaihto-oppilaana ollessani huomasin, että monet perheemme suomalaisina pitämistäni perinteistä ovatkin oikeastaan kanadansuomalaista tai amerikansuomalaista kulttuuria. Tämä on tyypillistä siirtolaisuudelle Kanadassa: ihmiset pitävät kiinni lähtömaidensa perinteistä, mutta kotimaassa perinteet ja tavat elävät ja muuttuvat.”

Lue juttu kokonaan Kanadan Sanomien 3 helmikuuta ilmestyneestä numerosta 6.

Views: 123

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13.

Nordic Goods Online Store - FinnGoods 1 Reply

Shop your favourite Finnish and Swedish products at FinnGoods at www.FinnGoods.com. We are located in Langley, BC and ship…Continue

Tags: Fazer, Salmiakki, Licorice, Lakritsi

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Apr 22.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2023   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service