Suomalaisten hautausmaa häpäistiin Sudburyssa

Suomalaisten hautausmaa häpäistiin Sudburyssa

Long Laken hautausmaa pääsi esille CBC:n tiedotusvälineissä. Veikko Kivikangas kertoo videolla suomalaisesta hautausmaasta.

Teksti: Mari Tiensuu
Kuvat: Veikko Kivikankaan arkisto, CBC

Sudburyn Long Lakella on kauniiden koivujen keskellä monen suomalaisen viimeinen leposija. Hautausmaalla on 54 tunnistettavaa hautaa.

"Long Laken hautausmaa otettiin käyttöön vuonna 1930. Vuosisadan alussa alueella asui hyvin paljon suomalaisia, jotka raivasivat täältä tilan kodille ja pellolle, ja alkoivat viljellä maata. Koska väkeä oli paljon, tuli tarvetta myös hautausmaalle. Haluttiin perustaa oma yhteinen suomalaisten hautausmaa", Veikko Kivikangas kertoo.

Kivikangas on trustee, luottamushenkilö, Long Laken suomalaisella hautausmaalla. Tarvetta hänenkaltaiselleen huolehtijalle on ollut vuoden 1989 jälkeen, jolloin hautausmaa poistettiin hautauskäytöstä.

Hautausmaalta haettiin kalloja

"Hautausmaa metsiintyi ja ruohottui, kun kaupunki luopui sen hoidosta. Tarvetta toimille tuli 90-luvulla, kun eräät henkilöt päättivät mennä kaivamaan hautoja. He ottivat haudoista pääkalloja. Onneksi tekijät saatiin kiinni ja haudat saatiin palautettua takaisin alkuperäiseen kuntoon."

Tapaus hätkähdytti suomalaista yhteisöä siinä määrin, että Sudburyn Historia Seura otti hautausmaan hoidettavakseen. Seuran tavoitteina on vaalia Sudburyn suomalaista historiaa tuleville polville. Hautausmaa on eräs niistä paikoista, joissa tuo historia on nähtävillä.

Seuran jäsenet ovat vuosien saatossa tehneet paljon kunnostus- ja raivaustöitä hautausmaalla. Siivottavaa on ollut paljon. Seuran jäsenet ovat korjanneet pois suuret määrät roskaa autonrenkaista remonttijätteisiin. Välillä ahkerointi saa huonon palkinnon.

"Jollain kertaa löysimme hautausmaalta rikottuja olut- ja viinipulloja sekä muuta sotkua. Jotkut olivat kokeneet, että hautausmaa on hyvä paikka juhlimiselle."

CBC:n toimittajat kiinnostuivat suomalaisesta hautausmaasta

Tänä vuonna seura on parantanut hautausmaalla kulkuväyliä. Teitä levennettiin ja puita kaadettiin. Hautausmaasta tuli kaunis ja liikkumisen kannalta toimiva. Syksyn alussa ajattelemattomat sotkijat iskivät kuitenkin jälleen.

"Joku oli käynyt kippaamassa suuren määrän raivausjätettä hautausmaalle. Oksia ja puita oli vain jätetty hautausmaalle. Lisäksi löytyi iso muovipussillinen nurmikkoa. Suomalaiset reagoivat tapaukseen voimakkaasti, sillä hautausmaa on nyt ollut hienossa kunnossa. Monet ovat sanoneet, että tämä oli ruma teko."

Kivikangas on tyytyväinen, että tapaus on saanut huomiota. Jopa CBC:n toimittajat kävivät tutustumassa Long Lakella. Yleinen keskustelu aiheesta osaltaan toivottavasti edistää sitä, että rauha säilyisi suomalaisten hautausmaalla jatkossa.

"Emme voi olla ympärivuorokautisesti valvomassa maita. Mikäli joku siis huomaa jotain tällaista tapahtuvan Long Laken suomalaisella hautausmaalla, niin toivomme hänen ottavan yhteyttä Sudburyn poliisiasemalle", Kivikangas vetoaa.

"Pientäkään asiaa ei saa päästää kasvamaan liian isoksi. Vähäpätöisemmästä roskasta voi kasvaa kaatopaikka. Siksi täytyy toimia heti. Hienoa olisi jos meitä olisi jatkossa enemmän tekemässä töitä hautausmaan eteen."

Kiitos lukijallemme, joka vinkkasi tästä uutisaiheesta. Hän havaitsi aiheesta kirjoitettavan myös Suomessa: Ilta-sanomat kertoi tapauksesta 7.10.2013.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013100717576411_ul.shtml

http://www.cbc.ca/news/canada/sudbury/vandals-hit-sudbury-finnish-c...

Views: 1461

Comment

You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!

Join finnishcanadian.com

Events

Videos

  • Add Videos
  • View All

Forum

FinnGoods Introduction 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to (re)introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born…Continue

Tags: Marimekko, Arabia, Iittala

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales Mar 16.

Occupational therapy work practise 1 Reply

Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.

Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.

Bringing a piece of Finland to North America – The FinnGoods Story 1 Reply

With so many new followers here on Social Media, we would love to introduce ourselves!FinnGoods is a family operated small business (est. 2012) located in Langley BC, Canada. We were both born and…Continue

Tags: Kahvi, Licorice, Varrasleipä, Finntoast, Halva

Started by FinnGoods Sales in Buy, Sell & Trade. Last reply by FinnGoods Sales May 28, 2022.

Family

Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue

Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.

© 2024   Created by Kanadan Sanomat.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service