Ulla Nyström ottaa rajuin siveltimenvedoin kantaa lasten ja vanhempien välisiin suhteisiin.
Ikääntyminen vei taiteilijan lapsuuteen
Teksti ja kuva: Mari Tiensuu
Teoksessa yhdistyy maalaustaide ja tekstiili. Sen epäselvässä maisemassa ei ole suuntaa eikä helppoja reittejä katseelle. Maalaus koostuu harmaan eri sävyistä, mutta kaiken sen muodottoman epävarmuuden peittävät satunnaiset mustat räiskähdykset. Taulun alareunassa loistaa valkea yksityiskohta: pikkuruiset lapsen kengät ovat ottamassa pienen ihmisen askelia tuohon suunnattomaan tulevaisuuteen.
Ulla Nyströmin Searching for Lullabies -näyttely ei päästänyt yleisöään helpolla. Taidenäyttely järjestettiin 9.-14. lokakuuta Unionvillen idyllisessä kylässä. Nyströmin taidetta oli nähtävillä upeissa puitteissa: Kanadan legendaariseen Group of Seven -taiteilijaryhmään kuulunut Frederick Varley asui valoisassa vanhassa talossa, jossa nautitaan luovuudesta edelleen erityisesti tämän päivän taiteilijoiden töiden kautta.
Isoista ikkunoista avautuva kaunis pihamaa ja iltapäivän herkkä valo loivat kontrastin historiallisessa talossa näytillä olleille taideteoksille, joissa erityisesti lapsuutta ja parisuhdetta kuvataan sivaltavin siveltimenvedoin.
”Ajatus tässä taidekokoelmassa on, että me ihmiset olemme niin kovin vajanaisia ja avuttomia, vaikka yritämme urheasti leikkiä aikuista. Itse asiassa meistä ei koskaan tule aikuisia, vaan lapsuutemme vaikuttaa meihin aina määrättyyn pisteeseen saakka”, Nyström kuvailee näyttelyn tausta-ajatuksia.
Nyströmin mukaan lapsuudesta alkava rikkinäisyys heijastuu erityisesti parisuhteisiin: jos ei ole kokenut tuutulaulujen tuomaa turvallisuuden tunnetta, takertuu tekosyiden näennäiseen suojaan, eikä uskalla tukeutua riittävästi itseensä:
”Tauluni ovat rikkinäisiä, hapuilevia, onnesta ja rakkaudesta unelmoivia, surullisiakin. Parisuhteissa on aina yksi vahvempi kuin toinen. Yhdistävänä tekijänä ovat rakkaus ja usein vastoinkäymiset - riidatkin. Panostamme aikuisena kaiken ihmissuhteisiin ja usein odotamme toisten antavan meille paremman kuvan itsestämme kuin mitä itsellämme on. Teemme näin ymmärtämättä, että kohteemme saattavat olla yhtä heikoilla.”
”Lapset tarvitsevat opastajaa”
Nyström on kokenut itsensä aina taiteilijaksi. Pari vuotta ennen eläkkeelle jääntiä hän päätti vihdoin aloittaa.
”Aikaisemmin en uskaltanut. Siinä vaiheessa oli havahduttava ajattelemaan, että milloin sitten, jos ei nyt.”
Ikääntyminen sai hänet ajattelemaan asioita uudella tavalla. Erityisesti hänen mietteensä suuntautuivat lapsuuteen.
”Ihmisten pitäisi ajatella enemmän sitä, miten paljon aikuiset vaikuttavat lapsiin Opastus on hirmuisen tärkeää. Ennen lapsia kuritettiin ja nykyisin ollaan toisessa ääripäässä, kun lapsia ylistetään. Huomiota täytyy antaa, mutta oikealla tavalla: ei vähättelemällä eikä ylistämällä, vaan opastamalla”, Nyström pohtii.
Taitelija kokee saaneensa buddhistisesta meditaatiosta avun elämäänsä:
”Asiat ovat selkiytyneet mielessäni. Olen vihdoin oppinut lopettamaan itsesyyttelyn ja vapautumaan menneisyyden asioista. Maalatessani toimin alitajuntaisesti, en ole oikeastaan tietoinen työstäni ollenkaan. Jälkikäteen näkee surun ja vihan. Erityisesti eräs ystäväni osaa tulkita töitäni hyvin. Itse näen niissä vain värejä ja muotoja, mutta hän näkee syvemmältä. Ilmeisesti hän tuntee minut niin hyvin.”
Unionvillen kauniiseen taitelijataloon saapuu erityisesti aasialaistaustaisia katselijoita. Heistä monet ovat ohikulkumatkalla, kunnes he innostuvat astumaan sisään Nyströmin taiteen keskelle. Eräät heistä ovat Peter Lo ja Sunny Jeong.
”Emme yleensä pidä abstraktista taiteesta, mutta näistä töistä välittyy vahvoja tunteita ja ajatuksia. Pidämme maalausten rauhallisuudesta ja hiljaisuudesta. Teokset muistuttavat pintatasolla lapsuudesta, mutta töissä se näyttäytyy vain osin onnellisena. Iso osa näyttää siitä olevan pimeää”, kaksikko pohtii.
Hi everyone! Is there possibly any occupational therapists here who work in Canada? Or do you know one? I'm an occupational therapy student looking for a work practise place from Canada.
Started by Eveliina in Miscellaneous. Last reply by Kanadan Sanomat Sep 13, 2023.
Genealogy going on with me. I'm looking for information about a person: Name: Jenny Ojalehto Luonua. b.10 Jun 1903. Pennsylvania. Parents: Herman Luonua and Maria Rapinoja Luonua.Continue
Started by Jouni Salminen in Miscellaneous May 29, 2021.
Tietoja enostani Erkki Linnala etsiskelen . Thunder Bayssa ilmeisesti viimeiset päivänsä viettänyt. Riverside Cementeryyn haudattu.Yleensä kiinnostaisi missä päin asustellut? Erkki oli syntynyt…Continue
Started by Jouni Palonen in Miscellaneous. Last reply by Jouni Palonen Dec 12, 2019.
Mistä oikein löydän ruisjauhoja Quebec Citystä? Olen käynyt jo ties kuinka monessa putiikissa ja marketissa enkä ole nähnyt niitä myytävän. Tietysti ruisleipäkin kelpaisi ensisijaisesti, mutta sen…Continue
Tags: rye, quebec, ruisleipä, ruis
Started by Vilukko in Food & Entertainment. Last reply by Kanadan Sanomat Jan 23, 2019.
© 2024 Created by Kanadan Sanomat. Powered by
You need to be a member of finnishcanadian.com to add comments!
Join finnishcanadian.com